• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Foça’ya yazık oluyor ERKİN USMAN

Foça'ya yazık oluyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.03.2013, 00:00
Sadece Foça değil, çevresindeki Gencerli, Bozbeyli, Yeniköy, Çakmaklı, Horozgediği, Bağarası, Aliağa, Şakran, Yenifoça, her güne demir-çelik fabrikalarının çevre pislikleri ile başlıyor, gecenin bir vaktine kadar duman, toz toprak ve çamur ile boğuşuyor.
Binlerce kişiye yazık oluyor.
Bu çevre faciasının en acı kurbanları ise çocuklar...
* * *
Metin Dumlupınar, buralarda "yaşamaya çalışan" bir aile reisi...
Metin Dumlupınar bir mühendis...
Ankara'da doğup büyümüş, Foça'ya gelmiş. Geliş o geliş.
O harikulade gün batımına bağlanmış, buralarının çekiciliğinden etkilenmiş, doğaya bayılmış ve Foçalı olmuş.
Eşi Ayten ve çocukları Melisa ile Gülgün de bu yolculuğun diğer kahramanları.
Dumlupınar ailesi, Foçalı olmasına oldu ama şu çevre kirliliği ile savaşmayı da bırakmadı.
* * *
Ve, bu Metin Dumlupınar ve ailesi, çevre kirliliğinden rahatsız olan binlerce Egeliden sadece birkaçı.
Demirçelik fabrikalarınının atıkları sadece havayı berbat etmiyor, kamyonlardan yollara dökülen toz toprak, moloz ve diğer atıklar gelip geçen araçlarda hasara yol açıyor.
Lastikler parçalanıyor, tekerleklerin fırlattığı molozlar yol kenarındaki yayaları da yaralıyor.
* * *
Çare?
Başta, Foça'daki bütün etkili ve yetkiler görevliler olmak üzere ilçe bünyesinde seferberlik gibi bir şey ilan etmeli, bütün fabrikaları çeevre temizliği konusunda hizaya getirmeli.
Bu yolda, Foça Kaymakamı'na, Belediye Başkanı'na büyük görev düşüyor.

kitap
Medusa'nın Pusulası ve Gülşah Elikbank

Fantastik edebiyat severlerin Günebakan Üçlemesi ile tanıdığı, Türkiye'nin fantastik seri yazan ilk kadın yazarı İzmirli Gülşah Elikbank, bu sefer okurlarının karşısına bir çocuk romanıyla çıkıyor. İthaki Yayınları tarafından yayına hazırlanan ve 8 Mart'ta raflarda yerini alacak olan "Rüya Takımı: Medusa'nın Pusulası" adlı roman, fantastik öğelerle eğlenceli bir macera vaat ediyor. 8-12 yaş grubu için uygun olan roman, Yerebatan Sarnıcı'nda başlıyor, Medusa efsanesine göz kırparak ilerliyor.
Rüya Takımı serisinin ilk kitabı olan Medusa'nın Pusulası'nda, dört maceraperest Cem, Gizem, Ayşe ve Mert'in yolları bir hazine haritasının peşinden Yerebatan Sarnıcı'na düşer. Sütunları tarihle bezenmiş bu Sarnıç onlara mitolojik kahramanlar, canlanan heykeller, büyü ve tarihle dolu fantastik bir yeraltı dünyasının kapılarını açar. Nefret ve karmaşanın hakim olduğu bu dünyaya barış getirmek de dört macerapereste düşer. Tabii bu o kadar da kolay bir iş değildir...
Gülşah Elikbank, serinin devam romanının Kapadokya coğrafyasını arka fon alacağının ipucunu da okurlarıyla paylaşıyor.
Elikbank, kızı Rüya dünyaya geldikten sonra İzmir'e yerleşti. Şu an İzmir'de edebiyat konseptli bir otel işleten Elikbank, önemli kuruluşlara edebiyat etkinlikleri konusunda danışmanlık yapıyor ve edebiyat dergilerine makaleler yazıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA