• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnafa 1.411 lira maaş FARUK ERDEM

Esnafa 1.411 lira maaş

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.11.2017, 00:00
Ahilik Sandığı kurulmasıyla ilgili düzenleme Meclis’te görüşülüyor. 2018 yılıyla birlikte işi bozulan esnaf maaş alabilecek. Bu yılki en yüksek rakam 1.411 lira

Milyonlarca çalışanın iş güvencelerinden birisi de işsizlik maaşı. İşyerinden kendi kusur ve isteği dışında ayrılan çalışanlara belli sayıda prim günü olması şartıyla 10 aya kadar işsizlik maaşı ödeniyor. Böylece çalışanlar iş ararken belli bir gelire kavuşmuş oluyor. Bu sistem sadece SSK'lı çalışanlar için uygulanırken şimdi benzer bir uygulama Bağ-Kur'lu esnaf için getirildi. 2018 yılı itibariyle kurulacak Esnaf Ahilik sandığı ile artık işleri bozulan esnaf da işsizlik maaşı alabilecek. İşte esnaf için düşünülen işsizlik maaşı ile ilgili bilinmesi gereken detaylar:

KİMLERİ KAPSAYACAK?

İsteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar hariç tüm Bağ- Kur'lular kapsama girecek. Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar da yararlanacak. Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları sandık sistemine girebilecek.

MAAŞ ALMANIN ŞARTI NEDİR?

Sandıktan ödenek alınabilmesi için prim ödeyen esnafın iflas istemiyle mahkemeye başvurmuş olması veya iflasa tabi olmamakla birlikte işyerini kapatarak sigortalılığını bitirmesi gerekiyor.

KAÇ LİRA PRİM ÖDENECEK?

Sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak ödenecek. Şu anki en alt seviyeden prim ödeyen esnaf aylık 35,55 lira yatıracak, devlet de 17.77 lira verecek.

KAÇ AY MAAŞ ALINACAK?

Sandıktan sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan; son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve prim ödemiş olanlara 240 gün, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve prim ödemiş olanlara 300 gün ödenek verilecek.

NE KADAR ÖDENEK ALINACAK?

Mevcut asgari ücrete göre hesaplama yapıldığında; damga vergisi kesilmiş olarak aylık en az 705,60 lira, en çok bin 411 lira işsizlik ödeneği verilecek. Bu rakam 2018 yılında belirlenecek asgari ücrete göre tekrar hesaplanacak ve artacak. Ödenecek miktar ise brüt maaşın yüzde 40'ı oluyor.
Ancak en yüksek maaş brüt asgari ücretin yüzde 80'inden fazla olamıyor.

EMEKLİLERİN OCAK ZAMMI NETLEŞİYOR

Enflasyona göre zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak artışını merakla bekliyor. SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin maaş artışlarını 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon belirleyecek. TÜİK'in 3 Aralık Cuma günü açıklayacağı Kasım ayı enflasyon verisi bu açıdan büyük önem taşıyor.
Buna göre yüzde 3.43'lük Temmuz-Ekim enflasyonuna göre zam oranı yüzde 3.43 olarak görünüyor.

FARK BEKLENTİSİ

3.69'luk enflasyona göre Ocak'ta yüzde 3.69 zam verilecek. Yüzde 10.68'lik cari yıl sonu TÜFE beklentisine göre ise zam yüzde 4.52 olacak.
Ocak'ta yüzde 4 zam alacak olan memurlar ve memur emeklileri, fark alıp alamayacağını öğrenmek için enflasyon verilerini bekliyor. Ocak'ta fark verilmesi için 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 4'ü aşması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA