• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Biz bu başkanları niye seçtik? ERHAN GÜLENÇ

Biz bu başkanları niye seçtik?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.04.2019, 00:00

MHP lideri Devlet Bahçeli, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul ve Ankara örneğinden yola çıkarak "Sadece büyükşehir belediye başkanları seçilsin, onlar da ilçe belediye başkanlarını belirlesin" şeklinde bir çıkışta bulunmuştu. Bu öneri tartışıldı, başta demokrasi olmak üzere birçok açıdan sakıncalar doğurabileceği yönünde eleştiriler yapıldı.

Böyle bir düzenleme hayata geçirilmeli mi, geçirilmemeli mi ayrı bir tartışmanın konusu ama İzmir'deki ilçe belediyelerine bakınca durum gerçekten vahim gözüküyor.

MAAŞLARI BİLE ÖDEYEMİYORLAR
İzmir'de maalesef birçok ilçe belediyesi borcunu ödeyemez halde ve hacizlerle boğuşuyor. Bazıları çalışanlarına aylardır maaş bile ödeyemiyor. Kadroları o kadar şişirilmiş ki Menemen gibi bütçesinin yüzde 90'ından fazlasını personel gideri olarak ödeyen belediyeler var.
En borçlu belediye de CHP'li bir başkandan yine CHP'li bir başkana geçen Buca olarak gözüküyor. Eski Başkan Levent Piriştina seçim öncesi 219 milyon lira borçları olduğunu söylemişti ama bu rakamın gerçekte 450-500 milyon lirayı bulduğu belirtiliyor. Hatta yeni Başkan Erhan Kılıç'ın mali tabloyu görünce çevresindekilere "Karşıma bu kadar ağır bir borç yükü çıkmasını hiç beklemiyordum. Durum çok kötü" diye dert yandığı belirtiliyor.
En borçlu belediyeler arasında yine bir CHP'liden bir CHP'liye geçen Karşıyaka da var. 250 milyon lirayı geçen bir borç söz konusu... Yine Çiğli'nin de 200 milyon lirayı aşkın borcu olduğundan bahsediliyor. Yine CHP'liden CHP'liye geçen Dikili'de bütçesi 46 milyon lira olan belediyenin 76 milyon lira borcu var, işçilere 5 aydır maaş ödenmiyor.

BAZI BELEDİYELER BİTİK HALDE
Öte yandan İzmir'deki birçok ilçe belediye başkanının ilk icraatları da açıkçası gelecek için çok umut da vadetmiyor.
Bugün manşet haberimizde de okudunuz, birçok belediye başkanı, ilk iş olarak aynı partiden olmalarına rağmen eski başkanların bürokratlarını sürüp, yerlerine kendi eş, dost, akrabasını doldurmaya başladı. Bu böyle başladıysa ileride kim bilir nelerle karşılaşırız.
Yani, İzmir'de birçok ilçe belediyesi 'bitik' durumda...
Bu ilçelerde hizmetlerin doğru düzgün yapılması ve halkın talep ettiği projelerin hayata geçirilebilmesi için geriye tek bir adres kalıyor, o da İzmir Büyükşehir Belediyesi...
Eğer Büyükşehir Belediyesi mali açıdan destek vermezse bazı ilçelerde doğru düzgün hizmet görmek hayalden öteye geçmez...

ÇÖPLER BİLE TOPLANMAYABİLİR
Bazılarında çöplerin dahi toplanamayacağı günler görürsek şaşırmayalım...
Başta da dediğim gibi Bahçeli'nin önerisi tartışılabilir ama İzmir'deki bu manzaraya bakınca insan ister istemez "Madem kentteki ilçe belediyeleri bu kadar bitik durumda. Göreve gelen başkanların da yaptığı ilk iş eş, dost, akrabaya kıyak çekmek. O zaman biz bu ilçe belediye başkanlarını neden seçtik? Hizmeti de o yapmak zorunda kalacaksa sadece Büyükşehir Belediye Başkanını seçseydik" diye düşünmeden de edemiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA