• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yoga spor değil ibadet şeklidir TOLGA TEKİN

Yoga spor değil ibadet şeklidir

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.12.2021, 00:00

Son zamanlarda gerek kişisel gelişim, gerek spor, gerekse sosyal amaçlı olarak yoga merkezlerine giden kişilerin sayısı artmaya başladı. Halbuki gerçek anlamda bilinçli olarak kendisini Müslüman olarak tanımlayan kişilerin bu merkezlere gitmesinin dinen ne kadar sakıncalı olduğu bilinse oralara adımlarını bile atmazlardı. Bu merkezlere birçok kişinin dini bir uygulama olarak değil de tamamen başta belirttiği gibi gerekçelerle ve iyi niyetlerle gittiklerini söylemeleri 'cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir' sözünü aklıma getiriyor. Allah'tan (c.c.) başka ilah olmadığını ve sadece O'na kulluk edilmesi gerektiğini öğreten dinimiz, bu tür İslam'da yeri olmayan ve insanı Allah'a ortak koşmaya götüren tapınma adetlerini kesinlikle yasaklamıştır.
Hatta Hz. İbrahim (a.s.) ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Kabe'deki tüm putları kırarak sadece Allah'a ibadet edilmesini emretmişlerdir.

O KADAR MASUM DEĞİL
Yani bilinmelidir ki yoga yapmak öyle görüldüğü kadar masum bir eylem değildir. Çünkü Hint dinlerinde yoganın dini bir uygulama olarak varlığını sürdürdüğü (Brahmanizm, DİA, VI, 331) adlı kaynakta da belirtilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da zaten buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapmasının uygun olmadığına karar vermiştir. Belki bir kişi yogayı Budist veya Brahmanist olduğu için yapmayabilir ama bu o dinlere mahsus bir eylemdir. Bu olay, bir kişinin her gün 5 vakit namaz kılıp sonra da Müslüman olmadığını söylemesi gibi bir şeye benzer. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz.
Muhammed (s.a.v.) bu hususta "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır" (Ebû Dâvud, Libâs, 4/4031) buyurmuştur. Hiç şüphesiz ki Allahü Teala (c.c.) katında yeryüzündeki hak ve tek geçerli bir din olan İslam, mükemmel bir din olduğu gibi insanın faydasına ve zararına olan tüm hükümler verilmiştir.
Bir Müslüman, asla bu hükümlerin aksine hayata yaşamamalı ve helal dairesinde kalmalıdır.

İSLAM'DA YERİ YOKTUR
Dolayısıyla bir Müslüman şahıs, illa ki ruhunu dinlendirmek veya kötülüklerden arınmak istiyorsa namaz kılması yoga yapmasından daha hayırlıdır. Elbette namaz gibi tüm ibadetlerin de sadece Allah rızası için yapılması gerekir. Yani namaz ve oruç gibi ibadetler sağlıklı olma niyetiyle yapılırsa Allah rızası yerine gelmiş olmuyor.
Eğer Allah rızası ön planda tutulursa işte o zaman namazdan ve oruç gibi tüm ibadetlerimizle Allah rızasını kazanırken diğer yandan da hem dünya hem de ahiret saadetine kavuşmuş oluruz. Ama burada en önemli nokta belirttiğimiz gibi kesinlikle Allah'ın rızasının olmasıdır. Allah'ın nelere rıza gösterip nelere göstermediği ayet ve hadislerle açık bir şekilde belirtilmiştir.
Önemli bir husus ise her dinin kendine özgü bazı ibadet şekilleri vardır. Yoga yapmak Budizm gibi Uzakdoğu dinlerine ait bir ritüeldir. İslam'da yoga ve benzeri bir ibadet şekli olmadığı gibi yeri de yoktur. Dolayısıyla yoga merkezlerinin bir dini propaganda içinde olmayıp sadece bedensel egzersiz ve psikolojik terapi görünümüyle açılıp faaliyetlerine devam ettikleri yönündeki algılar gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA