• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

İlk kadın vekillerimiz

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.09.2012, 00:00
Meclise giren ilk kadın milletvekilleri ile küçük bir araştırma yaptığımda dikkatimi çeken en önemli husus, çoğunun öğretmen olması oldu. Vekillerin büyük bir kısmı çok iyi eğitim almış, üniversite bitirmiş, yabancı dil bilen, meslek sahibi kadınlardı.
Kimdi bu kadınlar bir göz atalım:
Afyonkarahisar Milletvekili seçilerek Meclis'e giren Mebrure Gönenç'in mesleği İngilizce öğretmenliği. 1900 yılında İstanbul'da doğdu, eğitimini de İstanbul'da tamamladı. 1919 yılında Arnavutköy'deki Amerikan Kız Koleji'nden mezun oldu ve Çamlıca Kız Lisesi'nde öğretmenliğe başladı. İngilizce'nin yanı sıra Fransızca ve Almanca bilen Gönenç, 1929 yılında evlendi doktor olan eşinin mesleği nedeniyle Adana ve Mersin'de bulundu. İki kız çocuk annesi olan Mebrure Gönenç, 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı verilince siyasete girdi ve Mersin Belediye Meclis Üyeliği'ne ve İl İdare Kurulu'na seçildi. Bu faaliyetleri sonucu Atatürk'le tanıştı.

ÖĞRETMEN VE MÜDÜR
"... O günlerde Atatürk vapurla bir cenup (güney) seyahatine çıkmıştı arada Mersin'e de uğradı, fakat karaya çıkmadılar. Onun için vali ve belediye reisi vapura kadar giderek kendilerine 'hoş geldiniz' dediler ve beni de beraberlerinde götürdüler. 1935 Meclis seçiminde, bir takım dostlarımın teşvikiyle de adaylığımı koydum ve sonunda Afyon Milletvekilliği'ne seçildiğimi öğrendim. Tabii bu benim için mutlu olmakla beraber hayli heyecanlı bir hadise oldu. Daha sonraki dönemlerde de milletvekili seçilen Gönenç'in vekilliği 1946 yılına kadar sürdü. 1981 yılında vefat etti.
Ayşe Sabiha Gökçül Erbay ise Balıkesir milletvekili. 1900 Bergama doğumlu Ayşe Sabiha Hanım, öğretmenlik yaparken Meclis'e giriyor. İstanbul Kız Muallim Mektebi'nde ve Yüksek Kız Muallimin İhzari (hazırlık) kısmında okumuş. İzmir Kız Muallim Mektebi'nde edebiyat öğretmenliği ve müdürlük, Adana Lisesi ve İstanbul Erenköy Kız Lisesi'nde öğretmenlik, V. Dönem Balıkesir, VI. ve VII. Dönem Samsun milletvekilliği ile TBMM Başkanlık Divanı Katip üyeliği de yapmış. 1998 yılında vefat ediyor.

GÜÇLÜ VE ETKİLİ KADINLAR
Mihri İffet Bektaş Malatya Miletvekili olarak meclise girdi. 1895'de Bursa'da doğdu. Amerikan Kız Koleji Mezunuydu. Fransızca ve İngilizce biliyordu. Robert Kolej'de İngilizce öğretmenliği yaptı ve CHF Kütüphane Encümeni'ne seçildi. 3 dönem milletvekilliği yaptı.
Antalya Milletvekili Türkan Örs Baştuğ, 1900 yılında İstanbul'da doğdu. Darülfünun Felsefe bölümünden mezun oldu. Uzmanlık alanı felsefe, sosyoloji ve eğitim idi. Üsküdar Kız Sanat Mektebi'nde müdürlük yaptı. Seçimden önce Feyziati Lisesi Kız kısmı müdürlüğündeydi. İki dönem milletvekilliği yaptı. 27 Eylül 1975'te İstanbul'da öldü.
İstanbul Milletvekili Fakihe Öymen 1900 İşkodra (Arnavutluk) doğumlu. Darülfünun bir başka deyişle İstanbul Üniversitesi'nin Coğrafya bölümünden mezun oldu. Bursa Kız Muallim Mektebi'nde tarih ve coğrafya öğretmenliği ve Bursa Kız Lisesi Müdürlüğü yaptı. V., VI., VII. Dönem İstanbul, VIII. Dönem Ankara Milletvekilliği yapan Öymen, 6 Nisan 1963'te vefat etti. Bursa'dan Ayşe Şekibe İnsel'in milletvekili adayı olması nedeniyle, aynı şehirden iki kadın aday olmaması için İstanbul'dan milletvekilliğine aday olmuştu. Diğerleri yarına...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA