• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir marka isim: Av. Mehmet Öngen SEZER ALTAN

Bir marka isim: Av. Mehmet Öngen

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.04.2017, 00:00

Bu hafta bir başarı hikayesini, marka olmuş bir ismi Av. Mehmet Öngen'i yazdım. Hayallerinin peşinden gidince doğduğun topraklara, köyüne ve bölgene neler kazandırabileceğinizi ispatlarsınız. Köyünün bölgenin turizm merkezi olmasında, dünyaya tanıtılmasında neler yapılabileceğinizi gösterirsiniz.
Çanakkale Ayvacık'ın Yeşilyurt Köyü'nde geçimini zeytincilikle sağlayan bir ailede büyümüş Mehmet Öngen. İlkokul 5'e gittiği dönemde babasının aldığı bir kutu cikleti açık hava sinemasında satarak ilk parasını kazanmaya başlamış. Mehmet Öngen, yerlisi olduğu Yeşilyurt Köyü'nün geleneksel dokusunun korunmasında hukukçu ve çevreci kimliğiyle uzun yıllar mücadele eden birisi.
1980 yılında Hukuk Fakültesini bitirince genç bir avukat olarak köyüne gelen Mehmet Öngen, köyünün turizm merkezi olması için hayallerini paylaşmaya başlamış.
Ama hedeflerini, hayallerini anlattıkça herkes gülmüş geçmiş. O, hayallerinden ideallerinden vazgeçmemiş.
Mehmet Öngen, aslında bugün Yeşilyurt'u Yeşilyurt yapan isim.
1983'te köyün mimari dokusunu korumak adına verdiği mücadelede ciddi zorluklarla karşılaşmış.
Öngen, o süreci şöyle paylaşıyor:
"Bir dönem köyün yarısı benimle konuşmuyordu.
Ben o dönem bir ders aldım.
Yaptığın şeyin doğru olduğuna inanıyorsan, zaman her şeyi yerli yerine oturtuyor.
Başlattığım turizm hamlesi köyün çehresini değiştirdi.
Bir hayalle başladığımız süreçte bugün 8 tane birbirinden değerli butik otel çalışıyor. Köyün geçimi turizm oldu." Öngen, Kazdağlarının yılmaz bekçisi, sevdalısıdır. Çeyrek asırdır bir dünya kültür mirası olan Kazdağları'nı koruma ve planlı geliştirme mücadelesinin içindedir. Kısa adı "KAZOD" olan Kazdağı Otelciler Derneğinin başkanlığını yapıyor. Dünyanın 200 Eko Sisteminden Biri Olan Kazdağları'nın bir turizm destinasyonu olarak tescil edilmesini sağlamış.
Bazıları lider doğar hep yeniliğin, farklılığın peşinden gider.
İlklerin adamı olur.
Mehmet Öngen 2000 yılında Öngen Country Hotel'i açtığında, değil otelin bulunduğu Yeşilyurt Köyü'nü, Kazdağları'nı bile tanıyan insan sayısı çok çok azmış.
Şu anda Kazdağları dendiğinde, bilenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Tabi bunun altında, büyük bir emek ve çaba var. Öngen Country ile birlikte, bölgede bir biri ardına açılan butik oteller, bu otellerle ilgili yazılı ve görsel medyada çıkan yüzlerce haber, resim,vs. bölgenin tanınmasında çok etkili olmuş.
17 yıl önce bir hayali hayata geçiren Öngen, geçen yıl yeni bir hayalini gerçekleştirmiş.
'Kuzey Ege'de neden kaliteli turizm yapılmıyor' diyerek yola çıkan Mehmet Öngen, bölgeye ilk yabancı zincir oteli getirmeyi başarmış.
Tabi, bu hiç de kolay olmamış. Mehmet Öngen, "Ramada'nın bugün 61 ülkede 7 bin 500 oteli bulunuyor.
Şimdi buna yeni bir halka ekledik.
Ramada Resort Kazdağları Thermal&Spa. Bu Ramada'nın dünyadaki ilk termal oteli. Ramada, ya şehir ya da resort otel yapıyor. Deniz, termal ve dağ. Üçünü bir arada sunan dünyada başka bir örnek yok" dedi.
22 milyon TLlik bir yatırımla hayata geçen Ramada Resort Kazdağları Termal&Spa'nın 121 odası bulunuyor.
Mehmet Öngen'in gelecek planlarında artık farklı şeyler var.
Kitap hazırlığında. Biri yörenin tarihine yolculuğu içeriyor, diğeri de makale ve denemelerinden oluşuyor.
Sevgili Mehmet Öngen'i hayat ve başarı yolculuğunda, bir mum ışığı yakıp yolumuzu aydınlattığı, bizlere örnek olduğu için kutluyorum. Son söz; Başarı, içindeki potansiyeli en iyi şekilde işleyip üstün sonuçlara çevirmektir.
Büyüklük, kendi hayatından taşıp, dünya ve insanlığa katkıda bulunmaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA