• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in amazonları ERKİN USMAN

İzmir'in amazonları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.11.2010, 00:00
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanlığı'nı yürüten İlknur Denizli ile İzmir Ticaret Borsası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli'nin ardından, Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na da ilk kez bir kadın aday ekibiyle birlikte talip oldu.
EGİAD'ın cumartesi günü yapılacak genel kurulunda Temel Aycan Şen ile yarışacak olan Ayşe Akın, oldukça iddialı... Başkan seçilmesi halinde hem derneği hem de İzmir'i büyütmek için çalışacağını belirten Akın, birçok projesi olduğunu ve bu projelerini de en geç bir yıl içerisinde hayata geçireceğini söylüyor.
İlknur Denizli, Işınsu Kestelli gibi başarılı iş kadınlarının ardından EGİAD'ın da Ayşe Akın gibi başarılı bir kadın yöneticiyle yola devam etmesi, efsanelerde geçen "Amazonlar şehri" İzmir'in imajı için de önemli bir adım olacak. Birleşmiş Milletler'in "Kadın Dostu Kent" ünvanına layık gördüğü İzmir'in, anlatılan efsaneye göre Hititler'in kadın savaşçıları olan Amazonlara da ev sahipliği yaptığı ve hatta adını da Amazon Kraliçesi Symrna'dan aldığı söyleniyor.
* * *
Söylenenlere göre tarihe geçen efsanevi İzmir kentinin ismini, M.Ö. 15'nci yüzyılda Doğu Karadeniz'in The Miskyra kenti çevresinden kalkıp bölgeye gelen Hititler'in kadın savaşçılarından aldığı iddia ediliyor. Tarihin ilk yazıcıları, bu esrarlı kadınlara "Amazon" ismini takmış... Sağ memeleri kesilmiş, kalkanlı ve mızraklı, sırım gibi vücutlara sahip, adaleli ve yanık yüzlü bu kadınlar, dev gibi atların üzerinde Pagos (Kadifekale) eteklerinden tozu dumana katarak, Meles Çayı kıyılarına ve Halkapınar bağlarına indiler. Uzun saçlı bu kadınların şakaları yoktu ve iyi savaşıyorlardı. Heredot, Strobon, İkonomos ve Halikarnas Balıkçısı gibi yazarlar, bu kadınların ne yaman dilberler oldukları ve Ege'nin en güzel kentine ismini verirken, tüm dişiliklerini de en dipteki harca karıştırdıkları konusunda hemfikirler...
* * *
24 yıllık kariyerinin yanında bugüne kadar siyaset dünyasından sivil toplum örgütlerine kadar birçok oluşum içinde de görev alan Ayşe Akın, aynı zamanda Ege Kadın Dayanışma Vakfı'nın da kurucu üyeleri arasında ve EGİAD'ın da ilk bayan yönetim kurulu üyesi... Doğu'da yaptığı yatırımlarla da dikkatleri üzerine çeken Akın, bugüne kadar gerçekleştirdiği başarılı projelerin de elbette haklı gururunu yaşıyor. Bu amazon ruhlu savaşçı kadın, şimdi de EGİAD bayrağını daha da yükseltmek için yeni bir mücadeleye girişti.
Dilerim bu savaşta da başarılı olur; tıpkı diğer amazon ruhlu İzmirli kadın yöneticiler gibi...

Ayşe Akın'ın listesinde kimler var?

Ayşe Akın, Mehmet Kavuk, Tolga Duğles, Mete Veryeri, Ali Barçın, Ali İhsan Ertok, Anıl Yüksel, Batuhan Baran, Fırat Sarsar, Erdem Demir, Baskın Kocabaş, Kazım Erdoğmuş, Korhan Yıldırım, Hasan Yavaş, Murat Çağlar, Salih Gürer, Serdar Gökhan Arıkan, Hasan Değirmenci, Volkan Yasemin, Zehra Demirakça, Gürol Zeyrek, Kıvanç Bağbozan, Pakize Sükan, Musa Turan ve Şükrü Saka.

hayattan
Bu başkanın siyasette gözü yok

Naci Ölçen, İzmir Halıcılar ve Yer Döşemeciler Derneği Başkanı, aynı zamanda Ticaret Odası Meclis Üyesi.
Son seçimlerde girdiği İTO Meclisi'nde iki yıl gibi kısa bir sürede çalışmalarıyla dikkatleri üzerine toplayan Naci Ölçen, geçmişe dayanan siyasi kimliğe sahip.
Aslen Denizlili olan Ölçen'in babası İhsan Ölçen, Denizlispor'un, Pamukkale Üniversitesi'nin ve çimento fabrikasının kurucularından.
İhsan Ölçen, bir trafik kazasında genç yaşta hayatını kaybetti.
İhsan Ölçen, Adalet Partisi Denizli İl Başkanlığı'nı da yürütmüş ve Demirel'in yakın çalışma arkadaşlarının arasında yer almıştı. Bu siyasi görüşün ağır toplarının bugün bile İhsan Ölçen'i övgüyle andığı hesaba katıldığında, çalışkan kimliği ve vizyonu ile Naci Ölçen'in politikada önünün açık olduğu görülüyor.
***
Ancak, Naci Ölçen en azından bu dönem politikaya sıcak bakmıyor. Gündeminde siyasetin bulunmadığını söylüyor ve ekliyor:
"Kuruluş aşamalarında Demokrat Parti'den ve Mustafa Sarıgül'ün Türkiye Değişim Hareketi'nden teklifler geldi. Ama il ve Konak ilçe başkanlığı tekliflerini geri çevirdim. Tek hedefim halıcılık ve yer döşemeciliği sektörü için yeni projeler üretmek. Bu aşamada birlikte çalıştığım dostlarımı yarı yolda bırakamam. Adım üzerine senaryolar üretiliyor. Bundan gurur duyuyorum ama kesinlikle siyasetle ilgim ve arzum yok, gelecek her teklife kapalıyım."

küpe
Politikacının kaderi ya parlamentoya ya da hapse girmektir.
E. Herriot

fıkra
Geçici olan

Ali Albay'ın tipik bir Karadeniz çocuğu olduğunu bütün İzmir biliyor.
Hemen belirtelim, "Albay" Ali'nin soyadı.
İşte bu Laz Ali'ye sordular:
"Senin için güzellik mi mühim, aptallık mı?"
Ali düşündü taşındı, bu işte bir bit yeniği olabileceğini düşünerek, temkinli davranrmak istedi ve şu cevabı verdi:
"Tabii ki aptallık mühim. Çünkü, güzellik geçicidir."



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA