• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sezonun ortasında şampiyonu ilan etti ERKİN USMAN

Sezonun ortasında şampiyonu ilan etti

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.01.2011, 00:00
Oğuz Manas, son derece üretken ve aktif geçen ömrü boyunca pek çok "ilk"e imza atan, oldukça dolu dolu yaşayan bir profesör, bilim insanı, istatistikçi, bilişimci, araştırmacı, sporcu, baba... Kısacası, çok yönlü bir kişi ve bu nedenle onu anlatmak güç.
Ancak, mutlaka tanımanız gereken ve tanıyınca hakkında daha çok şey öğrenmek isteyeceğiniz biri.
Bu nedenle, Türkiye'de bilgisayar ve internet alanında pek çok ilki gerçekleştiren Prof. Dr. Oğuz Manas'ın yaşamını, çalışmalarını, araştırmaları, projeleri örnek bir başarı öyküsü olarak üzerinde durulacak değerde.
***
1934 yılında İzmir'de dünyaya gelen Oğuz Manas, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde başladığı akademik kariyerini, 1997 yılında emekli olancaya kadar sürdürdü. Manas, Ege Üniversitesi'nin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışında ziraat, istatistik ve bilgisayar bilimleri alanında çalışmalarını yürüttü.
Türkiye'de pek çok kurumun, üniversitenin bilgisayar merkezlerinin kuruluşuna ve bilgisayar uygulamalarının geliştirilmesine danışman olarak katkıda bulundu. Türkiye'de bilgisayarın tanıtılmasına, yaygınlaştırılmasına ve henüz internet yokken uzak erişimli ağ bağlantılarının kurulmasına öncülük etti.
Yaşamı boyunca sporun pek çok branşı ile aktif olarak ilgilendi.
Sporla ilgili yürüttüğü projelerden edindiği deneyimleri, İddaa'da risk yönetimi uygulamaları yaparak geniş kitlelere aktardı.
***
Oğuz Manas, bilgisayar verilerini kullanarak, mevsim ortasında 1976 Türkiye Birinci Ligi'nin şampiyonunu ilan etmişti. Bu erken ilan edilen şampiyon Trabzonspor'dan başka takım değildi.
Oğuz Manas anlatıyor:
"Türkiye'de kimse bilgisayarı doğru dürüst bilmiyordu. Bazı büyük şirketler kullanıyordu ama halka intikal etmiş bir konum yoktu. Çünkü, IBM'nin ilk PCsini üretmesine daha dört yıl vardı. Bu tanıtım en güzel araç da futboldu. İşte bu arada, TRT'den Hüsnü Kaftan benden 1976 yılının şampiyonunu ilan etmemi istedi. Kendisine böyle bir çalışma için istatistik bilgilerine ihtiyacım olacağını söyledim. Hüsnü Kaftan, TRT'nin elinde böyle bir imkan olmadığını ancak Yeni Asır yazarlarından Aydın Sevgel'in çok uzun süredir maçlarla ilgili özel kayıtlar tuttuğunu ve bu kayıtlar içinde istediğim bilgilerin bulunabileceğini ifade etti. Sonra da, Aydın Sevgel tüm bilgilerini kaydettiği defterleri bize verdi."
***
Oğuz Manas, 1959'dan bu yana oynanmış her maç için takım kadroları, maçın sonucu, gollerin kimler tarafından atıldığı, o andaki hava koşulları, maçın oynandığı saha, hakem ve takımın o sıralardaki başkanı gibi bilgilerin sıralanmasını istedi. Bunu yapacak ekibin başına da Prof. Dr. Şükrü Şenionca'yı görevlendirdi.
Manas Hoca'yı dinlemeye devam:
"Aşağı yukarı üç ay boyunca maç sonuçlarını tahmin ettik. Tabii, her hafta hesaplama yapılırken bir hafta önce elde edilen sonuç, diğerlerine eklendi ve yıl sonunda puan durumu belirlenmiş oldu. 1976-77 lig maçlarının birinci devre sonununa kadarki sonuçlar işlendikten sonra program çalıştırıldı.
Sonuçta Trabzon şampiyon, Fenerbahçe ikinci çıktı. TRT'den Hüsnü Kaftan, "Trabzon şampiyon olamaz" diye itiraz etti. Fenerbahçe'nin 5 puan önde olduğunu, Trabzon'un daha bir yıl önce Birinci Lig'e çıktığını ve şimdiye kadar bir Anadolu takımının şampiyon olmadığını söyledi, 'Biz bunu ilan edersek, rezil oluruz' dedi. Düşecek takımlar arasında Balıkesirspor'u ilan etmemiz Balıkesirlileri ayağa kaldırdı."
***
"Peki, Manas ve ekibi şampiyonu ilan etti mi?"
Oğuz Manas bu tablo içinde, "Sorumlusu benim. televizyonda ilan edildiğinde ben sorumluluğu alarak konuşacağım" dedi.
Oğuz Hoca'yı dinyemeye devam:
"Tepkiler büyüktü. Çünkü, kimse Fenerbahçe'nin şampiyon olamayacağını düşünemiyor. Nasıl olduysa, tak diye Trabzonspor şampiyon oluverdi o yıl. O günlerde bana gelen mektuplar iki çuval kadardı. Çoğunluğu Fenerbahçeliler'den geliyordu. Bazıları da Balıkesirspor taraftarlarından... Çünkü, Balıkesirspor ilk yarıyı dördüncü bitirmişti. Bakın, Balıkesirspor ile ilgili web sayfasında o yıl masabaşı oyunlarıyla ikinci lige düşürüldükleri yazar. Gelen mektuplarda neler yazıldığını tahmin edersiniz. Geçmişim, geleceğim sıralanıyordu."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA