• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Trafiğe ve insana saygı

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.04.2010, 00:00
Ülkemizde insan kaynaklarına maddi ve manevi açıdan en büyük zararı veren etkenler arasında trafik kazaları yer alıyor. Bunun nedeni trafik kurallarına uyum konusunda büyük bir kesimin yeterli bir bilinç düzeyine ulaşmamış olması. Trafik kurallarının tüm bireyler tarafından iyi bilinmesi ve doğru uygulanması gerekiyor. Ne yazık ki toplumun her kesiminde trafik kurallarına uymayan bireylere çok sık rastlıyoruz. Trafik kurallarına uymayanlar topluma karşı saygısızlık yapmış oluyor ve aynı zamanda başkalarına da kötü örnek oluyor.
Trafik kurallarını çiğneyen bireyler hem kendilerinin hem de başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye sokuyor. Her sürücü trafik kurallarına uyma sorumluluğunu taşıyor. Mesleği, unvanı, sosyal ve ekonomik konumu ne olursa olsun hiç kimse trafik kurallarını çiğneme ayrıcalığına sahip değil. Yasalarımız direksiyon kullanan her sürücüyü eşit kabul ediyor. Hiçbir sürücünün ve hiçbir yayanın trafik kurallarını çiğneme, can ve mal kaybına neden olma konusunda bir ayrıcalığı olmamalı.
Trafik kurallarını kazalara karşı can ve mal güvenliğini korumak amacıyla alınan önlemler olarak tanımlanabiliriz. Trafik sorunlarının sağlıklı çözümü için yasaları uygulayan görevlilerle trafikte seyreden sürücüler ve yayalar arasında karşılıklı işbirliği ve anlayış ortamının yaratılması gerekiyor. İnsanlar arasında karşılıklı saygı duygusu gelişmeden trafik sorunlarının çözümü konusunda olumlu bir gelişme sağlanamıyor.
Trafik kurallarına uymayan sürücülere ve yayalara sadece para cezası uygulayarak trafik sorununu çözme yaklaşımları yıllar boyunca yeterli bir yarar sağlayamadı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde "trafik kazası sonucu ölümler" bilinen tüm ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Bu acı gerçeği hepimiz yaşayarak görüyoruz. Öyle ki, hemen hemen her ailenin hafızasında yaşanmış bir trafik kazası acısı bulunuyor.

TRAFİK KÜLTÜRÜ
Son üç yılda ülkemizde meydana gelen yaralanmalı ve ölümlü trafik kazaları incelendiğinde sürücü kusur oranının yüzde 87 civarında bulunduğu ve başlıca sürücü kusurlarının ise yüksek hıza bağlı olduğu görülüyor. Ülkemizde çok sık tekrarlanan trafik kazaları bu konuda bir kültür ve eğitim eksikliği bulunduğunu da ortaya koyuyor.
Yetişkinlerin, sürücü ya da yaya olarak, trafik kurallarına uygun davranışlar sergilemelerinde ve genç kuşaklara iyi örnek olmalarında yarar var. Bireylerin trafik kurallarına uyumlu davranışları olumlu bir kültür ve yaşam biçimi olarak beğeni topluyor. Günümüzde trafik kazalarını önlemek amacıyla yapılacak çalışmalarda her düzeyde insan kaynaklarına önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. Trafik ile ilgili güncel eğitici ve uyarıcı bilgilere www.trafik.gov.tr adresli internet sitesinden ulaşılabiliyor.
Trafik sorunlarını çözmek için zorunlu ön koşullar arasında trafik kurallarını öğrenme, kurallara uyma ve insanlara saygı gösterme başta geliyor. Ayrıca karayolu altyapısının geliştirilmesi, araçların güvenliğinin artırılması, kaza sonrası acil yardımın daha etkili hale getirilmesi ve sürücü hatalarının elektronik denetim sitemi (EDS) ile izlenmesi konuları da büyük bir önem taşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA