• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Küçültün, hafifleyin! FİLİZ İÇKE ÖNAL

Küçültün, hafifleyin!

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.04.2010, 00:00
Uzmanlara göre iri meme yalnızca estetik bir sorun değil. Kadınlarda geçmeyen sırt ve omuz ağrılarının, duruş bozukluklarının, sinir sıkışmasına bağlı olarak ellerde ortaya çıkan uyuşmaların bir numaralı sorumlusu iri meme. Küçültme ameliyatları ise hanımlara sağlığı, estetiği ve rahatlığı bir arada sunuyor

Meme küçültme ameliyatlarının bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejdet Şişman, "Bu kişilerde normalin çok üstünde büyüklükte olan memelerden dolayı sutyen askıları omuzlarda oyuk şeklinde iz bırakır. Sık sık sırt ve omuz ağrıları oluşur. Sinir sıkışmalarına bağlı ellerde uyuşma meydana gelir. Meme altında pişikler oluşabilir. Bu göğüslerin küçültülmesi estetik gibi görünse de aslında ihtiyaçtır. Çünkü bu şikayetler kesin ameliyat nedenidir. Uzun dönemde omurgada eğrilikler ve kaslarda sıkışmaya bağlı rahatsızlıklar oluşur. Dolayısıyla makromasti (aşırı büyük meme) hastalarına ameliyat olmalarını kesinlikle öneriyoruz. Küçültürken estetik kısmına da dikkat ediyoruz" diyor. Esmira Estetik'ten Op. Dr. Nejdet Şişman'la meme operasyonları hakkında konuştuk.
-Meme ile ilgili en çok ne tür taleplerle karşılaşıyorsunuz?
Talepler kişiden kişiye değişiyor. Meme gelişim bozukluklarından başlayacak olursan meme bazen tek veya çift taraflı olarak oluşmayabilir. Ameliyatla bu doğumsal eksikliğin giderilmesi talep edilebilir. Ayrıca büyütme, küçültme ve dikleştirme yapılabilir.
-Büyük göğüslü hanımlara da estetik müdahaleyi öneriyor musunuz?
Bu kişilerde normalin çok üstünde büyüklükte olan memelerden dolayı sutyen askıları omuzlarda oyuk şeklinde iz bırakır. Sık sık sırt ve omuz ağrıları oluşur. Sinir sıkışmalarına bağlı ellerde uyuşma meydana gelir. Meme altında pişikler oluşabilir. Bu göğüslerin küçültülmesi estetik gibi görünse de aslında ihtiyaçtır. Çünkü bu şikayetler kesin ameliyat nedenidir. Uzun dönemde omurgada eğrilikler ve kaslarda sıkışmaya bağlı rahatsızlıklar oluşur. Dolayısıyla makromasti (aşırı büyük meme) hastalarına ameliyat olmalarını kesinlikle öneriyoruz. Küçültürken estetik kısmına da dikkat ediyoruz.
-Makromatsi toplantılarında meme ağırlıklarından bahsediliyor beden ölçüsü verilmiyor. Bu kadınlar kaç beden sutyen kullanıyor?
Maalesef o tür şikayeti olan hastalar kolay kolay Türkiye'de sutyen bulamıyorlar, çünkü yok. Çoğunlukla özel dikim sutyen kullanıyorlar. Ölçüde esas olan meme başının omuzlardaki köprücük kemiğinin orta hattına olan uzaklığıdır. Normal bir insanda bu uzaklık 20-22 santim kadardır. Makromasti şikayeti olan kişilerde ise meme başı uzaklığı 40 santime kadar uzar. Bu hastaların hayatlarına büyük yük getiren memeyi normal ölçülere getiriyoruz. Meme başını olması gereken yere getirerek alttaki dokuları çıkarıp yeniden bir meme oluşturuyoruz.
-Operasyon iz bırakır mı?
Ameliyat sonrası meme başından altına kadar giden ters T şeklinde bir iz kalır. Ama bu iz sutyen veya bikini sınırları içinde kaldığından bir tek kişinin kendisi ve partneri görür. Günlük hayatta sorun yaratmaz. Bu iz kişiden kişiye de değişebiliyor. Koyu tenli kişilerde daha belirginken açık renk teni olanlarda daha az belli olur.
-Küçültme ameliyatları nasıl yapılıyor?
Meme küçültme ameliyatlarında birkaç teknik var. Çok büyük memeler için meme başı tamamen çıkarıldıktan sonra fazlalık doku alınır ve meme başı olması gereken yere yerleştirilir. Bu kişilerde meme başının duyarlı hale gelmesi daha geç olur. Damarsal bağlantısı olmadığından duyarsız demeyelim ama daha az sinirsel duyarlılığı oluyor.
-Meme küçültme ameliyatından sonra emzirmenin riskli hale geldiği doğru mu?
Meme küçültme ameliyatlarında emzirme her zaman risklidir. Hatta sıfır bile olabilir. Hastalara bunu açıkça söylüyoruz. Sonuçta o kadar büyük bir yükle dolaşmak da sakıncalı. İhtiyaç varsa riskleri anlatıyoruz, kararı hasta kendi veriyor.
-Meme sarkmalarını nasıl düzeltiyorsunuz?
Kadınlarda yaşın ilerlemesiyle, yer çekiminin etkisiyle veya doğumsal olaylardan sonra memelerde sarkmalar olabiliyor. Meme dikleştirme ameliyatı iki türlü olabilir. Meme hacminin yeterli olduğu durumlarda cilt fazlalığını alarak mevcut meme dokusunu daralmış cildin içine sıkıştırarak dikleştirme operasyonunu tamamlarız. Memeler yeterli hacimde değilse protezle takviye yapılır.
-Bir memesi olmayanlarda ameliyat nasıl yapılıyor?
Bu ameliyatlar da temelde iki değişik yöntemle yapılıyor. Cilt yeterli esnekliğe sahip değilse bazı özel protezler cilt altına yerleştirildikten sonra birer hafta ara ile diğer meme ile eşitleninceye kadar şişirilir. Bu işlem kademeli bir genişleme sağladığından cilde zarar vermez. Cildi yeterli esnekliğe sahip olanlarda ise doğrudan protez uygulaması yapılabilir. Gerektiğinde daha güzel bir görünüm için normal olan memeye de bir operasyon yapılmalıdır. Sonuçta kişinin kendi doğal memesi ile sonradan yapılan meme her zaman birbiriyle eşit görünümde olmuyor. Çoğu zaman ikinci seansta doğal göğsü, bizim yaptığımız göğse benzetmek daha pratik oluyor. Tüm bu işlemlerden sonra başka bir insanın dışarıdan fark edemeyeceği bir görüntü ortaya çıkıyor.
Meme ameliyatları arasında en çok yüz güldüren sonuçlar protez operasyonları sonrasında alınıyor. Çünkü hiçbir şey yokken var oluyor.
-Silikon hangi durumlarda takılıyor?
Her iki memesi de küçük olan adaylar için protez en iyi çözüm. Değişik protezler mevcut. Protezin nereden yerleştirileceği tamamen doktorun kullandığı teknikle alakalı. Meme altından, meme başından veya koltukaltı çizgisinden olabilir. Biz daha çok meme altı çizgisini tercih ediyoruz.
-Meme ameliyatı sonrası süreç hakkında bilgi verir misiniz?
Ameliyat sonrası 1-2 gün ağrı olabilir ama normaldir. Çeşitli ilaçlarla bu ağrılar geçirilebilir. Operasyon sonrası 7-10 gün içinde dikişler alınıyor. Bu süre içinde özel bir masaj öneriyoruz. Hasta 10'uncu günden itibaren sosyal hayata dönebilir. Ameliyattan sonraki 1-2 gün ağır kaldırmak, araba kullanmak ve kolları yukarı kaldırmak yasaklanır. Ödemlerin azalması ise 10-15 günü bulur. Hastanın ameliyat sonrası 3-4 hafta süre ile özel bir sutyen takması gerekir.

Emzirmek riskli mi?
Küçültme:
Bu operasyonlarda emzirme riski her zaman vardır. Bu kadına açıkça söylenir. Zaten doğum yapan ve başka çocuk istemeyen veya göğüsleri genel sağlık durumunu etkileyecek kadar büyük olan kadınlara, bu sonuca rağmen ameliyat öneriliyor.
Dikleştirme: Meme dikleştirme ameliyatlarında da emzirmek riskli hale geliyor ama bu taleple gelen pek çok hanım zaten doğum yapmış ve belli bir yaşın üzerine çıkmış oluyor. Dolayısıyla pek çoğunun emzirmekle ilgili bir derdi kalmamış oluyor.
Büyütme(Protez taktırma): Bu tür operasyonlarda hiç bir şekilde emzirme bozulmaz. Eğer ameliyat meme başından yapıldıysa başlarda biraz sıkıntı olabilir ama süt kanallarına hiçbir şekilde dokunulmadığından genel olarak sorun çıkmaz.

Kanser alıyor estetik yerine koyuyor
Estetik cerrahi, kanser nedeniyle memesi alınan kadınlara da faydalı oluyor. Kanser tedavisi bittikten sonra, ameliyat için de herhangi bir risk taşımıyorsa bu kadınlara protez meme takılabiliyor. Op. Dr. Nejdet Şişman "Memesi kanser nedeniyle alındıktan sonra pek çok kadın "kaybedlmiş organ stresi" yaşıyor. Oysa meme alınmadan önce bu tür amemiyatların olabildiği kadınlara anlatılmalı. Bugün meme bu tür hastalarda sıfırdan yapılabiliyor. Hatta meme başı bile yapmak mümkün. Kalıcı dövme veya vücudun deri rengi koyu olan yerlerinden aldığımız deri ile orijinaline yakın meme yapabiliyoruz" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA