Adana'da domates konservesinden yapılan menemeni yedikleri iddia edilen anne, baba, oğul ve teyzenin 1.5 ay içerisinde hayatını kaybetmesi, ev yapımı konservelerdeki tehlikeyi gözler önüne serdi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Enfeksiyon Uzmanı Dr. Şükran Köse, "Konservelerde en sık rastlanan zehirlenme; botilusmus mikrobunun yarattığı zehirlenmedir. Gazı kaçmış, ezilmiş konserveleri yemeyin" uyarısında bulundu. Köse iyi saklanmamış, gazı kaçmış konservelerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Kapağı yamulmuş, çizilmiş ve hava almış konserveler kesinlikle çöpe atılmalı. Konservenin hazırlanma süreci de önemli. Uygun koşullarda üretilmeyen konserve zehirler" diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Adana'da yaşamını yitiren aile ile ilgili de konuşan Köse, "Aile hemen doktora gitseydi şu anda hayatta kalırdı" dedi. Botilusmus mikrobunun domates konservesinin yanı sıra konserve sucuk ve peynirlerde de olduğunu kaydeden Köse, "Özellikle ısıtılmadan yenilen zeytinyağlı konserveler ve balık konserveleri, kişiyi ölüme kadar götürebilir" dedi. Köse, botilusmus mikrobunun konservenin 80 derece ve üzerindeki sıcaklıkta 2-15 dakika ısıtılmasıyla yok olduğunu söyledi.
Konservelerde bulunan botilusmus mikrobunun yarattığı zehirlenme belirtileri, yemekten 12-36 saat sonra kendisini gösterir. Belirtiler, ailede bir kişide bile görülse bütün aile tedavi olmalıdır.
Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal
Görme bozukluğu.
Baş ağrısı, baş dönmesi ve yutmada güçlük çekme.
Yemeden önce kaynatın
Konserve gıdaları yemeden önce 15 dakika kaynatın.
Kaynatmadan önce gıda maddelerini küçük parçalar haline getirerek toksinlerin parçalanmasını sağlayın.
Kapağı kabarmış, açıldığında gazı çıkmış konserveleri tüketmeyin.
Yağlı bir görünüm almış konserve sebze ve meyveleri tüketmeyin.
TANSU EDİP GÖKBUDAK
