Bu haftaki maçları izlerken özellikle cumartesi programında ardı ardına takip ettiğim iki maç yazı konusunu kendiliğinden belirledi. Biri Gaziosmanpaşa-Göztepe, öteki ise Trabzonspor-Beşiktaş karşılaşması. Göztepe ve Beşiktaş'taki stoper krizi iki takımın da kaderini çizdi
Bir döneme damgasını vuran İtalyanların sert savunmacılarından Franco Baresi, bir Milan analizinde Mexes'in eksikliği ile ilgili "Takım olarak gelişmek gerekiyor. Dengeli ve az gol yiyen bir takım olmak önemli. Öncelikle savunma düzeltilmeli ve 90 dakika dikkat dağılmamalı. Mexes bu takım için önemli bir isim. Yokluğu son maçlarda açıkça arandı" demişti. İyi bir takım kurmak için bir teknik adamın sadece sahaya dizdiği 11 yeterli olmaz kuşkusuz. Sonradan dahil olacaklara da ehemmiyet vermeli ki bir hedef belirlenebilsin. Bu haftaki maçları izlerken özellikle cumartesi programında ardı ardına takip ettiğim iki maç yazı konusunu kendiliğinden belirledi. Biri Gaziosmanpaşa-Göztepe, öteki ise Trabzonspor-Beşiktaş karşılaşması.
Neden çözüm bulunmaz?
Evvela Göztepe. Mesai arkadaşım Burak Hakerler'in de yazısında yazdığı gibi bir takımın stoper eksiğine ve sağ kanat sıkıntısına devre arasında çözüm bulamadan ikinci devreye başlaması pek anlaşılır değil. Şaşırtıcı ama gerçekten Aytek ve Sabutay'ın alternatifleri yok. Bunun anlamı şu. Eğer ki şu kısa sürede takviye olmazsa bu mesele içte çözülecek. Yani olası sakatlık, ceza ve performans düşüklüğünde diğer mevkilerden dikey geçiş yapılacak. Hatırlayın bunu bir dönem G.Saray da yapmıştı. Kewell'ı ve Hakan Balta'yı zaman zaman stoperde, Arda'yı ceza sahası içerisinde görmüştük. Sonra takımın canı yanmıştı ama iş işten geçmişti. Göztepe de önündeki süreçte sıkıntı yaşamak istemiyorsa benzer örnekleri göz önünde bulundurmalı.
Franco niye yedek?
Aslında Beşiktaş da şu sıralarda benzer bir deneyim yaşıyor. Trabzon'dan yenilen gol ortada. Kabul Sivok sakat, İbrahim'i de affetmiyorsunuz da Necip'ten de stoper yaratmaya çalışırsanız bu tip maçları daha çok oynarsınız. Üstelik gerçekten mevkisi stoper olan Pedro Franco yedek kulübesindeyken. Mourinho'nun bir lafı var: "Hücum size gol attırır, savunma ise kupa kazandırır" der. Yani istediğin kadar hücum hattına güven (ki (Trabzon maçında bu açıdan da büyük sıkıntılar vardı) önce defansına öne vereceksin. Yoksa elbette tüm takımlar sahaya 11 kişi çıkıyor. Ancak buna devam ettiğin sürece mecburen umutlarını erteleyeceksin. İyi haftalar.
