• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ücretli öğretmene zam geliyor FARUK ERDEM

Ücretli öğretmene zam geliyor

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.10.2018, 00:00
Türkiye’de bir milyona yakın öğretmen bulunuyor. Bunların bir kısmı sözleşmeli, bir kısma kadrolu bir bölümü de ücretli olarak görev yapıyor. Saat başı ücret alan ve maaşları en fazla 1.600 lira olan bu öğretmenlere zam geliyor

Bu hafta öğretmenlerimiz açısından çok önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle sözleşmeli öğretmenler ve ücretli öğretmenlik yapanlar önemli haklara kavuşacaklar.
2023 Eğitim Vizyonu toplantısında Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve daha sonra Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk önümüzdeki dönem yapılacak yeniliklerle ilgili önemli bilgiler verdiler.
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon öğretmen bulunuyor. Bunların bir kısmı sözleşmeli bir kısmı ise ücretli olarak görev yapıyor.
Sözleşmeli öğretmenlerin kadroları 6 yıl çakılı olduğu için tayin durumları olmuyordu.
Bu zorunlu görev süresinin 3+1 olarak 4 yıla indirileceği açıklandı. Böylece sözleşmeli öğretmenler 4 yıl sona erdiğinde tayin isteyebilecekler.
Bu sürenin sonunda kadrolu öğretmenlerin diğer haklarına da sahip olacaklar.

MAAŞLAR ARTIYOR

Ücretli olarak görev yapan öğretmenler ise saat başı ücret alıyorlar. Bu öğretmenlerimizin 30 saati geçmeyen görevleri karşılığında da 1.600 lira civarında ücretleri bulunuyor.
Bu öğretmenlerimizin saat ücretlerine yılbaşından itibaren de zam yapılması gündemde.
Böylece ücretler asgari ücretin üzerine çıkmış olacak. Bazı bölgelerde çalışan öğretmenler için de teşvik uygulanacak. Bu illeri Bakan Selçuk, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Erzurum, Iğdır, Kars, Bayburt, Erzincan ve Şanlıurfa olarak açıkladı.
Bu konuda bir yasal çalışma yapılması gerekiyor.

EK GÖSTERGE ÇALIŞMASI

Biliyorsunuz bazı meslek gruplarının ek göstergelerinin 3.600'e çıkartılması ile ilgili çalışma devam ediyor. Özellikle bu değişikliğin mali yönü üzerinde çalışmalar yoğunlaştı.
Ek gösterge için başta öğretmenler olmak üzere polisler, hemşireler, din görevlileri ve idarecilerin adı geçmişti. Bakan Selçuk öğretmenlerin ek gösterge artışıyla ilgili açıklamanın 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde yapılacağını söyledi.
Diğer meslek gruplarıyla ilgili açıklama da bu tarihlerde yapılabilir diye tahmin ediyoruz.

ÖZLÜK İÇİN ÖZEL KANUN

Öğretmenler de diğer memurlar gibi 657 sayılı yasaya tabi çalışıyor. Ancak atamaları, yükselmeleri, disiplin düzenlemeleri, ek gösterge tazminat gibi konuları da içeren bir özel yasa da gündemde.

Toplam öğrenci sayısı.................................. 17 milyon 885 bin 248
Resmi okul öğrenci sayısı............................ 14 milyon 946 bin 713
Özel okul öğrenci sayısı................................. 1 milyon 351 bin 712
Açık öğretim öğrenci sayısı............................ 1 milyon 586 bin 823
Toplam öğretmen sayısı................................... 1 milyon 30 bin 130
Resmi okul öğretmen sayısı.......................................... 880 bin 673
Özel okul öğretmen sayısı ............................................ 149 bin 457
Okul öncesi öğretmen sayısı .......................................... 45 bin 135
İlkokul öğretmen sayısı................................................. 297 bin 176
Ortaokul öğretmen sayısı ............................................. 339 bin 850
Ortaöğretim öğretmen sayısı......................................... 347 bin 969

ÇİFT MAAŞ DEĞİŞTİ

Annem babamdan Bağ-Kur dul maaşı almaktadır. Babamın ölüm tarihi 1996'dır. Annemin babası da SSK emeklisi ve Nisan 2018'de vefat etti. İkinci maaş için talepte bulunduk fakat bize tercih hakkı sundular. İki maaşı alma hakkı yok mu? Ayca MADENCİ

2008 yılında çıkartılan 5510 sayılı yasa ile birlikte tüm sosyal güvenlik kurumları SGK çatısı altında birleştirildi. Bu tarihten önce farklı kurumlar olmak şartıyla çift maaş alma imkanı bulunuyordu. Yani bu tarihten önce gerçekleşen vefat olaylarında çift maaş uygulanıyordu.
Ancak bu yeni yasayla birlikte çift maaşın önü de kapanmış oldu. Bu yasayla birlikte artık maaşlardan yüksek olan tercih edilerek birisi alınabiliyor. Yani artık ölüm tarihlerine bakılarak o tarihteki yasalara uygun uygulama yapılıyor.

SGK YAZISI İLE TAZMİNAT

15.10.1993 tarihinde sigortalı oldum. Bir özel şirkette 8 yıldır çalışıyorum. Tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum. Buna hakkım var mı? Ne yapmam lazım? Suat ŞAHİN

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların 15 yıl ve 3.600 günü doldurmaları şartıyla tazminatlarını alma hakkı bulunuyor. 15 yıl dolmuş durumda. Eğer 3.600 gününüz de varsa en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat etmelisiniz. Buradan alacağınız 15 yıl 3.600 günü doldurduğunuza dair yazı ile birlikte işvereninize müracaat ederek tazminatınızı talep edebilirsiniz. Bu konuyla ilgili dilekçeyi noter vasıtasıyla göndermenizi tavsiye ederim.
Böylece elinizde yasal bir belge de olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA