• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gribe karşı ilaç: Temiz bir uyku!.. ERKİN USMAN

Gribe karşı ilaç: Temiz bir uyku!..

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.02.2014, 00:00
Grip salgınının 7'den 70'ye kol gezdiği bugünlerde, uzmanlardan sık sık sağlıklı beslenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine yönelik açıklamalar geliyor. Griple mücadelede, sağlıklı beslenme ve hijyen kadar "sağlıklı bir uyku" da son derece önemli rol oynuyor. Çünkü uykusuzluk, gribe ve birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi, hastalıkların iyileşme sürecini yavaşlatıyor. İntegratif Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Aydın uykunun hastalıklarla mücadelede nasıl bir rol oynadığını anlatıyor.
***
Yoğun ve yorucu iş temposuna bir de uykusuzluk ve grip salgını eklenince, vücut iyice güçsüz düşüyor. İntegratif Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Aydın, kaliteli ve sağlıklı bir uyku ile hastalıklarla mücadelede önemli yol alınabileceğini belirtiyor. Ancak uyunacak ortam da çok önemli. Karanlık, temel şartların başında geliyor. Zira melatonin karanlıkta salgılanan bir hormon. Dr. Aydın, melatonin eksikliği olan kişilerde gribal enfeksiyonların ve bazı bakteriyel hastalıkların daha fazla izlendiğini, hatta bu hastalıkların daha ağır geçtiğini söylüyor.
***
"Bir temiz uyudum ki" sözü sizin için geçerli mi? Yoksa "başınızı yastığa koyup, şöyle deliksiz bir uyku çekip, sabaha da zinde" bir şekilde başlayabilmeye hasret misiniz! Yoğun ve yorucu iş temposuna uykusuzluk hele bir de son zamanlarda grip salgını eklenince, günler ve geceler tam anlamıyla kabusa dönüşebiliyor! Griple mücadelede sağlıklı beslenme ve hijyen kurallarına dikkat etmek kadar, sağlıklı ve kaliteli bir uyku da son derece önem taşıyor.

hayattan
Anadolu petrolu "Bor" yabancıya kazandırıyor

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Batar, bor madeniyle ilgili çarpıcı bilgiler veriyor.
Prof. Dr. Batar, Anadolu'nun petrolü gözüyle bakılan bordan bizim değil, yabancıların kazandığını vurguluyor.
***
Aynı zamanda Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme Derneği Başkanı olan, bor madeniyle ilgili çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Batar, 864 milyon 500 bin tonla dünya rezervinin yüzde 72.1'ine sahip olduğumuzu; 2'nci sırada 100 milyon tonla Rusya'nın, 3'üncü sırada ise 80 milyon tonla ABD'nin geldiğini dile getirdi. Türkiye'nin dünyanın en az 250 yıllık bor ihtiyacını tek başına karşılayabileceğini vurgulayan Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı şunları söyledi:
"Bor günümüzde 450 sanayi dalında yaygın olarak kullanılan eşsiz bir cevher. Roket yakıtından nükleer endüstriye, elyaftan fiber optiğe, kozmetikten iletişim araçlarına kadar birçok alanda temel taşı vazifesi görüyor."

küpe

Kadın kısmı her zaman bekler, bir yaşa kadar umutla, ondan sonra umutsuzca bekler.
Montherland

fıkra
Cennet neresi?

Bir Oflu ile bir Arnavut karşılıklı oturmuş, yemek sohbeti yapıyordu. Oflu kabak yemeğini överken, Arnavut da pırasa için "cennet yemeği" diyordu.
İşte bu benzetme üzerine Oflu dayattı:
"Hayır efendim. Asıl cennet yemeği kabaktır. Kabak..."
Bu atışma devam ederken aşçıyı da çağırdılar ve silahları çekerek sordular:
"Doğru söyle bakalım. Cennetten önce kabak mı çıktı, pırasa mı?"
Çaresiz aşçı bakmış ki durum fena... İşi tatlıya bağlamak için son bir çare olarak konuşmuş:
"Adem babamız cennetten çıkarken kabağı eline almış, pırasayı da kılıç gibi beline kuşanmış ve öyle çıkmış..."

laflama

* İstersen padişahın kızı ol bacım. Dili sivri bir kaynanan varsa fayda etmez!
* Çok bilinen bir sözdür. "Vefa İstanbul'da bir semt adıymış". İstanbul'da yaşayan çoğu yurttaşımız Vefa'nın nerede olduğunu bile bilmez yahu. Söyletmeyin adamı!
* Bıktım lan medeniyetten. Köyde yaşamak istiyorum. Hatta rüyamda karasabanlar bile görüyorum. Yani o kadar!
* Artık kimi gençler çok delişmen. Affan Dede'ye para saymak yerine habire saydırıp duruyorlar!
* Atalarımız "Kızını dövmeyen dizini döver" demiş ya... Cinsiyet ayrımcılığını protesto için bu da benden kapak olsun: "Oğlunu dövmeyen de havanda su döver". Şaka yapıyorum bak. Kimseyi dövmeye kalkmayın sakın!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA