• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Nasıl başarılı olabilirim?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.04.2010, 00:00
Okurlardan gelen çeşitli sorular arasında en çok karşılaştığım bir tanesi şu: "Öğrenimimi bitirdim. İş hayatında nasıl başarılı olabilirim?" İş yaşamında başarılı olma konusu çok kapsamlı bir konu. Ayrıca iş yaşamında başarı olma koşulları da sürekli değişiyor. İş yaşamında başarılı olmak öncelikle bireysel niteliklerin geliştirilmesine, bilinçli ve sürekli çaba harcanmasına bağlı bulunuyor.
Önceden belirlenmiş bir kariyer planı ve geleceğe yönelik hedefleri bulunmayan bir bireyin iş yaşamında başarı kazanması pek kolay olmuyor. Öncelikle iş yerlerinin ve insan kaynaklarının yaşamakta olduğumuz değişim sürecini doğru algılamaları ve kendilerini bu doğrultuda sürekli geliştirmeleri gerekiyor. Var olan durumu sürdürmeleri yeterli değil. Geride kalmamak için sürekli bir çaba içinde olmaları gerekiyor.

ÖZGEÇMİŞ YETERLİ DEĞİL!
Günümüzde bir elemanda bulunması gereken özellikleri saymak artık eskisi kadar kolay değil. Yine de bir bireyin görev aldığı kuruluşa sahip çıkması ve kendi işini yapıyor gibi özverili çalışması önemli bir özellik. Kuruluşların başarılı olmalarında ekip çalışmaları etkili bir rol oynuyor. İş yerlerinde çalışan bireylerde bulunması gereken özellikler arasında iyi bir ekip elemanı olma özelliği giderek daha çok önem kazanıyor.
Günümüzde bir işe eleman seçerken o bireyin sadece özgeçmişine bakarak karar vermek yeterli olamıyor. Yaşamakta olduğumuz yoğun rekabet ortamında iyi okullarda eğitim gören ve özgeçmişinde çok sayıda başarı belgeleri bulunan yıldız oyuncu arayışlarının önemi giderek azalıyor. Onun yerine belirli hedeflere yönelen, kendisini sürekli geliştiren, deneyimli ve ekip çalışmalarına uyumlu bireylere duyulan gereksinim ön plana çıkıyor. Bir başka deyişle, iş yaşamında başarı sağlamış yetenekli bireyleri bularak onları görevlendirmek daha iyi sonuçlar veriyor.
Okurların çok sık dile getirdiği başka sıkıntılar da var. Söyledikleri şu: "Bir tanıdığı ya da arkası olan kişi daha kolay iş bulabiliyor". Ya da "Sözü geçer bir tanıdığı olmayan kimse iş bulamıyor" diyenler de var. Böylece genç okurlar bir işe girme ve başarılı olma konusunda insanın sözü geçer bir yakının olmasını zorunlu görüyorlar. Ne yazık ki, bu görüşler pek çok gencin kafasında olumsuz bir ön yargı olarak yerleşmiş durumda.

ÖN YARGILAR ZARARLI
Bu konudaki kuşkulu ön yargıları bir örnekle yanıtlamak isterim. Eğer bir futbol takımı iyi bir kaleci transfer etmek istiyorsa bunun çözüm yolu üstün nitelikli ve başarılı bir kaleci bulmak değil midir? Yoksa bir tanıdığın ya da sözü geçer birinin önerdiği bir sporcuyu takıma almak çözüm olabilir mi? Hiçbir futbol takımı niteliklerini yeterli görmediği bir sporcuya takımında yer vermez ve onu sahaya da çıkarmaz.
İş yerleri de futbol takımları gibi yeni bir eleman ararken dikkatli olmak ve bilinçli bir seçim yapmak zorunda. Hiçbir şirket nitelikli elemanlar varken hatır için uygun olmayan bir elemanı işe almaz. İnsanların kafalarındaki kuşkular, olumsuz düşünceler ve ön yargılar onların başarıya ulaşmalarına engel olur. İş yaşamında başarılı bir eleman olmak öncelikle olumlu davranışlara, bireysel yetenekleri geliştirmeye ve yenilikçi çabaları artırmaya bağlı bulunuyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA