• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Anayasa Mahkemesi kararı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.07.2010, 00:00
AYM, Anayasa Değişikliği Paketi'yle ilgili kararını dün açıkladı. Karar esas itibariyle görünürde, değişiklik paketinin önünü açan, paketi hükümetin ve parlamentonun arzu ettiği biçimde referanduma, yani millete taşıyan bir nitelik taşıyor. Mahkemenin HSYK seçimleriyle ve Cumhurbaşkanı'nın yetkileriyle ilgili aslında çok da önemli olmayan bir iki müdahalesi dışında değişiklik paketini aynen onaylaması bir bakıma CHP'nin iddialarını ve talebini de boşa çıkartmış oluyor. Bu nedenle CHP'liler sonuçtan hiç mutlu değil. Diğer taraftan MHP, anayasa değişikliği konusundaki o anlaşılmaz tutumunu ortaya çıkan karar üzerinden devam ettiriyor. Devlet Bahçeli, bir taraftan "AYM anayasal yetkilerini aşmıştır" derken ve iptal ettiği maddelerden dolayı AYM'yi eleştirirken, diğer yandan "Referanduma hayır" diyeceklerini söylüyor.
***
Bence asıl konuşulması gereken mahkemenin kararından daha çok mahkemenin karar alış biçimidir. Ortaya, rejim ve demokrasi açısından son derece tehlikeli bir mahkeme kararı çıktı dün. AYM mevcut anayasanın çok açık hükmüne rağmen (Madde 148), yetkilerini aşarak kendisini "kurucu iktidar" yerine koyarak bir karar verdi. Değişiklik paketinin bazı maddelerini, hiç ama hiç ilgisi yokken, anayasanın değiştirilemez maddelerine dayandırarak iptal etti. Hiç kimse HSYK seçimleriyle devletin niteliklerinden hukuk devleti ilkesinin ilişkisini kuramaz bize. Hukuk yönünden imkansız bir durumdur bu. Ama AYM siyasi bir karar vermek isterse, ki son dönemlerde sadece siyasi karar veriyor, elbette imkansız olan mümkün olabiliyor. Bu karar maalesef TBMM'ye, meclisin yasama ayrıcalığına mahkemenin son dönemlerde vurduğu ağır darbelerden birisi olarak tarihe geçmiştir. Atanmışlar, milleti ve onların seçilmiş temsilcilerini güvenilir bulmadıklarını açıkça göstermişlerdir. Vesayet dediğimiz şey tam da budur işte.
***
Tabii, bu arada bana çok komik gelen husus şudur. Dün karar açıklandığı vakit iktidar kanadında gizli bir sevinç gözlendi. Aynı şekilde CHP kanadında da gizli bir hüzün. Bir kesim referandum yapılacağı için seviniyor, diğer kesim ise üzülüyordu. Bu sergilenen tablo Türk demokrasisi adına gerçekten kahredicidir. AYM, kararıyla demokratik anayasal düzene ağır bir darbe vururken, bizim millet vekillerimiz neredeyse sevinçten göbek atacaktı. Oysa Anayasa Mahkemesi dünkü kararıyla alenen "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletin değil, Anayasa Mahkemesi'nindir" demiş oldu. Bu durum karşısında demokratik şuur sahibi siyasetçilerin kıyameti koparması, isyan etmesi gerekirdi.
Tepkileri çok yetersiz bulduğumu belirtmeliyim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA