• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Finansman Paketi CAHİT SÖNMEZ

Finansman Paketi

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.05.2019, 00:00

Ekonomiye ve finansal piyasalara yönelik önlemler gelmeye devam ediyor. Son olarak İVME Finansman Paketi açıklandı. Ekonomiye yönelik alınan önlemler ya da açıklanan paketlerde yapılan ilk sorgu kaynağıdır.
Paket içeriğinde bahsi geçen konularda sağlanacak ucuz ve rahat finansman nasıl ve nereden sağlanacak? İkincisi ne kadar uygulanabilir olduğu? Tüketim yapacak bireyler ve yatırım yapacak firmalar her ne kadar uygun finansmana ulaşmış olsalar da diğer koşulların varlığına da ihtiyaç duyarlar. Güven gibi...
Öncelikle paketin içeriğine değinelim, sonrasında yukarıda özetlediğimiz soruların yanıtlarını arayalım. Paket 3 sacayaktan oluşuyor; Ara mal ve hammadde ithalatının azaltılması, makine imalatı ve son olarak tarım sektörünün kapsamlıca ele alınması.

21 ÇEŞİT ÜRÜN BULUNUYOR

Ara mal ve hammadde ithalatı yerine bazı seçilmiş malların yerli üretimine geçilmesi hedefleniyor. En çok ithalat yaptığımız ürünlerin sıralaması yapılmış.
Liste başında 5,7 milyar dolar ile birincil formda plastik hammaddeleri ve 4,4 milyar dolar ile organik temel kimyasallar geliyor.
21 ürün gamından oluşan listenin Türkiye ekonomisine bedeli 28 milyar dolara ulaşıyor. Yine 21 çeşit üretimde kullanılan makine türleri listesi yapılmış.
Bunların tamamının ithalatı için 17,9 milyar dolar döviz çıkışı olmuş geçen sene. Musluk ve vana gibi oldukça mekanik makine ya da parçaları için 2,7 milyar harcamışız. Aynı şekilde motor, tribün ve jeneratör için 3,6 milyar dolarlık ithalat yapılmış.
Tarım sektöründe ise seracılık ve hayvancılık desteklenecek. Bunun yanı sıra soya, mısır, ayçiçeği ve yem bitkisi üretimine de finansal açıdan katkı sağlanacak pakete göre. Firmaların işletme ve yatırım finansmanı ihtiyaçlarının orta ve uzun vadeli kamu bankalarınca verilecek uygun koşullu kredilerle karşılanması planlanıyor.
Özellikle işletme finansmanı yani firmaların cari harcamalarına yönelik daha kısa vadeli diyebileceğimiz finansmanda kolaylık sağlanması firmaları kısmen rahatlatacaktır. Ancak yatırım için plase edilecek finansman için yorumunuzu birazdan yapalım.

KOŞULLARI OLDUKÇA UYGUN

Gelelim soruların yanıtlarına...
Kaynak Hazine'den karşılanacak.
Daha önceki pakette kamu bankalarına yaklaşık 28 milyar TL büyüklüğünde Hazine tarafından ihraç edilen özel tertip devlet iç borçlanma senetleri verileceği söylenmişti.
Koşulları da oldukça uygun... Firma başına en fazla 30 milyon lirayı bulacak işletme kredileri için 1 yıl geri ödeme yok ve vade de 5 yıla kadar çekilebiliyor.
Yatırım kredilerinde tutar 150 milyon TL'ye kadar çıkıyor ve 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıllık vade içerecek.
İşletme kredileri için firmaların iştahlı olabileceğini öngörmek pek de zor sayılmaz. Ancak yatırım kredilerinde koşullar her ne kadar uygun da olsa öncelikle ekonomik iklimin uygun olduğundan emin olmak isteyeceklerdir.
Çünkü firmaların bir süredir yatırım yapmamalarının temel nedenleri finansmana erişim zorluğunun yanı sıra geleceğe yönelik bazı beklentileridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA