• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Saberiz kenti nerede? ERKİN USMAN

Saberiz kenti nerede?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.11.2012, 00:00
Recai Şeyhoğlu, Salihli-İzmir ve Bergama'da yıllarını geçirdi. Öncesinde de eski Borlu ve Köprübaşı var.
Eski Borlu, Gediz'in suları tarafından yutulunca 1959'da Köprübaşı'na göçtüler. Burada 5 yıl yaşadılar. Kardeşlerinin ve ağabeyinin okul sorunları nedeniyle, biraz da anne Rasime Şeyhoğlu'nun baskılarıyla Salihli'ye yerleştiler. İlkokul, ortaokul burada bitti. İlk gençlik yılları, kahve kültürüne bulaşma, Doğu Meyhanesi'nde şarap fasılları, CHP gençlik kollarında yöneticilik, sonrasında İGD kuruculuğu hep Salihli yıllarına rastlıyor.
İzmir Özel Türkay Koleji'nden mezun olunca bir süre de babasının yanında genç yaşta üzüm tüccarlığı...
***
Bergama sayfası ise öğretmenlik yıllarına rastlıyor. Bergama'da 6 yıl öğretmenlik yaptı ama Bergama ile olan ilşkileri hala devam ediyor.
O, tam bir Bergama sevdalısı çünkü... Öylesine bir aşk ki bu, annesiyle birlikte Bergama köylerine tamı tamına 10 kütüphane kurdu. Bergamalılar okusun, ileride birer Cahit Arf, Orhan Kemal ve Fazıl Say olsunlar diye... Kurduğu düşleri bu topraklarda yaşatmak istiyor.
İlk kütüphane açtığı Hacıhamzalar köyünde bu amaçla bir dönüm arazi aldı. 6 odası ve geniş bir bahçesi olacak olan Kültür Merkezi'nin odalarına Orhan Kemal, Sait Faik, Cemal Süreya, Bekir yıldız ve Nazım Hikmet adını verecek. Bahçenin adı ise Yaşar Kemal...
Bahçeye dikilecek ıhlamur ve çam fidanlarına ise Heraklit, Nermi Uygur, Cahit Arf, Aziz Nesin ve Metin Kurt'un adları verilecek.
***
Ozan ve yazarlar için dağ başında bir köyde düşünce üretimi... Ve bu merkez taş bina olacak. Tek katlı...
Bu projeyi heyecanla dinleyen Aliağalı işadamı şimdiden kolları sıvadı ve "Merkez için taşlar benden" dedi. Tabii ki bu düşünce üretim merkezine katkıda bulunan her kişi ya da kurumun adı layıkınca yaşatılacak. Onun umudu kendisine omuz verecek olan Bergama Belediyesi'nde ve Kültür Bakanlığı'nda..
Tiyatrocu, sinemacı, ozan ve yazarlar için Kozak Yaylası'nda huzurlu bir mekan...
İzmir ise onun aşkı! "Karşıyaka'da oturuyor olmanın ise tadı başka" diyor!
Nerelisin, dediklerinde zorlanıyor Şeyhoğlu...
Salihli diyemiyor. Bergama da diyemiyor. Bu soruya kısaca "Saberiz'liyim" diye yanıt veriyor. Salihli'nin SA'sı, Bergama'nın BER'i, İzmir'in İZ'i...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA