• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Unutulmaz belediye başkanı Eşref Paşa ZEKİ HOZER

Unutulmaz belediye başkanı Eşref Paşa

zeki.hozer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2022, 00:00

İzmir'in bir semtine adını veren ve 1895 ile 1907 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Eşref Paşa'yı yakından tanıyalım. Kaynaklara göre İzmir'in ilk Belediye Başkanı Yenişehirlizade Ahmet Efendi olarak geçmektedir (1875). Eşref Paşa ise, bu tarihten 20 yıl sonra Evliyazade Hacı Mehmet'in istifası üzerine vekaleten belediye başkanlığına atanır.
Bu görevlendirme, daha önceden Sadrazamlık da yapan dönemin İzmir Valisi Kıbrıslı Mehmet Kâmil Paşa'nın, bir Osmanlı bürokratı olarak Eşref Paşa'yı tanıması ve ona güvenmesi nedeniyle yapılmıştır.
Esasında bu atama ilgili mevzuata aykırıdır çünkü Eşref Paşa, vilayet meclisi üyesi olarak belediyede asli bir göreve sahip değildir ancak İzmir'e o kadar çok hizmette bulunur ki, iyi ki atanmış diyoruz: Fevzipaşa Bulvarı'ndan İkiçeşmelik Yağhaneler caddelerine, Eşrefpaşa Camii'nden iskana açtığı kendi adını taşıyan taşıyan semte, kayıt dışı ekonominin kontrolünden esnafa vergiye, bugün Sağlık Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan Gureba-i Müslimin Hastanesinden ilk belediye zabıta ve temizlik servislerinin kurulmasına kadar pek çok hizmet ile İzmir, onun sayesinde tanışır.

İLKLERE İMZA ATAR
Eşref Paşa bir Osmanlı bürokratı.
Bursa Tabur Ağalığı, Bağdat Alaybeyliği, Şam Vali Muavinliği sonrasında İzmir'e tayin olur ve İzmir'de mutasarrıflık, polis müdürlüğü ve Meclis-i İdare-i Vilayet üyeliği görevlerinde bulunur.
1895'de, kendisini önceki görevlerinden tanıyan Vali Kamil Paşa tarafından belediye başkanlığına ataması yapılır.
Hemen bir komisyon kurarak yetersiz olan Gureba-ı Müslimin Hatanesinin bitirilmesi ve genişletilmesi çabalarına girişir ve öncü olarak 10 Osmanlı Lirası ile ilk bağışçı olur. Arap Fırını Caddesini Napoli taşları ile döşetir.
Arabacılar dahil şehir esnafı için ücret ve fiyat tarifesi belirler, ekmek ve et için konulan narh denetlemesini düzenler.
Emeklilik hakkı bulunmayan belediye çalışanları için döneminin ilk örneği olarak tekaüt sandığını kurar.
Belediye doktorluğu kadrosu ihdas eder ve şehrin temizliği için ilgili şubelerine yeni işçi ve memur kadroları çıkartır. Bahriye Kolağalarından mühendis İsmet Bey'e şehrin haritasını çizdirir.

SAAT KULESİ'NİN İNŞAATI
1901 yılında, II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25 yılı münasebeti ile şehir için bir simge yapı olarak saat kulesi inşa edilmesine karar verilir ve bir komisyon kurulur. Komisyonda, Eşref Paşa dışında İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa ve Bahriye Mirlivası Said Paşa da yer alır.
Toplantı sonrasında, İzmirli Mimar Raymond Charles Pere'in, 25 metre yüksekliğindeki kuzey Afrika motifleri barındıran kesme taş ve mermerden oluşan tasarımı uygun bulunurak kendisine inşaat izni verilir. Kulenin saati de Alman İmparatoru 2.
Wilhelm tarafından hediye edilir. Pere, Karşıyaka'daki St. Helen Kilisesinin de mimarıdır ve İzmir'de doğan ve bu kilisede vaftiz edilecek Edouard Balladur, daha sonra Fransa'da başbakan olacaktır.
Pere, hem bu kilisede hem de Aziz Polikarpus kilisesi için vitray resimler de çizmiştir. 15 Ekim 1929 yılında İzmir'de vefat etmiştir. Eşref Paşa, şehrin ulaşım ağı için Fevzi Paşa Bulvarını planlar, Konak- Punta-Halkapınar tramvay hattını gerçekleştirir.
İkiçeşmelik'ten Yağhanelere uzanan bugün de kullandığımız caddenin açılmasını sağlar.
Eşrefpaşalılık, argo litaretüründe lümpenlikten kabadayılığa kadar giden spektrumda çok geniş anlamlar ihtiva eder.
Bizler Eşrefpaşalılık olmasa bile Eşrefpaşa semtini seven İzmirliler olarak, kentimize birçok hizmetlerde bulunmuş olan Eşref Paşa'yı minnetle anıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA