• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Saç uzatmak için yıllarca beklemeyin BURCU ILGIN

Saç uzatmak için yıllarca beklemeyin

burcu.ilgin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.03.2019, 00:00
Saçlarınızı dolgunlaştırıp uzatmak artık hayal değil 2 saatlik bir işlemle istediğiniz uzunlukta saçlara yıllarca beklemeden sahip olabiliyorsunuz. En doğal yöntem ise mikrojel kaynak. İşte kaynak yaptırmanın püf noktaları...

BURCU İLE HAYATA KATIL

Kısa saçlarıyla tanıdığınız arkadaşınızın ertesi gün beline kadar uzanan saçlarla gelmesi artık çok şaşırtıcı bir durum değil. Hatta artık doğal uzun saçlara bile şüpheyle bakıyoruz. Çünkü kadınlar artık saç uzatmayı bekleyecek sabra sahip değil. "Saçımızı yıpratmayacak en iyi yöntem hangisi, fiyatlar nasıl, kendi saçımızdan kaynak ya da çıt çıt yaptırma imkanımız var mı?" gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdım. Aymet Peruk'un sahipleri Aydın ve Aylin Tunç kardeşler merak edilenleri yanıtladı. Aylin hanım, saçların ithalat kısmıyla ilgilenirken, Aydın bey, kaynak konusunda İzmir'de oldukça ünlü bir isim. Saçlarını başkasına emanet edemeyen titiz kadınlar, Hollanda, Almanya, Amerika'dan bile Aydın beye kaynak yaptırmak için geliyor. Mikro (keratin) kaynakların doğala en yakın yöntem olduğunu söyleyen Aylin hanım, bakımının da çok kolay olduğunu belirtiyor.

SAÇ İŞLEME FABRİKALARI ÇİN'DE
■ Saçları nereden temin ediyorsunuz? Çin'den ithal ediliyor ama Çin saçı diye bir şey yok. Onlar da başka yerden alıyor. Endonezya, Hindistan, Özbekistan, Çin, Vietnam, Kamboçya gibi ülkelerden gelen saçlar Çin'de işleniyor. Çok büyük fabrikalar var ve saçları işleyen tek yer Çin'deki bu fabrikalar.
■ En kaliteli saç hangisi? Kaliteden ziyade Türk saçına en uygun saç tipini seçmek önemli. Çünkü kalite anlayışa göre değişiklik gösterir. Kimisi için platine kadar açılan saçlar değerlidir. Kimisi için ise ince telli olması yeterlidir. Platine kadar açılan saçın fiyatı daha pahalıyken 28 numaraya kadar açılan saçınki daha uygun oluyor. İçerisindeki kısalık, uzunluk oranları da fiyatları değiştiriyor. Şu anda en çok Özbek saçı kullanıyoruz.

ÖZBEK SAÇI DİYE SATILIYOR
■ Genellikle Özbek saçı diye satıyorlar... Çin'de fabrikaya gidiyorsunuz, bir bölge var, sadece saççılar bulunuyor. Ama yanlış bilinen ortalığı karıştıran bazı konular var. Kuaförler bilmiyor ve "Özbekistan getiriyoruz" diyorlar. Özbekistan'dan direkt saç alımı yapamıyoruz çünkü orada fabrika yok. Basılmış yani mikrokeratinli saçlar, boncuk olarak basılan saçlar, yarım ay dikilmiş saçlar, çıt çıtlar ya da renklendirilmiş saçların hepsine işlenmiş saç diyoruz. Bu saçları işleyen tek yer Çin. Ama boğum şeklinde alıyorsanız onlar başka ülkelerde de satılıyor. Biz birçok ülkeyi gezdik ve gördük, üretimin tek adresi Çin. Ama diğer ülkelerden de tabi ki saç alınabilir.

ÇOCUĞUN SAÇINI UZATIP BİRİKTİRİN
■ Çocuklarının saçını çıt çıt yaptırmak isteyen ailelere ne tavsiye edersiniz? Öncelikle saçların çok uzatılması gerekiyor. Öyle kısa haliyle getirmesinler, çünkü bir dikim payı olacak. Kısalar varsa, dikilebilmesi için onlar temizlenecek. Yani hem boydan hem gramajdan eksilecek. O yüzden eğer böyle bir fikirleri varsa saçlarını güzelce uzatsınlar. Küçük çocukların saçları daha kısa ve güçsüz oluyor. Birkaç kesimi bileştirmek de çok mantıklı.

■ Peki bu saçları çıt çıt yaptırmak ne kadara mal olur? Ne kadar çıktığına bağlı oluyor. Adet olarak fiyat veriyoruz. Adeti 10 TL şeklinde satıyoruz. Fiyatını da tamamen saçı yaptıktan sonra söylüyoruz. Çünkü nasıl bir saç çıkacağını başta bilemiyoruz.

■ Saç dikimi için bir eğitim gerekli mi? Nerede veriliyor bu eğitim? Saç dikimi için ekstra bir eğitim almak gerekiyor. İzmir'de saç dikimi yapan çok az kişi var. Bunun eğitimi usta ve çırak ilişkisi olarak sürüyor, çünkü eğitim veren bir yer yok. Biz toptan alıp fabrikada yaptırıyoruz ama kendi müşterilerimizin onarılması gereken saçları da oluyor, onları kendimiz yapıyoruz hatta yetişemezsek başka atölyelere veriyoruz.

■ Eğitiminiz nedir? Nasıl başladınız bu işe? Ben işletme fakültesi mezunuyum. Aydın Bey ise kuaförlük meslek okuluna gitti. Zaten kuaför dükkanımız vardı daha sonra bu işe geçtik. Saçı toptan alarak devam etmeye başladık. Tabii ki buralara gelmemiz adım adım oldu. Ailece çalışıyoruz. Ben Çin'den ithal etme kısmıyla ilgileniyorum. Babam pazarlama kısmına bakıyor. Annem tamir ve dikim atölyesinin başında. Aydın Bey yani kardeşim de sanatıyla yaptığı güzel kaynaklarla katkı sağlıyor.

■ Piyasa nasıl? Çok kazanıyor musunuz? Dolar, piyasamızı fazlasıyla etkiliyor. Türkiye'de ihracata çok destek var ama ithalat fazlasıyla zor. İnanılmaz vergiler ödüyoruz. Doların artışından sonra kapanan çok yer oldu.

■ Siz nasıl ayakta kaldınız? Biz bu süreçte Aydın'ın çok iyi kaynak yapmasıyla ayakta kalabildik diyebilirim. Çünkü bu konuda oldukça başarılı. Türkiye içinde fazlasıyla müşterimiz var ama bir de Almanya, İngiltere, Amerika'dan gelen çok fazla kaynak müşterimiz var. Eğer ki sadece alım satım yapsaydık evet bizde fazlasıyla etkilenenlerden olurduk.

ERKEK PERUĞU İÇİN TAM ÖLÇÜ ŞART
■ Erkekler için hangi seçenekler var? Erkekler için de tepe protezli peruklarımız mevcut. Ama biz erkek reyonuna girmiyoruz çok fazla. Çünkü erkek reyonunda tam ölçü almak gerekiyor. Normal kadın peruğunda standart ölçülerle hareket edebiliyoruz. Ama erkek peruğu bu konuda biraz daha riskli. Bu ara bu söylediklerimde Uzakdoğu'da yapılıyor.

​KİLOSU 2 BİN DOLAR
■ Saçını satmak isteyenler nereye götürebilir? Bizim gibi perukçulara ya da kuaförlere götürebilirler.

■ Kaç paraya alıyorsunuz saçı? Saçın fiyatını belirleyen unsurlar rengi, uzunluğu... Kilosu 800'dan 2 bin dolara kadar da çıkıyor. Ama bu fiyat kilo fiyatı. Genellikle yanlış anlaşılıyor. Genelde bir insandan çıkan saç 150 ile 300 gram arasında değişiyor. Fakat bazen saçların arasında kısa saçlar da bulunuyor. Genellikle onları temizlediğimiz için daha uygun bir fiyat belirliyoruz. Açık renkli saçlar daha pahalı oluyor. Ama bu bizim ülkemiz için geçerli. Bizim ülkemizde açık renkler ve kumral saçlar daha yaygın olduğu için bizde de onun fiyatı daha yüksek oluyor.

​BAKIMI ÇOK KOLAY
■ Bakımı nasıl oluyor zor mu? 15 yıldan beri bu işi yapıyoruz. Kesinlikle zor değil. Ucu topsuz taraklarla dipten bastırarak tarayabiliriz. Hiç takılma gibi şeyler yaşamazsınız. Zaten iyi yapılmış kaynaklar kesinlikle bozulmaz. Saçı temiz tutmakta yeterli oluyor. Ortalama 3 ayda bir saçı çıkarıyoruz ve uçlarını düzenliyoruz aynı saçı da kullanabilir tekrardan ve takılabiliyor. Aynı saçı 3 kere kullanan müşterilerim var. Tabii ki 3'de saç artık azalıyor. O zamanda üzerine ilave yapıyoruz.

■ Takıp çıkarmak için ayrıca ücret alınıyor mu? Yine bir ücret alınıyor ama ilk taktığımız kadar yüksek olmuyor.

​EN İYİSİ MİKRO KAYNAK
■ Kaynak, çıt çıt ve peruk saçlarını uzatmak isteyenler hangisini kullanmalı ne tavsiye edersiniz? Bence kaynağı tercih etmeliler. Kişiler günlük hayatlarında hacimli, dolgun saçlar görmek, kendi saçlarıymış gibi hareket etmek istiyorlarsa tabii ki kaynak saçı öneriyorum.

■ Hangi kaynak türünü seçmeliler? Mikrojel kaynak ya da diğer adıyla keratin kaynak en ideali. Çünkü küçük küçük yapıldığı için daha doğal duruyor. Boncuk, biraz saça zarar veriyor. Kuaförlerde en yaygın kaynak çeşidi boncuk kaynaktır. Çünkü boncuğun yapımı çok daha kolay. Mesela mikroyu yaparken keratini saça güzelce yedirebilmek ve malzemeyi iyi kullanmak çok önemlidir. Özetle işçilik çok önemli, öğrenmek kolay. Bu arada biz bu işi öğretiyoruz da. Öğretmekten yana hiçbir sıkıntımız yok.

■ Mikro kaynak ne kadara mal oluyor? Yine yoğunluğa göre değişiyor. 100 adet civarında takılacaksa 800 TL'den başlıyor. 200 adetlere çıkarsa 1500-3 bin arasında değişiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA