• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sıra önseçime geliyor mu? ERKİN USMAN

Sıra önseçime geliyor mu?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.09.2010, 00:00
İş başındaki hükümet, tasarladığı yasa değişikliklerini sağlama bağlamak için "referandum yolunu" seçti ve:
"Ey millet..." dedi.
"Ben bu konuda son sözü sana veriyorum. Sandık önünde, kararı sen ver..."
* * *
Yarından sonra milletçe sandık başına gideceğiz.
Herkes tercihini kullanacak, ya "evet" ya da "hayır" diyecek.
Hemen belirtelim, sandıktan çıkacak "evet" veya "hayır" ile dünyanın sonu gelmeyecek.
Hükümet yine işine devam edecek.
Milletin verdiği kararı uygulayacak, evli evine köylü köyüne dönecek.
Bugünlerde miting meydanlarında birbirlerine acımasızca posta koyanlar, Meclis koridorlarında yine birbirlerine "Sayın..." ile başlayan cümlelerle hitap edecek.
* * *
"Referandum" bir demokrasi aracı...
Millet iradesine giden bir yol.
1970'lerden beri siyasetin içinde olan Hakkı Ülkü'ye göre, millet iradesine giden bir başka yol da "ön seçim..."
Hakkı Ülkü, 1972 yılından beri CHP'nin üyesi.
O günden bu yana, belediye meclis üyeliği, belediye başkanlığı, ilçe başkanlığı ve milletvekilliği görevlerinde bulundu.
Ülkü, "1970'lerin particiliği ile günümüz particiliği arasında çok büyük fark olduğunu söylemeden geçemiyeceğim. O zamanlar hemen tüm partiler ön seçim geleneğine sahiptiler. 12 Eylül'den sonra yavaş yavaş bu gelenek ortadan kalktı. Bu durum da parti içi demokrasiyi giderek yok etti" diyor.
* * *
Bu deneyimli siyasetçiye göre, şimdilerde partililer kendi partilerinin programını kitlelere yaymak ve partilerini güçlendirmek yerine partilerinin genel merkezinde görevli kimi parti büyükleriyle diyaloğu yeğlemekteler.
Oysa, parti içi demokrasinin hakim kılınması ve ön seçim geleneğinin yerleştirilmesi halinde, Ankara'dan medet ummak yerine seçmen de halktan medet umar.

kentten
İzmir'de nostalji geceleri

Ramazan Nostalji Geceleri, İzmiri Sevenler Platformu Dernekleri ile İzmir Kahveciler Odası'nın 7 yıldan beri başarıyla sürdürdükleri bir etkinlik.
Ramazan Nostalji Geceleri'nin biri de Karşıyaka'da tarihi Sıralı-Dedebaşı'daki Ahmet Kılıç'ın "Kılıçlar Bahçeli Nargile Kıraathanesi"nde yapıldı.
Bu ilginç geceye, Şırnak eski Valisi Kamil Acun, Foça Kaymakamı, Foça Belediye Başkanı, Karşıyaka Emniyet Müdürü, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleriyle çok sayıda müdavim katıldı.
* * *
Tunader Hanımlar Korosu'nun Çiğdem Sabuncuoğlu yönetimindeki konseri de bol bol alkışlandı.
Bu etkinlikten sonra, 3. Ramazan Nostaljisi etkinliği Bornova Taşer'ler Bahçeli Nargile Kıraathanesi'nde gerçekleştirildi.
Hakimevleri Şelale Kafe, Dedebaşı Kılıçlar Kıraathanesi'nden sonra Bornova'daki etkinliğe de İzmirliler büyük ilgi gösterdi.
İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı ile İzmiri Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu'nun organizasyonunda Murat-Bülent ve Cem Taşer kardeşler mükemmel ev sahipliği yaptılar.
TRT kanun sanatçısı Yaşar Yanık ve ekibinin, Fasıl ve TSM Müziği ile şenlenen gecede Harmandalı, Zeybek ve Rumeli oyunları oynandı. Katılanlar arasında, Şırnak eski Valisi ve yıllar öncesinin Bornova Emniyet Amiri Kamil Acun, İzmir Baro Başkanı Av. Özdemir Sökmen, Rumeliler Federasyonu Başkanı Av. Aydın Özcan, Kasiad Başkanı Osman Avcı, Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı ve Anadolu Birliği Onursal Başkanı Av. Şehmus Kayapınar da vardı.

küpe
Geç gelen teselli, idamdan sonraki bağışlanmaya benzer.
Shakespeare

fıkra
Artist adayı

Çok güzel ve istikbal vaad eden bir artist adayı ile sözleşme imzalayan patron etrafındakilere:
"Çok korkuyorum, bu güzel kız çok toy ama, sinema muhiti kandırabilir. Önce iyiyi, kötüyü öğretmek lazım."
Etrafındakiler de, "Çok doğru... Biz öğretelim" dediler.
Patron: "Olmaz bu çok önemli, ben öğreteyimki, içim rahatlasın..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA