• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hastalık spora engel değil FİLİZ İÇKE ÖNAL

Hastalık spora engel değil

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.04.2010, 00:00
Düzenli ve bilinçli yapıldığı sürece pek çok hastalıktan koruduğu bilinen spor, varolan hastalıkların iyileştirilmesinde de önemli bir rol oynuyor

Düzenli yapılan sporun hem hastalıklardan korunmada hem de iyileşme sürecinde çok önemli bir rolü var. Ancak doğru yapılmak şartıyla.
Özellikle kalp, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronki rahatsızlıkları olanların sporu bilinçli yapması gerektiğine dikkat çeken SportZ Club 232'nin Baş Antrenörü Bekir Şeyhoğlu ile çeşitli rahatsızlıklarda sporun yerini konuştuk.
-Kalp, diyabet, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler spor yaparken nelere dikkat etmeli?
Biz bu tür durumlarda kişinin doktorundan bir durum belsesi almasını istiyoruz. Mesela kişi kalp ve tansiyon hastası. Kesinlikle spor yapması lazım. Çünkü düzenli spor tansiyonu düşürdüğü gibi kalp kaslarını da güçlendiriyor. Doktor da bunu söylüyor ama bu durumda "Spor salonuna gidemiyoranız dışarıda yapın" diyemiyoruz. Çünkü bir uzman gözetiminde spor yapmak durumundalar. Burada belli kriterler var dikkat etmemiz gereken. Kişi kalp krizi geçirmiş olabilir veya geçirme tehlikesi olabilir, tansiyon, diyabet hastası olabilir. Bu durumda doktorun önerdiği şiddette bir antrenman programı hazırlıyoruz.
-Antrenör gözetiminde ve doktor raporuna göre hazırlanmış bir antrenman sırasında kişinin kalp krizi geçirme riski nedir?
Dakikada kalp atım sayısı ile ilgili kişiye özel bir alt ve üst sınır vardır. Sınırınızın dışına çıktığınızda kalp krizi geçirebilirsiniz.
Antrenörünüz kalp atım sayınızı antrenman yaptığınız cihazdan takip ettiği sürece kalp krizi geçirme riskiniz yok. Ancak antrenman programının dışına çıkıldığında böyle bir risk söz konusu olabilir.
-Bel fıtığı olanlar bu nedense spordan uzak duruyorlar. Bu doğru mu?
Bel fıtığı rahatsızlıklarında derece derece sınıflandırmalar var. Mesela ameliyatın hemen öncesinde spor önermiyorum. Ama ameliyat sonrasında güçlendirme için mutlaka öneriyoruz. Bel fıtığı başlangıç safhasında ve orta derecede ise bele baskı yapmayacak şekilde bir antrenman programı yapılmalıdır. Bu çok önemli çünkü sert bir etki gönderdiğinizde aynı sertlikte bir tepki veriyor vücut. Bu şiddette bir etki bele geldiğinde sorun çıkabilir.
-Bel fıtığında ne tür bir antrenman programı öneriyorsunuz?
Kısmen hafif yürüyüş ve bele yük vermeden kalp dolaşım sistemini güçlendiren ve yağ yakımını kolaylaştıran kardiyo egzersizlerinden oluşan bir antrenman programı bu kişiler için uygundur. Bel fıtığı olanlar da antrenman sırasında kondisyon bisikletinden yararlanabilirler. Sırtlarını yaslayabilecekleri özel modeller bu kişiler için uygundur.
-Dizinde problem olanlar ne yapmalı?
Sırtınızı yaslamayacağınız bisikletleri de diz rahatsızlıkları olan gruba öneriyoruz. Kişi yüksek selede dize az baskı bindirerek çalıştırdığımızda sporunu yapma şansına sahip. Yatay sele ile bisiklette sırtını yaslayarak bacaklarını çalıştırabiliyor bu kişiler. "Hem bel fıtığım var hem dizim rahatsız" derseniz bisiklet yerine farklı bir egzersiz öneriyoruz.
-Rahatsızlığı ne olursa olsun herkese uygun bir antrenman programı yapılabiliyor öyleyse...
Elbette. Varolun durum doktor raporu ile ortaya konduktan sonra rahatsızlığı nüksetmeyecek şekilde herkese spor yaptırabiliriz. Ayrıca mevcut rahatsızlığın giderilmesine fizik tedavi aşamasından sonra yardımcı olmak amacıyla da spor yaptırıyoruz. Çünkü sporsuzluktan ve belli yanlışlıklardan sonra orada bir arıza oluşuyor ve bu oluşan arıza sporla düzeliyor.
-Yani spor, pek çok hastanın korktuğu gibi durumu daha da kötüleştirmiyor tam tersine iyileştiriyor...
Kesinlikle. Doğru yapıldığı takdirde spor kesinlikle iyileşmeye çok yardımcı oluyor. Burada önemli olan ciddi bir rahatsızlık varsa mutlaka antrenör eşliğinde ve mutlaka bir uzman gözetiminde yapılması. Burada açık havada belediyeler tarafından kurulan egzersiz parkları ile ilgili bir uyarıda bulunmak istiyorum. Maalesef buralarda doğru egzersizler yanlış yapılıyor. Mesela twist aleti ile dönme egzersizini yanlış yaparsanız belinizdeki omurlara zarar verebilirsiniz.

Easy Line'da oyun ve spor bir arada
Easy Line; çeşitli spor aletleri ve step tahtaları ile grup halinde yapılan eğlenceli bir spor aktivitesi. Grup halinde yapıldığı için özellikle "Çabuk sıkılan biriyim. Aletlerle uzun uzun çalışmak bana göre değil" diyenler için adeta biçilmiş kaftan.
-Easy line nasıl bir sistem?
Easy line; insanların günlük hayatta kullanmadıkları kas sistemlerini çalıştırmaya yönelik bir uygulama olduğu için vücudun çok daha çabuk sıkılaşmasını ve çok daha çabuk yağ yakımı sağlayan, ayrıca duruş bozukluğu ve buna bağlı rahatsızlıkları ortadan kaldıran bir spor sistemidir.
-İleri yaşlardaki kişiler için de uygun mu bu sistem?
Evet. Aletler tamamen itme ve çekme gücü ile çalıştığı ve üzerlerinde herhangi bir ağırlık olmadığı için yüksek yaş grupları da seanslara rahatlıkla katılıyor. Genel olarak 13 yaştan 70 yaşa kadar önerilebiliyor.
-En cazip kısmı da içinde oyunu da barındırması..
Kesinlikle. Durağan olmaması ve sürekli değişim içermesi sistemin en büyük avantajı. Böylece kişiler hiç sıkılmıyor. 8-10 kişilik gruplarda her bir kişi 40 saniyelik sürelerle bir fitness cihazı ve bir ara hareket şeklinde ilerleyerek daireyi tamamlıyor. Grup aktivitesi olarak yapıldığı için eğlenceli. örneğin yürüyüş bandında uzun süre kalmak kişiyi sıkabilir. Ama esay line'da böyle bir şey söz konusu değil. 40 saniye sonra hangi hareketi yapacaktım diye düşünmenize gerek yok. Hemen yandaki alete geçiyorsunuz. Spor programı boyunca hiçbir şey düşünmeden sadece harekete odaklanıp çok daha keyifli bir şekilde sporunuzu yapabiliyorsunuz.

Aerobik, pilates, spinning...
-Diyelim bir salona üye olmaya karar verdik ama seçenekler arasında karar vermek çok zor. Ne önerirsiniz?

Öncelikle ayrıntılı vücut analiziniz yapılır. Diyelim yağ oranınız olması gerekenin üzerinde. İlk etapta yağ oranını düşürmek amacıyla yağ yakım egzersizleri ve kas gidercini artıracak egzersizler önerilir.
Bu doğrultuda size bir başlangıç programı hazırlanır. Buna göre "kardiyo aktiviteleri" dediğimiz yürüyüş, bisiklet gibi çeşitli yağ yakım egzersizlerinin yanında ağırlık istasyonlarında direnç egzersizi verilir ki kaslarınız kuvvetlenip şekillensin, sarkma gibi problemler ortadan kalksın. 6 haftalık süreç sonunda bir vücut analizi daha yapılır ve sonuçlar değerlendirilir. Bu kez antrenmanınızı tekdüzelikten kurtarmak için yine amaç doğrultusunda örneğin haftada iki gün pilates önerilebilir. Dizinizde problem yoksa programınıza spinning (grup halinde kondüsyon bisikletleri ile yapılan bir spor kativitesi) ilave edilebilir. Antrenman düzeyiniz yükseldikçe istekleriniz de göz önünde bulundurularak uygun görülen seanslara yönlendirilebilirsiniz. Böylece salonlardaki çeşitlilik sizin için seçim yapmayı zorlaştıran bir neden değil, antrenmanlarınızı rutin olmaktan çıkaran birer araç haline gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA