• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sakız’da roket savaşı ERKİN USMAN

Sakız'da roket savaşı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.05.2013, 00:00
Hıristiyan aleminde İsa Peygamber'in gördüğü işkencelerin ardından önce çarmıha gerilmesi, sonra da ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinlikleri Yunanistan'ın Sakız Adası'nda kutlandı.
Bu etkinlikleri izleyen Fulya Omaç'ın notlarına göre, geçtiğimiz 24 Nisan'da Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lamprionidis başkanlığındaki turizm heyeti İzmir'e gelerek İzmir Ticaret Odası'nda (İTO), Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş önderliğinde gerçekleştirilen toplantıda Türkleri Paskalya kutlamaları kapsamında düzenlenen roket savaşına davet etmişti.
Bu davet üzerine yaklaşık 700 kişi Sakız Adası'ndaki havai fişek savaşını (Ruketopolemos - Roket savaşı) izlemeye gitti.
Geçtiğimiz yıl da gerek Çeşme üzerinden feribotlarla gerekse kendi tekneleriyle adaya giden yaklaşık 500 Türk, roket savaşını izlemişti.
Vrondados köyünde gerçekleştirilen ve aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia Erityani kiliseleri arasında kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar dayanan roket savaşı saat 23.07'de başladı. Gece 01.30'a kadar devam eden havai fişek saldırıları başlangıçta rüzgarın esmemesi nedeniyle sönük geçti.
* * *
Apukurya (Apokries) etkinliklerinin ardından başlayan ve Hıristiyan aleminde İsa Peygamber'in 40 gün işkence gördükten sonra çarmıha gerilmesi ve sonrasında ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya dönemine kadar süren 40 gün et yememe perhizi de geçtiğimiz hafta gece 00.00'da sona erdi.
Vrondados köyünde kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar dayanan roket savaşı geleneği aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia Erityani adlı iki kilise arasında yapılıyor. Bu savaş hem yüzyıllardır süren bir geleneği yaşatır hem de izleyenlere görsel bir şölen sunar.
O gün bugündür Aziz Markos Kilisesi'nin kubbesiyle, ana giriş kapısının üzerindeki Aziz Markos heykeline, karşı tarafta ise Panagia Erityani Kilisesi'nin saatine karşılıklı binlerce havai fişek fırlatılıyor. Bu havai fişeklerin hazırlanmasına ise yaz aylarında başlanıyor. Büyük cumartesi günü saat 21.00'de duyulmaya başlayan patlama sesleri adadaki turistleri buraya çekiyor. Saat 23.00'te ise toplu saldırıya geçiliyor, yarım saat içinde binlerce havai fişek ateşleniyor. 23.30'da geçici ateşkes yapılıyor va kiliselere ibadete giriliyor.
Bu izlenimleri bize nakleden Fulya Omaç'a teşekkürler.

spor
Bostanlı "Ragbi"de bir numara olacak

Bostanlıspor Bayan Ragbi Takımı'nın Türkiye ikinciliğini İzmir'e getirmesi ülke çapında büyük yankı uyandırdı. Finalde şampiyonluğu uzatmada altın gol kuralının uygulanmasıyla hakem hataları sonucu kaybeden Bostanlıspor Bayan Ragbi Takımı bu başarısıyla da hedefini büyüttü. Başkan Avni Erboy, "Ragbide en kısa zamanda Türkiye'nin bir numarası olacağız" diyor.
Bir ay önce kurulan bir takımın üstelik de hiç şans tanınmadığı şampiyonada ilk kez nizami sahaya çıkıp da şampiyonluğu kaçırmasının alkışlanacak bir spor olayı olduğunu dile getiren Avni Erboy, "Gönüllerin şampiyonu olmak da önemli ama biz gelecek yıl zafere ulaşacağız. Kızlarımız bunun sözünü şimdiden verdiler" diyor.

küpe

Şu zaman perdesinin arkasında nelerin uyukladığını kim bilibilir ki?
Schiller

günün fıkrası
Birkaç patron adamlarından bahsediyorlardı.
Biri atıldı:
"Bende bir delikanlı çalışıyor ki, sormayın. Müthiş bir beyni var. Uyanır uyanmaz kafası çalışmaya başlıyor ve yazıhaneye gelir gelmez duruyor."

laflama
* Bırak sen sevinci mevinci de, hani benim harçlığım nerde anne?
* Seher yeli dayan AVM'lerin önüne "bonus" topla benim için!
* Atın ölümü arpa suyundan olsun!
* Sabun köpüğünün sözlükte tam karşılığı şu: Türkiye'de gündem!
* Ben harbici adamım, ben de yalan yok. Hasretinle falan yanmadı gönlüm. Güneşin altında, şezlongun üstünde yandı!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA