• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadınlar I....ıh diyor ERKİN USMAN

Kadınlar "I....ıh" diyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.03.2011, 00:00
İzmir Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye'de çalışma yaşamında kadının konumu ve korunması panelinden bir not:
"Çalışma Genel Müdürü Dr. Ali Kemal Sayın, çalışma çağındaki kadınların iş gücüne katılmakta isteksiz olduğunu söylüyor."
Bu paneli İzmir Üniversitesi'nin Kadın Çalışmaları Komisyonu düzenlemişti.
Panelin moderatörü de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Tekir...
Katılımcılar da şöyle: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Dr. Ali Kemal Sayın, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kutal, İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Yıldız Güzey ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk.
* * *
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Dr. Ali Kemal Sayın, 26 milyon 740 bin çalışma çağındaki kadından 19 milyon 357 binin iş gücüne katılmadığını söyledi. Sayın, "2010 TÜİK verilerine göre kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 27.6, ancak kadınların işgücüne katılma talepleri yeterli düzeyde değil" dedi.
İzmir Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Tuncay Ege ise, kadının çalışma yaşamına katılmamasındaki önemli faktörlerden birinin eğitim yetersizliği olduğunu vurguluyor ve ekliyor:
"Türkiye'de 2009 rakamlarına göre 4 milyona yakın kadın okuma-yazma bilmiyor."
İzmir Üniversitesi'den Doç. Dr. Yıldız Güzey'den bir görüş:
"Köyden kente göç engellenmedikçe veya kentteki kadının eğitim sorununa çare bulunmadıkça kadının iş yaşamındaki yeri yetersiz kalacak."

siyaset
Adaylardan bir demet

Ve Bülent Tercan sonunda kararını verdi.
Bu genç turizmci, AK Parti İzmir Birinci Bölge adaylığı için başvurdu.
Bülent Tercan, neden milletvekili aday adayı olduğunu açıklarken, şöyle konuşuyor: "İzmir ekonomisinin, tarımının ve turizminin hak ettiği yere gelmesi için bu onurlu göreve talip oldum."
* * *
Siyasette ilk adımı Anavatan Partisi oldu. Turgut Özal'ın İzmir'de önem verdiği üç-dört isimden biriydi. Sonunda İzmir İl Başkanı da oldu.
Bilal Doğan'ın kaderinde şimdi de AK Parti'dan aday adayı olmak varmış.
Bu genç işadamına hedefini sorduk: "Ankara'da İzmir'i layıkı ile temsil etmek" cevabını aldık.
* * *
O aileden gözlükçü...
İzmir'ih gözlük kralı Ferruh Filiz'in oğlu. İddialı bir toplum temsilcisi.
Portföyünde 25-30 bine yakın isim ve adres var.
Fatih Filiz'in gönlünde milletvekilliği yatıyor. Görev talep ettiği kurum da CHP ve İzmir İkinci Bölge.
"Omuzlamayacağım göreve atılmam. Sevenlerimin ısrarını da kıramadım" diyor.
* * *
CHP içinde "önseçim yapılsın" mücadelesinde Cihan Türsen ile ile birlikte en çok sesi çıkan siyasetçi Recai Acar, "Günlerce bu konuda karar vermekte zorlandım. Görev talep eden değil, görev yüklenmek istenen bir kişi olarak, partimin hizmetinde olacağım" diyor.

kentten
İTO'da seçim: Halıcılar 2 parça

İTO'nun deneyimli Meclis Başkanı Necip Kalkan'ın istifasının ardından kulisler hareketlendi, yeni adaylar ortaya çıktı. Halı, Duvar ve Yer Kaplamaları Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi olan Ersin Okçu da aday olduğunu ilan etti ama bu adaylık halıcılık sektörünü ikiye böldü.
Komitenin diğer Meclis Üyesi Naci Ölçen'e sorduk:
"Okçu'yu neden desteklemiyorsunuz?"
Cevap şöyle:
"Ersin arkadaşımızın aday olduğunu bırakınız sektör temsilcilerini, Meclis Üyesi ortağı olarak ben bile gazetelerden öğrendim. Ticaret Odası Meslek Komitemizde bir toplantı yaptık ama herhangi bir karar almadık. Önümüzdeki günlerde de sektörümüzün temsili noktasında önemli bir ses olan İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği'nde önümüzdeki günlerde genişletilmiş bir toplantı yapacağız. Bu toplantıda sektörün görüşünü alarak hangi adayı destekleyeceğimize karar vereceğiz. Bu görevi layıkıyla yerine getirebilecek pek çok meclis üyesi arkadaşımız var. Şu an bütün adaylara eşit mesafedeyiz."
"Bu toplantıdan Ersin Okçu'ya destek de çıkabilir yani?" diye sorduk. Yanıt şu:
"Şu ana kadar gelen tepki telefonlarından o yönde bir karar çıkacağını düşünmüyorum. Sektörün iradesine ipotek koyamayız."
"Aday mısınız?"
"Aday olmadığımı her fırsatta dile getiriyorum."

küpe
Bir insanı ömrünüz boyunca seveceğinizi söylemek, bir mumun siz ölünceye kadar yanacağını iddia etmeye benzer.
Tolstoy


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA