• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir nostaljiye var mısınız? ERKİN USMAN

Bir nostaljiye var mısınız?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2011, 00:00
Ali Çalışır, İzmir eğlence hayatının çok tecrübeli ancak, isimsiz kahramanlarından biri. Şimdilerde Karşıyaka Bostanlı'da, popüler bir balık restoranında çalışıyor.
Ali Çalışır, 1 Ocak 1947 tarihinde Elazığ Harput'ta doğmuş. Babasının emniyet görevlisi olması sebebi ile Türkiye'yi dolaşmış. İstanbul Otelcilik Yüksekokulu'nu bitirdikten sonra, değişik okullarda öğretmenlik yapmış. Bu arada turizm, daha doğrusu eğlence hayatından hiç kopmamış. Dönemin ünlü restoran ve gazinolarında rezervasyon ve muhasebe işlemlerini yürütmüş. Ali Çalışır'ın ilginç yaşam öyküsünü İzmir'in "Kültür Hamalı" Tufan Atakişi şöyle anlatıyor:
***
"1996 yılında emekli olana kadar, okuldaki görevimi bitirdikten sonra, her akşam bu alemin içinde oldum. Gündüz öğrencilerime otelciliğin ve turizmin incelikleri öğretirken, geceleri de eğlence sektörü içinde olmama rağmen vazgeçemedim. Çünkü, bu iki işi de keyif alarak yaptım. İstanbul'un ünlü gazinocularının İzmir'e gelmesine vesile oldum. Güzelyalı Mehmet Ali ve Karşıyaka Palet Restoranı bunlar arasında sayabilirim. 1975 yılında Yorgo Vapuridis İzmirlilerin gönlünde taht kurmuştu. O zamanlar ulaşım bu kadar kolay değildi. Buna rağmen Yorgo'nun program yaptığı günlerde her zaman Atina veya Yunanistan'dan gelen 3-4 masası olurdu.
***
İzmir'in eğlence hayatına en büyük ivmeyi merhum Atalay Noyaner kazandırmıştır. Konak sahilindeki Basın Kulübü'nü alıp büyütmüş, o zamanların meşhur Maksim'i haline getirmiştir. İzmirlilere çok güzel programlar yaşatmıştır. Sanatçılar ilk performanslarını hep Maksim'de sergileyip daha sonra İstanbul'a gitmişlerdir. Fuar Akasyalar Gazinosu da İzmir'in yazlık gazinosuydu. Şimdi gazetecilik yapan Pakize Suda, o zamanlar İzmir'in en tanınmış ses sanatçısıydı. Keza, Sezen Aksu da öyledir. İzmirliler sanatı her zaman desteklemiş gereken değeri de vermişlerdir."

siyasetten
Başkanlar aday, ya bu işin sonrası

Seçimler için geri sayım başladı. Şunun şurasında ne kaldı ki. 6 ay rüzgar gibi gelir geçer.
Seçimlerde iddialı 3 partinin il başkanları da aday. Yani... Onlar için de Haziran seçimleri önemli bir sınav olacak.
Bakalım kimler başarılı olacak? Yani... Kimler TBMM kapısından girme şansını yakalayacak?
MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, bu kez iddialı. Yerel seçimlerde istediği sonucu alamadı ama milletvekilliği için teşkilatın desteği arkasında. MHP lideri Devlet Bahçeli mevcut vekillerden vazgeçmezse, Dervişoğlu'nun bulacağı yer 2. bölgede 3. sıra. Peki, MHP İzmir'de üçü yakalayabilecek mi?
AK Parti'de ise Ömür Kabak aday. Milletvekilliği için şansını deneyecek. İşin ilginci; daha önce il başkanlığı yapan Aydın Şengül ve Ali Aşlık da TBMM kapısını zorlayacak. Bakalım gülen kim olacak?
Ve CHP. İzmir'de hep 1. parti olan anamuhalefet. Bu kez metro, körfez, ulaşım ve Büyükşehir'de istifa eden "ikinci adam" sorunları, CHP'yi zorlayacak. Acaba eski başarı gelir mi? CHP İzmir'in çilekeş İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu yine aday. Daha önce iki kez direkten dönen Nalbantoğlu'nun, bu kez ön sıralarda kendine yer bulması bekleniyor. Şeytanın bacağını kıracak belki de...
Önümüzdeki günlerde o da görevini bırakacak.
AK Parti şimdilik önde. Yeni ve deneyimli bir Başkan görevde. MHP ve CHP'de ise gizli bir mücadele başladı. İl Başkanı kim olacak? Özellikle CHP'de köprünün altından daha çok sular akacak gibi...

kentten
Sancar'a İzmir vefası

İzmirlilerin gönül dostu, dirinin, ölünün canbabası Sancar Maruflu'nun şeker hastalığından kaynaklanan bacak problemleri nedeniyle 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldığını ve yoğun bakıma alındığını dün bu sütunlardan duyurmuştuk.
* * *
Sancar'ın bu hastalığı gönül dostlarının vefası yönünden de bir sınav teşkil etmişti. Acaba İzmirliler ve özellikle Karşıyakalılar, "İyi gün dostu muydu?"
Çok şükür, insanımızda vefa duygusu, arkadaşlık, dostluk duyguları daha törpülenmemiş. Maruflu'yu tanıyanlar, tanımayanlar hastaneye koştu, hastanenin telefonları kitlendi. Maruflu Ailesi, telefonlara ve geçmiş olsun dileklerine yetişemez, cevap veremez oldu. Hastane adeta bir çiçek bahçesine dönerken, gösterilen ilgi nedeniyle son derece duygulu saatler yaşayan Sancar Maruflu'nun gözleri doldu.
* * *
İçinden mutlaka, "Helal olsun bu insanlara yaptığım ve yapacağım hizmetler" diye geçirdi. Doktorlar, Maruflu'nun yoğun hizmetler ve mesai nedeniyle sağlığını ihmal ettiğini belirterek, "Diz kapağının altında şeker hastalığı yüzünden bir yara oluşmuş, aldırmamış, tedavi ettirmemiş. Ama artık çaresiz kalındığı için hastaneye getirildi. Burada en az 10 gün yoğun tedavi görecek. Sancar Maruflu'yu hem iyileştirecek, hem de sıkı bir diyet uygulamasına alacağız" dediler.
Yeni Asır'ı telefon yağmuruna tutan ve ona ulaşmak isteyenlere telefonları verelim: 0 539 773 45 64 ve 0 534 945 76 74.

küpe

Genellikle bütün yanlışlıkların altında gurur yatar.
Ruskin

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA