Gebelikte kalsiyum eksikliğine dikkat!

Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, gebelik döneminde annenin bağışıklığı ve karnındaki bebeğin kemiklerinin gelişmesi için bol bol peynir, süt, yoğurt tüketmesi gerektiğini dile geitrdi

Gebelik döneminde D vitamini eksikliğinin anne adaylarının bağışıklığını düşürdüğüne ve pek çok hastalığa davetiye çıkardığına değinen Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, bunun da anne karnındaki bebeğin yaşamını ömür boyu etkileyecek sorunlara yol açabileceğini söyledi. Garipağaoğlu, gebelikte vitamin eksikliğinin başta kemik dokusu olmak üzere birçok sistemi ilgilendiren ve 'rikets' adı verilen hastalık için önemli bir risk faktörü oluşturduğuna da dikkat çekti.
KEMİKLERİ GELİŞMEZ
Gebelik ve emzirme dönemlerinin en önemli minerallerinden birinin kalsiyum olduğunu belirten Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, "Besinlerle yeterli kalsiyum alınamadığında, kemiklerden kana kalsiyum çekilir. Çoğunlukla gebelik döneminde, özellikle de sık gebeliklerde rastlanan bu durum, kemiklerde yumuşamaya (Osteomalazi) neden olur. Kalsiyum yetersizliğinin uzun sürmesi, yaşamın ileri dönemlerinde kemik yıkımına (Osteoporoz) yol açar.
SÜT, YOĞURT VE PEYNİR
Kadınların gebelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde, kalsiyumun en zengin kaynağı olan süt, yoğurt, özellikle de peyniri uygun miktarlarda tüketmeleri ile bu riskler azaltılabilir. Besinlerde doğal olarak çok az bulunan ve güneş ışığı vitamini olarak bilinen D Vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi için kritik bir role sahiptir. D vitamini yetersizliğinde, besinlerle alınan kalsiyum kemiklere yerleşemez. Bu durum anne karnından başlayarak, yaşamın her döneminde kemikler başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olur" ifadelerini kullandı.
GÜNEŞTEN YARARLANIN
Peynirin, hamilelikte ihtiyaç duyulan kaliteli protein, kalsiyum ve pek çok yararlı besin öğesini karşılayan bir ürün olduğunu vurgulayan Garipağaoğlu, D vitamininin besinlerde çok az bulunduğuna dikkati çekti. Garipağaoğlu, "D vitamininin ana kaynağı güneştir. İnsanların güneş ışınlarından yeterince yararlanamadığı düşünülürse, D vitamini açısından zengin besinlerin vücuda alınması gerekiyor" açıklamasını yaptı.

HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİSİNİZ
Yeterince kalsiyum alınsa da D vitamini eksikliğinde kemiklerin ve dişlerin bu kalsiyumdan faydalanamayacağına dikkat çeken uzmanlar, günlük kalsiyum ihtiyacının 30-50 yaş arasında günde 1000 mg, 50 yaş üzerinde ise günde 1200 mg. olduğunu söylüyor. İşte D vitamini içeren besinler: Süt, tereyağı, ayran, kefir, peynir ve yoğurt; ton balığı, somon, uskumru; yumurta sarısı; balık yağı; mantar; maydanoz; ısırganotu, yulaf.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.