• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ekşili FİLİZ İÇKE ÖNAL

Ekşili

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.11.2009, 00:00
5-6 kişilik
malzemeler
300 gr. kuşbaşı koyun eti
Yarım su bardağı zeytinyağı
5 adet soğan
2 çorba kaşığı salça
8 su bardağı su
Yarım limonun suyu
2 su bardağı iri bulgur, tuz
Yarım demet dereotu
2 adet yumurta

Sevgili okuyucum Nesrin Altan hanımefendi uzun zamandır görüşemiyorduk. Aslında yalnızca Nesrin Hanım desem daha iyi olur, çünkü telefonda samimiydim şimdi böyle resmi olmama hiç gerek yok. Sanırım bir hayli yoğun olduğumuz için ikimiz de birbirimizi daha düne kadar arayamadık. Ne zaman telefonunu aldım, çok sevindim. Bırak yemek tarifini sesini duymak bile iyi geldi. Zaten ne zaman doğu yemeklerinin tarifini yazsam hemen aklıma geliyor. Duyduğuma göre Nesrin Hanım'ın Doğu'dan bir hayli misafiri gelecekmiş, ben de onun için yemek çeşitlerini bir bir araştırdım. Bunlardan bazıları Ali Nazik, kısık, ekşili, yörük kebabı, sini köfte, içli köfte, meftune... Ama bulgurlu, bol acılı bir yemek istediğini biliyorum. Yapabilecekleri arasından ekşili, hem kolay hem de herkesin damak zevkine hitap edebilecek bir yemek olduğundan bu yemeği onun için uygun gördüm. Buradan ona sesleniyorum: Eğer olur da beğenmezsen, tekrar arayıp hangi yemeği istersen söyle ona göre tarifini yazayım. Bu yemeğin yanında biraz da Ege'nin otlarından pişirirsen beni de mutlu etmiş olursun. Doğudan gelenler bizim otlarımızın da tadına bakmalılar değil mi? Eğer hangisini diyorsan, radika, turpotu, ebegümeci, deniz börülcesi, arapsaçı gibi otlardan ister yoğurtlu sarımsaklı, isters bol limonlu, zeytinyağlı salatalar yapabilirsin. Arapsaçından ise, ister kuzu etli yemeğini, istersen yumurtalısını pişirebilirsin. Gördün mü bizim otlarımızdan neler neler yapılıyor.. Haydi Nesrin Hanım göreyim seni, Ege'nin yemekleri nasıl oluyormuş göster onlara. Daha sonra yine telefonla istediğiniz tarifleri veririm. Şimdiden kolay gelsin. Kuşbaşı et ve zeytinyağını bir tencereye alıp kavuralım. Salçayı ve yemeklik doğranmış 4 adet soğanı ilave edip kavurmaya devam edelim. Suyu ve limon suyunu katıp tencerenin ağzını kapatalım. Su kaynadıktan sonra yıkanmış bulguru ve tuzu ilave edelim. Yemeğin pişmesine yakın, ince kıyılmış bir adet soğanı ve dereotunu katalım. Ocaktan almadan önce, içine yumurtaları kırıp karıştıralım. Tencereyi ocaktan alalım. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Tahinli mini pizza

500 gr. un
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı Orkide çiçek yağı
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
Yeterince su
Tahinli harç için:
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı su
4 çorba kaşığı şeker

Karıştırma kabına unu dökün. Ortasını havuz şeklinde açıp içine mayayı, çiçek yağını, suyunu koyup, unun üzerine de şekeri ve tuzu serpin. Havuzun ortasına az miktarda su koyarak mayanın erimesini sağlayın ve kıvamına göre suyu ilave edin. Peşinden unu ortadaki karışıma almaya başlayın. Hamuru iyi bir şekilde yoğurun. Bezeleri ceviz büyüklüğünde kesin ve yağlanmış fırın tepsisine koyup, mayalanması için 5 dakika bekletin. Daha sonra hamurun üzerine basıp yayın ve ortasını çukurlaştırıp, yumurtayı sürün. Tahinli harç için: Tahini, suyu ve toz şekeri karıştırıp, hamurun ortasına koyun. Tepsi mayası geldikten sonra ve toz şekeri karıştırıp, hamurun ortasına koyun. Tepsi mayası geldikten sonra 190 derecelik fırında 10-15 dakika pişirip servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA