• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FRAKSİYONEL LAZER FİLİZ İÇKE ÖNAL

FRAKSİYONEL LAZER

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.11.2010, 00:00
Lazer ışınları ile cildin en derin katmanlarına kadar açılan çok küçük kanallar, ciltte "kontrollü bir hasar" oluşturuyor. Bu hasarı algılayan vücut, hemen iyileşme sürecini başlatıyor ve böylece kişi, ince kırışıklardan sivilce izlerine, kötü görünen benlerden siğillere kadar görünümüne gölge düşüren her şeyden 3-5 seansta kurtulabiliyor

Bir sistem düşünün: Yüzünüze önce hasar verecek, sonra da kurtulmak istediğiniz her ne ise; sivilce izi, kırışıklık vs... Hepsi uçup gidecek. İnanılması güç ama yöntemi tasarlayanlar teknolojinin, uygulayanlar da dermatoloji alanının uzmanları olunca geriye söylenecek bir şey kalmıyor. Dr. Tevhide Dinçer Özel Sağlık Polikliniği'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Tevhide Dinçer, fraksiyonel lazer uygulamaları ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
-Fraksiyonel lazer nedir?
Fraksiyonel lazer; cildin çok derin tabakalarına kadar etki edebilen ve bunu cilde minimum hasar vererek sağlayan yeni bir lazer sistemidir. Eskiden beri kullanılan, cildin iyileşme süresinin çok daha uzun olduğu lazerlerin, teknolojik açıdan en gelişmiş formudur. Fraksiyonel lazerde iyileşme süresi çok daha kısadır. Buna karşılık güçlü etkisi ile uygulamalar, yüz güldürücü sonuçlar vaat etmektedir.
-"Fraksiyonel" kavramı ile ifade edilmek istenen tam olarak nedir?
Uygulamalarda cildin derin katmanlarına tek bir vuruşla değil, parçalı olarak ulaşılır. Bir duvara çivi çaktığınızı düşünün; tek bir sert darbe duvarın zarar görmesine neden olacağı için, 'tık tık tık' şeklinde kademeli olarak vurursunuz. Böylece istediğiniz sonuca ulaşırken, duvara da zarar vermemiş olursunuz. Fraksiyonel lazerin çalışma prensibi de budur.
-Fraksiyonel lazenden hangi amaçlarla yararlanılıyor?
En başta ciltteki ince kırışıkların tedavisinde ve cilt yenilenmesinde kullanılıyor.
Sivilcelerin oluşturduğu küçük izlerin giderilmesinde ve leke tedavisinde de oldukça iyi sonuçlar veren bir yöntem.
Ayrıca genişlemeye veya hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkan deri çatlaklarının tedavisinde de kullanılıyor. Aslında çatlak tedavisinde hiçbir yöntem yüzde yüz sonuç vermiyor. Lazerin gündeme gelmesinden önce çatlak tedavisinde elimiz kolumuz çok bağlıydı. Şimdi bu konuda da oldukça başarılı sonuçlar alınıyor. Yüzde yüz sonuç belki hiçbir zaman olmayacak ama oldukça güzel sonuçlar alıyoruz bu uygulamalarla.
Ayrıca ciltteki küçük siğillerin ve "seboreik keratoz" dediğimiz iyi huylu ama kötü görünen benlerin alınmasında da başarı ile uygulanıyor.
Fraksiyonel lazer ayrıca, kolesterolden dolayı göz altında ya da göz kapaklarında bulunan sarımsı beyaz renkteki "ksantolezma" adı verilen oluşumların giderilmesinde de etkin ve güvenilir bir yöntem.
-Uygulama nasıl yapılır?
Uygulama için öncelikle bazı şartlar aranıyor. Bunlardan en önemlisi hastanın bronz olmaması. Fraksiyonel lazer bronz tene uygulanamıyor çünkü. Ayrıca kişi, bir gün önceden makyaj yapmayı bırakmış olmalı ve yüzde herhangi bir kimyasal madde bulunmamalı.
İşlemin tüm yüze uygulanması 15-20 dakika, maksimum yarım saat sürer.
İşlemden sonra yüzde bir kızarıklık ve hafif bir yanma hissi oluşur. Kremlerle bu yanma hissi en aza indirgenebilir. Hastada yaklaşık 24 saat boyunca kızarıklık ve yanma hissi devam eder. Daha sonra ciltte bir kabuklanma ve renkte hafif bir koyulaşma ortaya çıkar. Üçüncü günden sonra bu kabuklar ortadan kalkar ve dördüncü günden itibaren hasta normal yaşantısına dönebilir.
-İyileşmenin devam ettiği uygulama sonrası üç gün için yasaklar var mı?
Bu işlem cilt yenilenmesini sağladığı için dökülen kabuklarla birlikte alttan sağlıklı, canlı ve pembe bir deri çıkıyor. Bu deri güneş ışınlarına son derece duyarlı. Bu nedenle güneşten korunma çok önemli. Ayrıca işlemi takip eden üç gün boyunca makyaj yapılmasını da önermiyoruz. Üçüncü günden sonra makyaj yapılabiliyor ve kozmetik kremler sürülebiliyor.
-Uygulama sonrası ciltte kızarıklık ve kabuklanma nedeniyle üç gün sosyal yaşamdan uzaklaşmak mı gerekiyor?
Aslında ortada dışarı çıkmayı engelleyecek bir durum yok ama çevredekilerin "Sana ne oldu?" sorusuna muhatap olmak istemeyenler için en ideali bu üç günü evde geçirmektir. Yine de bu kadar yoğun bir etkiye göre üç gün çok sınırlı bir süre.
-Aslında kabuklanma iyi bir şey değil mi?
Tabii ki. Çünkü kabuklanan deri, ölü ve atılacak deridir. Bu deri döküldükten sonra zaten alttan sağlıklı bir deri geliyor. Ciltte hiçbir hasar, hiçbir risk oluşturmadan bunu gerçekleştirmesi de fraksiyonel lazerin en büyük avantajı. Bu kabuklar iz bırakır mı gibi bir endişemiz yok. En güvenilir yanı bu zaten.
-Fraksiyonel lazerin herhangi bir riski var mı?
Bilinçli kullanılırsa, dozlarla ilgili bir sorun yaşanmazsa uygulamanın hiçbir riski yok diyebiliriz. Hatta bu nedenle bugüne kadar yapamadığımız birçok işlem de bu özelliği nedeniyle fraksiyonel lazerle yapılabiliyor.

Akne izlerinin giderilmesinde fraksiyonel lazer oldukça yüz güldürücü sonuçlar veriyor.
Ancak yöntem sivilcelere karşı değil, sadece sivilce izlerine karşı etkili. Dolayısıyla varsa öncelikle aktif sivilcelerin tedavi edilmesi gerekiyor


-Etkin sonuçlar için kaç seans gerekiyor?
Genelde 3-4 hafta aralıklarla 3-5 seans uygulama yapılıyor ama bazen tek bir seans da yeterli olabiliyor.
-Fraksiyonel lazer uygulamaları yılın 12 ayı yapılabilir mi?
Uygulama güneş ışınlarına duyarlılığı artırdığı için genellikle kış aylarında yapılmasını öneriyoruz. Kabaca Eylül, Ekim'den başlayıp Nisan, en geç Mayıs'a kadar bir süreçte uygulanabilir.
-Uygulamadan yararlanacaklar için herhangi bir yaş sınırlaması var mı?
Kesin bir alt yaş sınırı yok. 15-16 yaşlarından itibaren kullanılabilir. Gençlerde sivilce izlerinin tedavisi için yapılabileceği gibi çok ileri yaşlarda da kırışıklık tedavisinde, kadın erkek herkes yararlanabilir. Bunun dışında hamile ve emzirenlere uygulama yapılmaz. Bu dönemde kimyasal peeling bile önermiyoruz. Çünkü emzirme ve hamilelik çok özel ve hiçbir şekilde risk almak istemediğimiz dönemler.
-Fraksiyonel lazerle yüzdeki çizgileri gözle görünür biçimde azaltmak veya tamamen yok etmek mümkün mü?
Fraksiyonel lazer, ince çizgiler için en ideal yöntemlerden biri. Hareketsiz durduğunuzda yüzünüzde görünen ince çizgilerin, örneğin yanaktaki çizgilerin ve dudak üstü çizgilerinin giderilmesinde çok iyi sonuçlar veriyor. Bununla beraber mimik çizgilerinin giderilmesinde fraksiyonel lazer yerine botoks öneriyoruz.
Örneğin alında hem mimiklere bağlı hem de yaşlanma etkisi ile ortaya çıkan kırışıklar olabilir. Alın ve göz çevresinde yapılacak fraksiyonel lazer, bu bölgenin cildinin çok daha taze, sağlıklı ve canlı görünmesini sağlayacaktır. Kalan mimik çizgilerine de botoks uygulanarak elde edilecek olumlu etki pekiştirilebilir.
-Sivilce izleri fraksiyonel lazerle tamamen ortadan kalkar mı?
Çok derin, toplu iğne başı büyüklüğündeki izlerde maalesef hiçbir işlem sonuç vermiyor. Çünkü bu çukurcuklar, derinin çok derin tabakalarına kadar inmiş olan problemler.
Yine de "Hiçbir şey yapmamaktan iyidir" diye düşünenler için fraksiyonel lazerle önemli bir düzelme sağlamak mümkün. Bunlar haricindeki diğer sivilce izlerinde ise oldukça iyi sonuçlar alınabiliyor.

Küp şeker büyüklüğünde
Uygulamada, gözümüzde "İri bir küp şeker" olarak canlandırabileceğimiz 13 milimetrekarelik bir başlık kullanılıyor. Bu başlıktan yayılan lazer ışınları, her bir atışta ciltte tam 169 mikro kanal; yani yan yana dizilmiş, küçük ama derin 169 çukurcuk açıyor. Bu atışlar, hiç boşluk kalmayacak şekilde yan yana tüm yüze yapılıyor. Böylece ciltte çok derin tabakalara kadar ulaşabilen "kontrollü bir hasar" oluşturuluyor. Vücut, bu hasarı bir uyarı olarak algılıyor ve iyileşme sürecini başlatıyor. Kızarıklık ve kabuklanma, aslında vücudun iyileşme için verdiği olağan ve sağlıklı tepkiler. Süreç tamamlandığında üstteki ölü deriler tamamen dökülüyor ve alttan sağlıklı ve taze bir deri geliyor.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA