• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekliye ikramiye formülü FARUK ERDEM

Emekliye ikramiye formülü

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.03.2017, 00:00
400 binden fazla memur emeklisinin ek ikramiye alma süreci başladı. Peki emekliler paralarını nasıl alacak, nereye başvuracak ve hangi işlemleri yapacak? İşte ikramiyeye giden yol...

Emekli memurlar için 30 yıldan fazla çalıştıkları her yıl için yeniden ikramiye ödenmesi ile ilgili yasal süreç başladı. 1 yıl içinde müracaat eden hak sahiplerine, vefat edenlerin ise eş ve çocuklarına bu paralar ödenecek.
Fakat bize gelen sorulardan anlaşılıyor ki birçok emeklimiz bu konuda net bilgiye sahip değil. Sosyal Güvenlik Kurumu konuyla ilgili bir duyuru yaparak detayları açıkladı. Bu duyuruyu özet olarak sizinle paylaşacağım.

Anayasa Mahkemesinin 07/01/2015 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren İptal Kararı öncesinde emekli olan veya vefat eden, memur emeklilerinin kendileri veya dul ve yetimleri/kanuni varisleri, 30 yıllık üst sınır nedeniyle ödenmeyen ve 30 yılı aşan ikramiyeye konu her tam hizmet yılı için emekli ikramiyesi ödemesinden yararlandırılacaklardır.

Ödenecek emekli ikramiyesi, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki (emeklilik, ölüm tarihi vb.) emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden ve aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar esas alınarak hesaplanacaktır.
Ancak, otuz yılı aşan her tam hizmet yılı için ödenecek ikramiye tutarı 50 Türk lirasının, ödenecek toplam ikramiye tutarı ise hiçbir şekilde 100 Türk lirasının altında olamayacaktır.

Düzenleme kapsamında tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesi, emeklilerin kendilerinin veya hak sahiplerinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 yıl içerisinde yapacakları başvurular esas alınarak ödenecektir.

1 yıllık başvuru süresi hak düşürücü süre olup, bu 1 yıllık sürede başvuru yapılmaması halinde, sonradan yapılacak başvurular nedeniyle emekli ikramiyesi ödemesi yapılmayacaktır.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların eski başvuruları, maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacaktır. Bu nedenle, daha önce başvuru yapmış olan ilgililerin yeni bir başvuru yapmalarına ihtiyaç bulunmamaktadır.

Başvurular esas alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin 7.500 Türk Lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödenecektir.

7.500 Türk Lirası üzerindeki tutar ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecektir.

Bu kapsamdaki (dava açan ve davaları henüz sonuçlanmamış olanlar) emekli ve hak sahiplerine ödenecek emekli ikramiyesi, dava öncesi yapmış oldukları başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödenecektir.

Davaları henüz sonuçlanmamış olanlar adına hesaplanacak emekli ikramiyesi ödemeleri de 7.500 Türk Liralık sınır esas alınarak ödenecektir.

BAŞVURU YERİ : Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı
BİZZAT MÜRACAAT ADRESİ: Sağlık Mahallesi, Mithatpaşa Cad. No: 7 06520 Sıhhiye/Çankaya/Ankara
POSTA VEYA KARGO İLE MÜRACAAT ADRESİ: Namık Kemal Mahallesi, Milli Müdafaa Cad. No: 24 06420 Çankaya /Ankara

YETİMLERE DE HAK VAR

Babam 40 yıl memurluk yapıp emekli olmuştu. Daha sonra vefat etti. Şimdi 30 yıldan fazla hizmetleri için ödenecek ikramiyeyi bizim almamız mümkün mü? Serra ATEŞ

Bahsettiğiniz ödemeler ile ilgili müracaatlar başladı. Hatta ilk müracaat edenlere ödemeler de yapılıyor. 1 yıl içinde müracaat ederek siz de babanızın hakkı olan parayı alabilirsiniz. Sadece yaşayanlara değil vefat eden emeklilerin eş ve çocuklarına da ödeme yapılacak. Müracaattan sonra hak edilen ikramiyenin 7.500 liralık kısmı 3 ay içinde ödeniyor.

1 AYI GEÇİRMEYİN

İşsizlik maaşı almak için SGK'ya ne zaman müracaat etmek gerekiyor? İşten ayrılalı 2 ay oldu. Şimdi başvursam para alabilir miyim? Mustafa YİĞİT

İşsizlik maaşı almak için gerekli şartları taşıyanlar işten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde İŞKUR'a müracaat etmeliler.
Bu süreyi geçirmek hakkınızı ortadan kaldırmıyor ama alacağınız parayı azaltıyor. Siz bunu 1 ay geçirmişsiniz.
Şimdi müracaat ederseniz örneğin 10 ay ödenmesi gereken maaş size 9 ay ödenecektir. Daha fazla gecikmeden başvurunuzu yapın.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1995'de sigortalı oldum. Şu an 4300 günüm var, emeklilik yaşım kaç olur? (Sebahat)

İşe girdiğiniz ay ve güne göre 51 ya da 52 yaşında emekli olursunuz. Tabi priminizin de en az 5750 gün olması lazım. 1995'ten sonra doğumlarınız varsa borçlanabilirsiniz. Çalışma imkanı yoksa 3.600 günle 58 yaşında emekli olursunuz.

15.08.1968 doğumluyum. 01.05.1987 işe giriş tarihim. 4304 gün SSK'dan 3124 gün Bağ- Kur'dan var. (Aykut)

Son 7 yılda hangi kurumdan priminiz daha çok yatmışsa oradan emekli olursunuz. Eğer Bağ-Kur daha sonra ise 50 yaşında ve 9 bin gün primle emekli olursunuz. Eğer SSK sonra ise bu kez yine 50 yaşında ve 5375 günle emekli olursunuz.

03.10.1968 doğumluyum. 25.11.1986'da işe başladım. 10300 prim günüm var. Muhterem ÖZSAN

25 yıl 50 yaş ve 5375 gün şartlarınız var. 49 yaşı iki günle kaçırmışsınız. Yılınız tamam, priminiz tamam 03.10.2018'de emekli olursunuz.

YARIN: KİM NE KADAR ALACAK?​

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA