• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Pilot ve hostese vergi müjdesi FARUK ERDEM

Pilot ve hostese vergi müjdesi

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.03.2019, 00:00
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliği ile uçucu personelin gelirinin yüzde 70’i vergiden istisna tutuldu. Evde iş yapıp internetten satan kadınlar da vergi ödemeyecek

Vergi mevzuatıyla ilgili yenilikler devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir tebliğ ile vergi konusundaki yeniliklerle ilgili uygulama esaslarını belirledi.
Özellikle havayolu şirketlerinde çalışan uçucu personel ile ilgili vergi istisnası dikkat çekerken ev kadınlarının internet satışlarının da vergi muafiyetine katılması binlerce vatandaşı sevindirdi.
Kamu kurumları hariç Türkiye'de kurulu bulunan şirketlerde görev yapan pilotlar ile kabin memurlarına ödenen aylık ücretin yüzde 70'i (Cumhurbaşkanı, bu oranı %100'e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkili.) vergiden istisna tutulacak.

ÜCRET KAPSAMINDA

Bu indirim 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren ödenen maaşlara uygulanacak. Ayrıca pilot ve hosteslerin aldığı mesai, prim, ikramiye gibi ödemeler de ücret kapsamına alınacak. Vergi istisnası uygulanacak ücretin miktarı bulunurken brüt maaştan sigorta primi, şahıs/hayat sigortası primi ve sendika aidatları gibi indirimler düşülecek. Yüksek ücretlerde ise bu yıl için uygulanan ve asgari ücretin 7,5 katı olan SGK prime esas kazanç tavanı 19 bin 188 lira uygulanacak.

KADINLARA 30 BİN LİRA SINIRI

EV kadınları evde yaptıkları küçük işleri sattıklarında esnaf vergi muafiyet belgesi alarak vergi ödemeden satabiliyor.
Yeni tebliğ ile internetten yapılacak satışlarda da vergi ödenmeyeceği hüküm altına alınmış oldu. Buna göre internetten yapılan satışların toplam tutarı bir yıllık brüt asgari ücreti geçmediği sürece vergilendirilmeyecek.
2019 yılı için bu tutar 30 bin 700 lira 80 kuruş olacak.

EŞİ ÖLENE MAAŞ ÖDENİR

Memur emeklisi olan eşim vefat etti. Ben çalışmıyorum. Engelli oğlum var. Ne kadar maaş bağlanır? Hamiyet KARA

Ölen sigortalıların geride kalan eş ve çocuklarına maaş bağlanıyor. Yalnızca eşin hak sahibi olması halinde bağlanmış olan emekli aylığının % 75'i ödeniyor. Ancak, dul eş emekli sandığına tabi çalışan veya emekli sandığından da aylık alan kişi ise bu oran % 50 olmaktadır. Dul eş ve 1 yetim çocuk bulunması halinde dul eşin aylığı % 60, yetim çocuğun aylığı ise % 30 şeklinde hesaplanacaktır. Dul eş devlet memuru ise veya devlet memuru olarak emekli ise eşin aylığı % 50, yetim çocuğun aylığı ise % 30 şeklinde hesaplanacaktır.
Burada siz tek başınıza hak sahibi olursanız çalışmadığınız için yüzde 75 oranında maaş alırsınız. Çocuğunuz engelli olduğu için o da hak sahibi olabilir. O zaman siz yüzde 60 oğlunuz yüzde 30 alacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA