• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yurtiçi bilanço ve ekim enflasyonu etkili olacak BİLAL DOĞAN

Yurtiçi bilanço ve ekim enflasyonu etkili olacak

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.11.2009, 00:00
Geçtiğimiz haftaki yazımda da belirttiğim gibi likidite fazlalığına bağlı olarak endeksler hareket almakta. Bu likidite fazlalığı nedeniyle yatırımcılar daha çok risk almakta. Yatırımcı özellikle de gelişmekte olan ülke piyasalarına yatırım yapmayı tercih etmekte. Tabii ki böyle yatırım da piyasalarda balon yükselişe neden olmakta. Ülkemizde de IMKB endeksi bu balon yatırım etkisi ile 50.000 bant seviyesinde güç kazanmış durumda. Geride bıraktığımız haftaya gelince 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeni ile piyasalarımız 1,5 hafta tatil olmasından dolayı kısa bir hafta geçirmiş olduk. Piyasa seyrinde, yurtdışında ABD üçüncü çeyrek bilanço ve ABD verileri, içerde TCMB'nin açıklayacağı enflasyon raporu ve TCMB'nin önümüzdeki dönem faiz indirimi ile ilgili açıklamaları piyasaların seyri bakımından belirleyici olan önemli başlık konuları olarak piyasalarımızın seyrinde etkili oldu. Haftanın piyasalarımız açısından diğer önemli gelişmesi FİTCH'in Türkiye'nin döviz ve lira cinsi uzun vadeli kredi notunu izlemeye alması oldu. Yurtdışında olumlu havanın hakim olması nedeni ile alım yönlü açılış yapan İMKB endeksi haftanın ilk günü 51.587 puan seviyelerini test etmesi ardında kar satışları ile karşılaşan endeks bu seviyelerde tutunamadı. Bu arada Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, piyasayı fonlama politikasında bir değişiklik olmadığını vurgulaması ve sermaye girişinin artması durumunda faizdeki indirimin bir müddet daha devam edebileceği yönündeki açıklamaları sonrası endeks tekrar yönünü yukarı çevirdi. Ancak ABD'de açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme verisi öncesinde yurtdışı piyasalardaki temkinli seyrin İMKB endeksinde de etkili olması IMKB endeksinde de yatay seyre neden oldu. Yurtdışı gelişmelere bağlı olarak yatay seyre giren IMKB endeksinde içerde de 'Erken Seçim' ile ilgili yapılan konuşmalar da etkili oldu. Hızlı yükselişler sonrası gelen kar satışlarına, tatilde risk almak istemeyen yatırımcıların da satışları eklenince düşüş hızlandı. Hafta içerisinde 51 bin bölgesinden yönünü aşağı çeviren borsada düşüş tatil öncesi 48 bin 600 bölgesine kadar sürdü. Haftanın son işlem günü, ABD büyüme verisinin olumlu etkisi ile güne hızlı yükseliş yönlü başlayan IMKB endeksi, içerde 'Erken Seçim' söylentileri ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki satışlar yurtiçinde satışları hızlandırması ile endeks, günü ve haftayı 47.184 puan seviyesinde tamamlamış oldu. Bu gerilemede bilançolara bağlı hisse bazlı hareketler de etkili oldu.
Bu hafta ise piyasa seyrini belirleyecek önemli veriler olarak; içerde Ekim ayı enflasyon rakamı, yurtiçinin de 9 aylık bilanço dönemine girilmiş olması nedeni ile açıklanacak önemli şirket bilançoları ve siyasi cephede konuşulmaya başlanan 'Erken Seçim' konusu ile ilgili açıklamalar yurtdışında ise, ABD'den açıklanacak ekonomik veriler ve dış piyasaların seyri belirleyici olacaktır.

BONO
Yatay seyir ile haftaya başlayan bono piyasası, TCMB'nin enflasyon öngörüleri beklentiler çerçevesinde gelirken, TCMB Başkanı Yılmaz'dan piyasaları hareketlendirecek sürpriz bir yorum da çıkmayınca, tahvil-bono kanadı yüksek borç çevirme oranını fiyatlamaya devam etti. 2010 yılı için yüzde 110-120 borç çevirme oranlarının fiyatlandığı piyasada; 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.55 seviyesi ardından yüzde 8.50-8.75 aralığında hareket gördü. 1.5 günlük tatilin ardında da düşük katılım olması ve satışların yoğunluk kazanması ardında günü ve haftayı yüzde 8,56 seviyesinde tamamlayan 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge kağıt 2 kasım tarihli valörlü işlemlerde yüzde 8.70 bileşik seviyesine çıktı.
Bu hafta ise yurtdışı gelişmeler, içerde ise ekim ayı enflasyon verileri ve yurtiçi 9 aylık bilançoları takip edilecek.

DÖVİZ
Yurtiçinde bono da yabancılara uygulanması gündem de olan vergi konusu nedeni ile yabancıların hem hisse senetlerinde hem de bonodaki satışları döviz piyasasında alım talebini artırmasının etkisi ile döviz de yükseliş yönlü seyir etkisi ile kurlarda yükseliş yaşanmakta. Geride bıraktığımız hafta da beklentilerden yüksek gelen ABD üçüncü çeyrek büyüme verileri ardından 1.50 seviyeleri test eden euro/ dolar paritesi 1.48'li seviyelere gerilerken içerde de dolar 1.50 TL seviyelerine yükselmiş oldu. Bu yükselişte içerde erken seçimin gündeme gelmesi de etkili oldu. Haftanın son işlem günü de ABD açılışı sonrası beklenenden kötü gelen ABD Minchigan endeksi ile USD/TL 1.4970 seviyesine kadar yükseldi. TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin ortalamasından daha iyi performans gösterdi.
Bu hafta da, yurtdışı gelişmeler takibi ile beraber içerde de Ekim ayı enflasyon verileri, 9 aylık bilanço yansımaları kurların seyrinde etkili olacaktır. Ancak dövizdeki talep nedeni ile kurlarda dalgalı seyir güç kazanmış durumda.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA