• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Geleceğin sosyal güvenlik sistemi GONCA ELİBOL

Geleceğin sosyal güvenlik sistemi

gonca.elibol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.05.2019, 00:00
MÜSİAD ve Senin Kariyerin Eğitim ve Danışmanlık şirketinin sponsorluğunda İzmir Ticaret Odası'nda Dijitalleşme ve Geleceğin Sosyal Güvenliği temalı bir zirve gerçekleşti.

16 Mayıs'ta Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında, İzmir SGK İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen zirvenin açılış konuşmalarını İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Gülcemal ve İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı E. Cemal Elmasoğlu yaptı. Etkinliğin birinci oturumda Dijitalleşme ve Geleceğin Sosyal Güvenliği konusu ele alındı. SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal moderatörlüğünde Prof. Dr. Tijen Erdut, dijitalleşmenin işgücü piyasasına etkisini, Prof. Dr. Oğuz Karadeniz teknoloji ve sosyal güvenlikte değişim ve dönüşümleri, Bilgi Sistemleri ve Siber Güvenlik Daire Başkanı Dr. Yenal Arslan ise SGK'da dijitalleşme konularını anlattı. İlk oturumda geleceğin sosyal güvenliği ve dijitalleşme üzerine önemli bulgulara yer verildi.

GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN
Birinci oturumun ardından benim de konuşmacı olduğum zirvede "Geleceğin lideri nasıl olacak, Siz hazır mısınız?" konulu eğitim tadında bir sunum gerçekleştirdim. Sunumumda "Türkiye'nin gelişmiş bir ülke statüsüne kavuşması için iş dünyasının kaptanları olan çalışan ve yöneticilerin çok çalışması gerektiğini, dijital dönüşümle birlikte dünyanın liderlik yaklaşımlarının değiştiğini, Türkiye'nin ekonomisi güçlü ülkelerle rekabet etmesi için önce eksiklerini tamamlaması, bunun için kamu ve özel sektörün kurumsallaşması ve profesyonel standartlara kavuşması gerektiğini, bu dönüşümle birlikte gelecekte ekonomik ve sosyal yaşamın değişeceğini rakamlarla ortaya koyarken, buna hazır olmak için liderlerin sahip olması gereken yetkinliklerini, ayrıca liderlerin iş hayatının gerektirdiği profesyonel çizgiden şaşmadan güçlü bir Türkiye için başarı ve üretim odaklı olmaları gerektiğini" anlattım.

2. oturumda sosyal güvenlikte yeni yaklaşımlar konusu ele alındı. Panel Sosyal Güvenlik Uzmanı Çağlar Mızrak moderatörlüğünde yapıldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Toker, sosyal güvenlikte temel göstergeler, Sosyal Güvenlik Uzmanı Can Özkara, risk odaklı denetim ve big data analizi, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Bülbül, yapay zeka ve robotik konularında önemli bilgiler aktardı. Bu oturumu dinlerken dünyadaki uygulamalar doğrultusunda SGK'nın profesyonel standartlarda çalıştığını ve gelecekte dijital dönüşüme ciddi hazırlıklar yaptığını görmekteyim.

SGK GÖZ AÇTIRMAYACAK
3. oturumda kayıtdışı istihdamın denetimi ele alındı. Moderatörlüğünü Sosyal Güvenlik Sorumlu Denetmeni Alper Çelikkol'un yaptığı panelde Sosyal Güvenlik Denetmeni Burak Engin, sosyal güvenlik hakkının sigortalı yönünden kötüye kullanılması, Sosyal Güvenlik Denetmeni Emin Ataş, sosyal güvenlik bilincinin kayıt dışı istihdamla mücadeleye etkisi konularını anlattı. Bu oturumda SGK'nın kayıt dışına karşın çok ciddi çalışmalar yaptığına şahit oldum. Dijital dönüşüm sayesinde kayıt dışı uygulamalar yapan işverenler çok kolay tespit edilecek. SGK göz açtırmayacak. Kayıt dışına başvuran işletmeleri ağır cezalar bekliyor.

Zirvede alanında uzman konuşmacılar geleceğin iş dünyası üzerine ve dijital dönüşüm üzerine çok önemli bilgiler aktardı.
Türkiye'de her bir bireyi ilgilendiren, halkın sağlığını ve geleceğini güvence altına alan en önemli kurum olan SGK'nın dijital dönüşüme karşı hazırlıklı olması ve bu anlamda altyapılarını hazırlaması vatandaşlar için çok önemlidir. Gelecekte daha güçlü ve halkı daha memnun eden bir Sosyal Güvenlik Kurumu göreceğiz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA