• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir, Büyük Onur’un keyfini süremiyor! ERKİN USMAN

İzmir, Büyük Onur'un keyfini süremiyor!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2014, 00:00
Ahmet Vefik Alp'in 'Taç İzmir' 7 Yıldız Otel Projesi 2013 'Uluslararası Tasarım Yarışması'nda' 'Gümüş Ödül'ü aldı. Ancak projenin imar planı Konak İlçe Belediyesi'nce onaylanırken, Büyükşehir tarafından geri çevrildi!..
Yıllardır Expo'yu İzmir'e getirmeye çalışan, bunu için büyük kaynaklar ayıran ve çalışmalar yapan İzmir bu kez de ayağına gelen bir fırsatı kaçırmış oldu. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ve ekibi tarafından hazırlanan Gaziler Caddesi üzerindeki "Taç İzmir' 7 yıldızlı otel ve kongre merkezi projesi "IDA International Design Awards" Uluslararası Tasarım Ödülleri'nde 'Diğer Mimari Tasarımlar' kategorisinde Dünya 2'nciliğine layık bulundu.
Profesör Alp geçen sene de aynı yarışmada 'Taksim Cumhuriyet Camii ve Dinler Müzesi' projesiyle aynı ödülü kazanmıştı.
***
Beykent Universitesi Mütevelli Heyet Başkanı Adem Çelik'e ait olan Basmane, Gaziler Caddesi üzerindeki 4000 m2'lik arsa üzerinde Profesör Alp ve ekibi 7 yıldızlı 50 katlı otel ve kongre merkezi projesi hazırladı. Ancak bu projenin gerçekleşebilmesi için parselin imar planının değişmesi gerekiyordu. Eski planda müsaade edilen inşaat alanını geçmeyen, ancak serbest irtifaya izin veren yeni bir imar planı hazırlandı. Konak İlçe Belediyesi planı onadı, ancak plan Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi.
***
Profesör Alp proje için şunları kaydediyor:
"Bazı binalar yer aldıkları şehrin önüne geçerler, o şehrin simgesi olur ve şehri turizm merkezi yaparlar. Insanlar bu yapıyı görmek için o şehre akın eder. Paris'in Eiffel Kulesi, Sidney'in Opera Binası, Bilbao'nun Guggenheim Müzesi böyle binalardır. 'Taç Izmir' projesine kraliçe tacını andırdığı için bu ismi koyuldu. Cephedeki dairesel perforasyon içindeki yarın küre içinde açık yüzme havuzu yer alıyor; çatıdaki yarım kubbe de gece kulübü ve lokanta var. Gerçekten güzel bir kraliçe gibi zarif bir yapıt. Yer aldığı bölgeyi de ihya edecek, Izmir'in sembolü olacaktı.. Sayın Başkan'ım Aziz Bey ile önceden iki kez konuştuk, destekledi, (Hocam, bu proje sizin İzmir'imize imzanız olsun, bölgesini de kalkındırsın) dedi ise de daha sonra Büyükşehir projeye esas olacak imar planı değişikliğini geri çevirdi. Tekrar denenebilir mi bilmiyorum, yazık oldu."

siyasetten

Sahi, bir ANAP vardı!

Rahmetli Özal'ın, eşi Semra'nım ve Mesut Yılmaz'ın renk kattığı ve bir döneme damgasını vuran Anavatan Partisi'ni siyasetin tozlu topraklı zemininden çıkarma yolunda ilk adım...
Bu hareketin İzmir'deki öncülerinden Doğan Erdin diyor ki:
"Günümüz siyasetinde bir ciddi ANAP'ın eksikliği hissediliyor. Partimizin yeniden doğuşu için Ankara'da kollar sıvandı. İzmir'deki bu ilk adım görevi de bana verildi. 25 kişiden oluşan İzmir İl Yönetimi listesi hazır. Birlikte görev yapacağımız arkadaşalarımız şu günlerde gerekli evraklarını hazırlıyorlar. Bu işlemler tamamlanır tamamlanmaz
İzmir İl Yönetim kadrosunu açıklayacağız."
***
Önder Erdin ve yol arkadaşı Metin Erak'ın bu süreçte temas ettikleri eski ANAP'llar arasında Süha Tanık, Ekrem Pakdemirli, Selçuk Maruflu, Işın Çelebi, Tayfun Çiçek, Nedret Utku, Metin Öney, Metin Tekin Özker, Mahmut Aydoğan, M. Ali Önal, Durmuş Öcal var.
Önder Erdin, "Eski dostlardan teşvik mesajları aldık. Büyük bir kısmı bize destek vaad etti. Bik kısmı da, siyaset defterini kapadıklarını söyledi. Mesela Işın Çelebi siyasete paydos dediğini açıkladı. Bilal Doğan ve Tayfun Çiçek başka partilerde görev yapıyor. Onlardan da teşvik edici mesajlar aldık" diyor.

küpe
Kınının eski olması, kılıca bir zarar vermemiştir.
Hariri

günün fıkrası

Işığı gören

Henüz elektriğe kavuşmamış bir kasabada ebenin biri genç bir kadına doğum yaptırıyordu. Ebeye yardım için mumu da kadının kocası tutuyordu.
Önce bir bebek doğdu. Sonra bir ikincisi... Ve nihayet üçüncü!...
Koca artık dayanamadı ve patladı:
"Ebe hanım mumu söndürsek nasıl olur acaba? Işığı gören geliyor."

laflama
* Yiğidim, aslanım çok yorulmuş...Azıcık şurada şekerleme yapıyor!
* Dandini dandina dastana, haciz memurları girmiş bostana!
* İndim havuz başına... Üstsüz bir dilber çıktı karşıma!
* Bu çocuk okumayı sökmez diyordum... Şimdi bilgisayar başından kalkmıyor kerata!
* Artık doğru söyleyeni dokuz köyden kovmuyorlar. Üç beş kuruş koklatınca kimsenin kovası gelmiyor!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA