• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kamuya yeni düzen FARUK ERDEM

Kamuya yeni düzen

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.03.2018, 00:00
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçen Türkiye kamu personel rejimini de yeniden yazıyor. Yeni dönemde memurların hakları genişleyecek, sistem daha işler hale gelecek, kamu hizmeti kolaylaşacak

Yapılan referandum ile birlikte Türk milleti Anayasa değişikliğine ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne evet dedi. Yeni sistem ile ilgili uyum yasaları çıkarılırken bir yandan da kamu personel rejimiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Yeni sistem ile birlikte devlet yeniden teşkilatlanacak.
Bu konuyla ilgili birçok çalışma modelleri de tartışılmaya devam ediyor.

ÜST YÖNETİCİ SINIFI

Yeni dönemde artık üst yönetici sınıfı oluşacak. Yani Genel müdür ve üstündeki pozisyonlar Başkan ile birlikte gelip görev yapacak. Böylece 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na yönetici sınıfı oluşturulacak. Müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, vali, kurum başkanları, kurul başkanları, gibi görevdekiler 5 yıllık süre ile atanacaklar. Bu süre bitiminde görevler kendiliğinden sona erecek. Bu süre içerinde başarısız görülen bürokrat görevden alınabilecek. Bu sınıfa atananlar için görevler kazanılmış hak olmayacak.
Bu bürokratlara görevde oldukları sürece görevin önemi ve niteliğine göre ek yöneticilik tazminatı verilebilecek.
Görev bitiminde bu tazminat kesilecek. Benzer görevlere özel sektörden başarılı olmuş CEO'lar da atanabilecek. Genel Müdür yardımcıları, bağlı ve ilgili kurum başkanlarının yardımcıları, daire Başkanları, şube müdürleri, il müdürleri, il müdür yardımcıları, bölge müdürleri ve yardımcıları ise seçimle gelmeyecek. Bu görevdekiler kurum ve devlet arşivi olacaklar. Memurların şef ve şube müdür olması liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde yine sınavla olacak.

4C'LİYE ZAMLI MAAŞ

Önceki gün 2018 yılının ilk Kamu Personel Danışma Kurulu Toplantısı da gerçekleştirildi. Burada özellikle memurların sosyal ve mali haklarıyla ilgili çok masaya yatırıldı.
Bu toplantı ile ilgili detayları sizinle zaman zaman paylaşacağım. Toplantıda 4C'li kadroda bulunanların 4B'li olmasıyla ilgili kararlarla ilgili önemli bir gelişme de yaşandı. Buna göre 4B'li sözleşmeli personel statüsüne geçen 4C'lilerin maaşlarında yüzde 6 ile yüzde 10 orasında değişen oranlarda zam yapılacak. Bu arkadaşlarımız için de idari büro görevlisi ve idari destek görevlisi olmak üzere iki ayrı statü oluşturulacak. Geçişler de pazartesi günü tamamlanacak.

GSS primi devletten

8 Ağustos 2018 tarihinden bu yana işsizim.
Son iş yerimde 4 seneyi geçen bir zamandır çalışıyordum. Ayrıldığımdan bu güne kadar işsizlik maaşı alıyorum.
2 ay daha alacağım.
Ben şu anda SGK'lı mıyım, öyle isem ne kadar daha sigortalı olacağım.
2006 doğumlu oğlum ve önümüzdeki günlerde doğacak olan ikinci oğlum için SGK nasıl oluyor, onları hastaneye götürebiliyor muyum?
Gökhan AKBAŞ

Sigortalı çalışanlar işten ayrıldıklarında 90+10 gün yani 100 gün daha sağlık hizmetlerinden hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları için ücretsiz olarak yararlanıyorlar.
Bu süre sonunda bir işte çalışmıyorlarsa Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemek zorundalar. İşsizlik maaşı alanların ise ödeme yapıldığı sürece GSS primleri karşılanıyor. Yani siz işsizlik maaşı aldığını5z süre içinde kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız için sağlık hizmetlerini ücretsiz alabilirsiniz.
18 yaşından küçük çocuklar sizin sigortanız olmasa bile GSS primi ödemeden sağlık hizmetleri alabilirler. O yüzden çocuklarınız hastaneye her şartta giderek sağlık hizmeti alabilirler. İşsizlik maaşı bittikten sonra sağlık hizmeti almak için ayda 60,98 TL prim ödemeniz gerekir. Bu primi ödemek istemiyorsanız kaymakamlıkta gelir testi yaptırabilirsiniz. Geliri düşük çıkanlar bu primi ödemiyor.

SON 3 YILA 600

31.03.2018 tarihi ile işten çıkartılıyorum, İşsizlik maaşı için başvuruda bulanacağım ancak son 3 yıl içerisinde 600 günlük sigorta prim şartı düşüncelerim de umutsuzluğa sürüklemekte.
Bu süre nasıl hesaplanıyor?
Ramazan ANDAÇ

İşsizlik maaşı almak için işten çıkartıldığınız tarihten geriye doğru son 3 yıl baz alınmaktadır. Dolayısıyla siz de 31.03.2015 tarihinden başlayarak bu güne kadar aralıklarla da olsa en az 600 gün priminizin bulunması gerekiyor. Bununla birlikte son 120 gün yani 4 ay içinde hiç kesinti olmadan priminizin yatırılmış olması şartı bulunuyor. Hesabınızı buna göre yapacaklardır.
Son 3 yıl içinde ödenmiş primlerinizin sayısına göre de maaş alacağınız süre belirleniyor. Son 3 yılın tamamında prim ödeyenler için 10 ay maaş ödeniyor.
Prim sayısı düştükçe ödenecek maaşın süresi de düşüyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

Eşim 01.01.1975 doğumlu. 1990 yılında sigorta girişi var ancak 2000 yılına kadar hiç prim ödenmemiş 2008 yılından beri de çalışmıyor.
Toplamda 2600 günü var ne zaman ve nasıl emekli olur? Mehmet ÇETİN

Sigorta yapılmış ancak prim ödenmemişse o günler maalesef emeklilik hesabından sayılmıyor. Eşiniz için ilk sigorta başlangıcı prim ödemesi yapıldığı gün olarak baz alınır. Eğer bu 2000 yılı ise 7000 gün prim ve 58 yaş şartlarıyla emekli olur. 1990'da prim ödemesi varsa yaş şartı 46'ya prim şartı 5375'e kadar düşer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA