• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gıda israfı ve artan farkındalık İSMAİL UĞURAL

Gıda israfı ve artan farkındalık

ismail.ugural@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.09.2019, 00:00

Bu rakamlar ulusal ve uluslararası medyada çok yer alıyor. Ama yine de vurgulayalım. FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) bugün dünyada 800 milyondan fazla açlık çewken insan olduğunu söylüyor. Bu insanların büyük çoğunluğu Asya ve Sahra altı Afrika'da yaşıyor. Şimdi sizlere çok daha çarpıcı ve dramatik bir örnek vereyim. Her 6 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor! Şu anda ben bu satırları yazarken çok sayıda çocuk açlıktan hayatını kaybetti! Ne acı değil mi? Yazarken bile içimi utanç duygusu kaplıyor!

BÜYÜK DRAM - Bir de tablonun öbür yüzüne bakalım. Ne görüyoruz? 2 milyar obez yani aşırı kilolu insan! Dünya tarihi böyle bir dram kaydetmedi. Başka bir ifadeyle 1 aç insana karşılık 2 şişman insan! Geçtiğimiz iki hafta boyunca 'Tarım ve Gıdada İnovasyon' konulu bir program için ABD'de bulundum.
Bu ülkeye daha önce de birkaç defa gitmiştim. Fazlasıyla dikkat çekecek kadar obezite yaygınlaşmış durumda.
İstatistiklere göre her üç Amerikalıdan biri aşırı kilolu! Zaten bu gerçeği açıkça görebiliyorsunuz.

AKIL ALMAZ İSRAF - Tablonun başka bir yüzü daha var. Her geçen gün artan gıda üretimi ile birlikte artan gıda israfı! Saygın kuruluş FAO, halen dünyada yılda 4.5 milyar ton gıda üretimi yapıldığını ve bu rakamın üçte birinin yani 1.5 milyar tonun çöpe gittiğini açıklıyor. Akıl almıyor değil mi? Buna karşılık sevindirici olan husus, gıda israfı konusunda küresel açıdan yükselen farkındalık düzeyi. Artık böyle gelmiş böyle gitmez diyenlerin sayısı artıyor. Yeterli mi, elbette değil. Bu alanda daha alacak çok yolumuz var.

ÇALIŞMA VE ETKİNLİKLER ARTIYOR - Gıda israfı ve farkındalık konusunda sürekli çalışma ve etkinlikler yapılıyor.
Bunlar olumlu gelişmeler. Çok yeni bir örnek vereyim. Bornova'da İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürü Yüksek Gıda Mühendisi Ruhşan Özdemir Çifçi güzel işler yapmaya devam ediyor. "Bornova'dan Başlıyor, İzmir'de Gıda Kayıplarını Azaltıyoruz" adlı bir proje doğrultusunda önümüzdeki hafta Salı günü düzenlenecek panelde, 'hasat sonrası yaş meyve sebzede kayıpların sebep ve sonuçları' ele alınacak. Çok değerli uzmanların konuşmacı olacağı bu önemli toplantıyı, Tarım Şurası ön çalışmaları dolayısıyla Ankara'da olacağım için ben ne yazık ki kaçırıyorum fakat sizler kaçırmayın derim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA