• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Urla, Dünya Sualtı Merkezi oluyor ERKİN USMAN

Urla, Dünya Sualtı Merkezi oluyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.10.2013, 00:00
Tamamlandığında 5 milyon liraya mal olacak projenin başında, arkeolojik kazılar için evini satmış Prof. Dr. Hayat Erkanal var.
Açılışta uluslararası bir toplantı da yapılacak...
Bize bu bilgileri Fulya Amaç aktarıyor.
Türkiye'nin ilk Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi ve Arkeopark'ı Urla-Çeşmealtı'nda kuruluyor. Önümüzdeki yıl Mayıs ayında hizmete girmesi planlanan kompleksin inşaatı süratle yükselmeye başladı.
* * *
Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından Urla (Klazomenai), Çeşme (Erythrai) ve Seferihisar (Teos) ilçelerinde yürütülen sualtı çalışmaları ve kazılarından çıkan eserler bu merkezde sergilenecek.
Ayrıca zaman içinde, günümüzden 5 bin yıl önce (M.Ö. 3 bin) Ege Denizi'ndeki adaları ve iki kıyıyı birbirine bağlayan, bilinen en eski Ege yapımı Kiklat teknesi modellerinden, Asur kaynaklarından elde edilen ve Dicle üzerinde çalışan o döneme ait tekne modellerine, Kaş-Uluburun batığı tekne modeline kadar çok sayıda antik çağ tekne modelleri de Arkeopark'ta görülebilecek.
* * *
Prof. Dr. Hayat Erkanal şunları söylüyor:
"Burası Türkiye'de ilk, dünyada da sayılı merkezlerden olacak. Dünyada örnekleri var ama bizim kadar hem su altında çalışan hem çıkan eserlerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarını gerçekleştiren hem eğitim veren hem de tekne imalatı yapan bir merkez yok. Bizim faaliyetlerimizin yarısı araştırmaysa, yarısı da eğitim. Türkiye'de de sualtı arkeolojisi eğitimi veren tek kuruluşuz."

hayattan
Bu dünyadan bir Herakleitos geçti

İyonya'nın sonuncu ve en büyük filozofu olan Herakleitos Selçuk'ta tartışıldı.
Bu sempozyuma Selçuk Belediyesi öncülük etti, Leipzig ve Viyana üniversiteleri de katıldı. Sempozyumun Ephesos'ta yani Herakleitos'un doğduğu yerde düzenlenmesi, Herakleitos'un yaşadığı dünya hakkında fikir edinebilmek açısından olağanüstü bir fırsat sundu.
Ahmet Taner Kışlalı Salonu'nda düzenlenen sempozyuma felsefe, tarih, filoloji, arkeoloji gibi farklı alanlardan ve Türkiye, Amerika, Rusya, Fransa, Yunanistan, Avusturya, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi farklı ülkelerden 30 bilim insanı katıldı.
Ve, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür'den bir görüş:
"Heraklitosun düşüncelerini tartışmak ve bugünü değerlendirmek çok heyecan verici. Fakat malesef görüyoruz ki 1500 yıl geçmesine rağmen hala doğrunun yeryüzüne hakim olamadığını ve bunun en güzel örneğinin ise kuzey yarım kürenin obez, güney yarım kürenin ise hala açlıkla mücadele ettiğidir. Dünyanın hala daha Heraklitos'un fikirlerine ihtiyacı var."
Türkiye'de ilk defa bir filozofun hayatı hakkında konuşulacak olaması toplantının en önemli özelliği olarak dikkat çekti. Sempozyum boyunca katılımcı akademisyenler Herakleitos'un düşüncelerini geçmiş, şimdiki ve gelecek çağa yönelik çok yönlü bir şekilde değerlendirdi.

küpe
Kadınların birbirlerini sevmelerinin başlıca sebebi erkektir.
La Bruyere


fıkra
Öğretmen küçük Susi'yi derse kaldırdı.
"Söyle bakalım Susi, sütün bozulmaması için ne yapmalıyız?"
"Sütü sağmayıp, ineğin memesinde bırakmalıyız öğretmenim!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA