Mardinliler İzmir'i çok sevdi

Bir arada barış ve huzur içinde yaşamın sembol kentlerinden biri olan Mardin'in bu özelliği insanına da sirayet etmiş. Benzer bir hoşgörü kültürünü İzmir'de de bulan Mardinliler bu yüzden burada da çok mutlu

İZMİR'DEKİ ANADOLU / DUYGU ERGÜDEN
Cami ve kiliselerin yan yana yüzyıllar boyunca var olduğu Güneydoğu'nun hoşgörü şehri Mardin... Binlerce yıldır Türk'ü, Kürt'ü, Müslümanı, Hristiyanı, Süryanisi birlikte iç içe yaşamış ve dünyaya örnek olmuş Mardin...
Hoşgörünün şehri Mardin'in insanları yine hoşgörü ve özgürlükler kenti İzmir'de nefes bulmuş, burada da o coşkuyu yaşamış. "Evet Mardin'de de böyleydi" diyerek İzmir'i kendilerine mekan eylemişler. Neredeyse İzmir'e İzmirli'den çok sahip çıkmışlar. Kendi memleketlerinde yaşadıkları hoşgörü ortamını burada da inşa edip, Doğu ile Batı'yı sevgiyle kaynaştırmışlar.
İzmir ile Mardin'in en önemli ortak noktasının "hoşgörü" olduğunu ifade eden İzmir Mardinliler Federasyonu Başkanı Mehmet Şakin Irmak, "Hoşgörü şehri olan Mardinimizden, bir başka hoşgörü şehri olan İzmir'e geldik. Bu iki şehrin hoşgörü kültürünü yaymaya devam edeceğiz" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre bugün İzmir'de 137 bin Mardinli yaşıyor. Bu rakamlara ailelerini de eklersek İzmir'de 250 binin üzerinde Mardinli'nin varlığından söz etmek mümkün.
İki sevda tek yürekte
Sayıca fazla olan Mardinliler, dernekleşmeye de çok önem veriyor. İzmir Mardinliler Federasyonu, 2012 yılında diğer dernekleri de bünyesinde birleştirmiş. Geçtiğimiz günlerde güven tazeleyen Başkan Mehmet Şakin Irmak, kendisini "hem Mardin hem de İzmir sevdalısı" olarak tanımlıyor. Başkan Irmak, bu iki aşkın birbirine çok yakıştığını da söylerken gözleri bir başka parlıyor.
İzmir Mardinliler Federasyonu Başkanı Mehmet Şakin Irmak, "Mardin'den insanlarımızı göçe zorlayan birçok neden var. En önemlisi de ekonomik nedenler. Mardinliler Türkiye'nin dört bir yanına göç etti. En fazla da İzmir, Adana, İstanbul, Mersin ve İskenderun'a yerleştiler. Mardinli iş olanakları ve akrabalarının yanına gitmeyi tercih etti. İzmir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan en çok göçü Mardin'den aldı" diye konuştu.
Sadece midyecilik yapmıyorlar
1980 sonrasındaki göçün en önemli nedeninin terör olduğunu da dile getiren Başkan Irmak, "Gelen Mardinliler, sermayeleri olmadığı için kas gücüne dayalı işler yaptı. Bu dönemde yoğun olarak midyecilik yapan Mardinliler, günümüzde her sektörde faaliyet gösteriyor" diyor. Midyecilikte olduğu gibi diğer alanlarda da Mardinlilerin başarılı işler yaptığının altını çizen Irmak, "Artık hemen her sektörde varız. Üst kademelerde de görev alıyoruz. Çünkü Mardin insanı çok çalışkandır. Bu yüzden verilen her görevi hakkıyla yerine getirir" diyor. Başkan Irmak, federasyon olarak hemşerilerine her konuda destek olduklarını da özellikle vurguuyor.
Karabağlar ve Konak çevresini tercih etmişler
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bugün İzmir'de 137 bin Mardinli yaşıyor. Konak ve çevresinde 46 bin Mardinli yaşamını sürdürüyor. Karabağlar'da da 27 bin civarında Mardinli var. Geri kalan Mardinli nüfusu; Gaziemir, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Torbalı ve Kemalpaşa'da ikamet ediyor.
En yaşlı Mardinli'nin bir isteği var
"Bir kere gelse, elimi tutsa yeter..."
108 yaşındaki Beşir Kaymaz da 1991 yılında Mardin Ömerli'den göçüp, çocuklarının peşinde İzmir'e yolu düşenlerden. Kaymaz'ın nüfus kağıdında doğum tarihi 1923 yazsa da yakınlarına göre 108 yaşında. Cennetçeşme'de yaşayan Beşir Kaymaz'a bugün torunları bakıyor. 2 yıl önce gözlerini kaybeden Beşir Kaymaz'ın başka sağlık problemi bulunmuyor. Kaymaz, "Çok şükür sadece gözlerim görmüyor. Ancak, son bir isteğim var. Gözlerim kapanmadan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı izlerdim. Beni en çok üzen, onu televizyonda izleyememek. Son isteğim de onunla tanışmak. Bir kere gelse, elimi tutsa yeter" diyor.
Eğitime destek çağrısı
Mardinlilerin İzmir'de bir de vakıfları bulunuyor. İzmir Mardinliler Vakfı'nın başında yine bir Mardinli; Rasim Kahraman bulunuyor. Bu yıl 68 öğrenciye burs verdiklerini ifade eden Rasim Kahraman, Mardinlilere bir de çağrıda bulunuyor: "İzmir'e gelen durumu iyi olan hemşerilerim en az bir çocuğu okutursa, eğitim konusunda bizlere destek vermiş olur. Bu da geleceğe en büyük yatırımdır."
Bu lezzetler artık İzmir sofralarında
Yıllardır burada yaşayan Mardinliler, İzmir'in kendine has lezzetlerini mutfak kültürlerine kattıkları gibi, kendi tariflerini de yaşatmayı sürdürüyorlar. Düğün ya da bayram gibi özel günlerde, Mardin'e has lezzetler de İzmir'de kurulan sofraları süslemeye devam ediyor. Havuçlu pilav ve sembüsek ise, bu lezzetler arasında ayrıcalıklı bir yere sahip.
Havuçlu pilav
4 çorba kaşığı tereyağı
1 kg kemikli koyun eti
6 su bardağı pirinç
4 adet büyük soğan
200 gram kuru üzüm
Yarım kg havuç
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tuz
Soğanları kalınca rendeleyin, sana yağda koyu pembe olana dek kavurun. Etleri ilave edip, bir süre beraberce kavurun. Ardından sıcak su, tuz ve karabiberi ilave edip orta ateşte 30 dakika pişirin. Havuçları yarım parmak kalınlığında boylamasına kesip, yağda çevirerek kızartın, süzüp bir kenarda bekletin. Üzümleri çok az sana yağda hafifçe kavurun, süzüp bir yanda bekletin. Pirinçleri ayıklayıp, iyice yıkayın, süzüp pişmiş etin suyuna katın. Ezmeden ağır ağır karıştırın, demlenmeye bırakmadan önce bir kenarda beklettiğiniz havuç ve üzümleri kenarlara dizin. Çok hafif ateşte, yarım saat kadar demlendirin. Servis yapmadan önce üzerini havuç ve üzümlerle süsleyin.
Sembüsek
1 kilogram un
1 tatlı kaşığı tuz
1 kilogram kıyma
750 gram soğan
Maydanoz
Yeşil biber
Karabiber
Yumurta
1 çorba kaşığı maya
Tuz katılmış un maya eklenerek yoğurulur ve biraz bekletilerek mayalanması sağlanır. Hamura az sıvı yağ karıştırılır bekletilir. İç için ise; ince doğranan, soğan, yeşil biber, maydanoz, kara biber, tuz ve kıyma çiğ olarak karıştırılır. (İsteye bağlı olarak içe biber salçası, isot da katılabilir). Hamur lahmacun gibi açılır yarısına hazırlanan iç konarak boş kalan kısım yarım ay oluşturacak şekilde katlanır ve yine tabak yardımı ile açık kısımlar kapatılır. Bu arada yumurta kırılarak sadece sarısı çırpılır ve hazırlanan böreklere sürülerek fırında pişirilir.
YARIN: BALKAN GÖÇMENLERİ

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.