• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sermaye piyasası beklentileri CAHİT SÖNMEZ

Sermaye piyasası beklentileri

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2010, 00:00
Sermaye Piyasası Kurulu bir süredir sermaye piyasalarında aktörlerin ileriye yönelik beklentilerini belirlemek amacıyla "Sermaye Piyasası Beklenti Anketi" yayımlıyor. 2008 yılından bu yana yapılan çalışma ile ulaşılan bulgular bu yıl başı itibariyle kamuya açıklanıyor.
Anket sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurumların ve hisse senetleri İMKB'de işlem gören şirketlerin üst düzey yöneticileri arasında yapılıyor. 2010 Mart anketine 543 üst düzey yöneticinin 318'i katılmış. Hem temel makro ekonomik değişkenlere hem de sermaye piyasalarına yönelik beklentileri sorulmuş. Beklentiler 1 ay, 6 ay ve 1 yıl sonrasını içeriyor.
SPK tarafından yapılan ve SPK web sitesinde yayımlanan son beklenti anketi gerçekten ilginç tespitler içeriyor;
* Katılımcıların büyük çoğunluğu önümüzdeki ay sermaye piyasası göstergelerinde bir değişiklik beklemiyor.

FAİZLER DEĞİŞMEYECEK
* Ankete katılan üst düzey yöneticilerin yüzde 72'si gösterge faiz oranlarının (dün itibariyle yüzde 9.08 seviyesinde) Nisan ayında değişiklik olmayacağını öngörüyor. 6 ay sonra faizlerin yükseleceğini bekleyenlerin oranı yüzde 50'den yüzde 59'a çıkmış. Ancak, 2011 yılında "Faizler artar" diyenlerin oranı yüzde 63'e çıkıyor ve "aynı kalacak" diyenlerin oranı da yüzde 27'ye düşüyor. Böyle bir sonucun çıkması doğal karşılanmalı. Çünkü, 3 çeyrek sonra işler yolunda gittiği taktirde merkez bankalarının para politikalarını yeniden sıkılaştırmaya başlama olasılıkları yükseliyor.
* Piyasa aktörlerinin döviz kurları ile beklentileri ise bir süre daha değişmeyeceği yönünde. "6 ay ve 1 yıl sonra dolar TL karşısında değer kazanır" diyenler katılımcıların ancak yarısına ulaşıyor. Euro için de benzer tabloyu gözlemliyoruz. Anket katılımcılarının yüzde 71'i euronun Nisan ayında aynı kalacağını düşünüyor. "Aylık değişimde artacak" diyenler yüzde 11 seviyesinde iken, "6 ay ve 1 yıl sonra değer kazanır" diyenler yüzde 33'e çıkıyor.
Katılımcılara makro ekonomik parametrelerle ilgili yöneltilen sorular oldukça sınırlı kalmış. Aslında büyüme ve enflasyon gibi en önemli göstergeler unutulmuş.

ENDEKS VE HACİM
Sermaye piyasaları ile ilgili beklentileri ise şöyle;
* Katılımcıların yüzde 60'ı İMKB 100 Endeksi'nin bir sonraki ayda değişmeyeceğini öngörüyor. "6 ay sonra artar" diyenler ile "değişmez" diyenlerin oranı yüzde 37'de eşitleniyor. Sadece yüzde 26'sı düşebileceği görüşüne sahip. Asıl ilginç beklenti İMKB 100 Endeksi'nin 1 yıl sonraki performansına yönelik. Katılımcıların yüzde 50'si yani yarısı İMKB 100'ün yükseleceğini tahmin ediyor. Gerçekten inanılır gibi değil. Açıkçası daha nereye kadar çıkacağını merak ediyorum. Geçen derste bir öğrencim "hocam endeksin 100 binlere çıkacağı konuşuluyor ne dersiniz" dedi. Ne diyebilirim bilmiyorum.
* İşlem hacmiyle ilgili sorulara verilen yanıtlara göre, ankete katılanların yüzde 65'i bir ay içinde bir değişiklik beklemediğini belirtiyor. İşlem hacminin 6 ay ve 1 yıl sonrasında kademeli olarak artacağını düşünenler ise yüzde 57'ye kadar tırmanıyor. Bugüne kadar İMKB'deki yükselişlerin ciddi bir işlem hacmi ile gerçekleşmediğini biliyoruz. Günlük işlem hacmi 1.5 milyar TL'ler de dolaşıyor ki, bu da 100 milyar TL piyasa kapitilizasyonuna sahip bir borsa için oldukça yetersiz.
Sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kurumaların ve borsa şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin halka açılmalar, yabancı sermaye girişleriyle ilgili beklentilerine yarın değineceğim. Tabii bazı bulgularla ilgili yorumları da ekleyeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA