• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Yoğurtlu patlıcan

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.06.2012, 00:00
8 adet patlıcan
4 adet domates
6 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
1 kase süzme yoğurt
1 tutam maydanoz
3 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı salça
Yarım bardak su
1/3 bardak zeytinyağı

Yoğurtlu patlıcan için patlıcanların kabuklarını alacalı soyalım. Halka halka doğrayarak yağda kızartalım ve yaklaşık 15 dakika süreyle dinlendirelim. 2 adet kuru soğanı, halka halka doğrayarak pembeleşene kadar kızartalım ve daha sonra biberlerin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra enden ve boydan ortadan ikiye ayırarak onları da kızartalım. Ardından başka bir tavaya 1/3 bardak zeytinyağını koyduktan sonra ısınmasını bekleyelim. Yağ kızdıktan sonra, kabuklarını soyup halka şeklinde doğradığımız domatesleri tavayı kaplayacak şekilde dizelim. Üzerlerine, kızarttığımız patlıcanları, soğanları ve biberleri de kat kat yerleştirelim. 1 baş sarmısağı da ince halkalar şeklinde doğrayarak yemeğin üzerine yayalım. Yarım bardak su ile 2 tatlı kaşığı salçayı ve tuzu karıştırıp yemeğin üzerine dökelim. Tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirelim. Yemek pişmeden 5 dakika önce maydanozları ince ince doğrayarak yemek üzerine serpelim. Süzme yoğurt eşliğinde servis yapalım. Afiyet olsun.

Haşhaşlı dolama

Hamur için:
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 çay bardağı ılık su
2 çorba kaşığı dövülmüş haşhaş
3 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
Tuz
İç harcı için:
2 patates
1 su bardağı haşlanmış mercimek
50 g beyaz peynir
Tuz, karabiber

Haşhaşlı dolama için öncelikle patatesleri yıkayıp tuzlu suda haşlayın. Haşlanmış patateslerin kabuklarını soyup çatalla iyice ezin. Diğer yandan peyniri ufalayın. Bir kapta patates, peynir, mercimek, tuz ve karabiberi harmanlayın. Unu bir hamur yoğurma kabına alın. Üzerine yoğurt, yumurta, su ve tuz ekleyip yoğurun. Kıvama gelmiş hamurdan 6 adet beze hazırlayın. Fırın tepsisini yağlayın. Bezeleri oklava ile yufka şeklinde açın. Üzerine hazırladığınız iç malzemeden yayın. Yufkaları rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin. Bir kapta haşhaşı sıvı yağla karıştırın. Hazırladığınız haşhaşlı karışımı böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin ve ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI