• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Bir siyasi markanın sonu

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.09.2010, 00:00
17 Eylül'de Anıtmezar'daydık. Menderes ve arkadaşlarının ruhlarına dualar okuduk. Ülkenin Başbakanı oradaydı, bakanları oradaydı, halk oradaydı. Olmayan sadece DP'lilerdi. Konuşmalar bitti ve ben çıkış kapısına doğru giderken önümde bir olay yaşandı. Tanık olduğum olayı aynen anlatmak istiyorum: Ellerinde DP bayrağı taşıyan ve DP'li olduğu anlaşılan 5-6 kişilik bir grup Anıtmezar'ın kapısından girmek üzereydi. Tam bu sırada iyi giyimli, orta yaşlı ve Elazığlı olduğunu öğrendiğim bir adam, bu grubun önüne geçti ve şöyle bağırdı: "Sizin ne işiniz var burada, burası size ait bir yer değil. Siz Ergenekoncular'a gidin." Adamın yaptığı kesin kabalıktı ve hakaretti. Buna şüphe yok ama daha ilginç olan o gruptan bir tek kişi bile, "Sen ne karışıyorsun, bizim nereye gideceğimize sen mi karar vereceksin" diyemedi. Başlarını öne eğdiler ve sessizce mezarların olduğu bölüme yürüdüler. Düşündüm, ne hazin bir durum. Hepimizin içinde hala sıcaklık yaratan bu koca Demokrat Parti markası kendi kurucu atalarının hatırasına bile sahip çıkamıyor.
***
Evet, bugün bir Allah'ın kulu DP'nin oyunun yüzde bir olduğunu dahi söyleyemiyor. Süleyman Soylu 2007'de dibe vurmuş olan DP'ye son seçimlerde 1.5 milyon oy kazandırmıştı. O başarılı genç adamı dün DP'den attılar. Ben bu satırları yazarken aklıma Cindoruk'un genel başkan olduğu kongreden hemen önce, Demirel'in evinde yaşanan bir sahne geliyor.
Çağrısı üzerine evine giden Ispartalı delegelere Cindoruk'u desteklemelerini söyler ve şöyle seslenir Demirel: "Siz benden imam istiyordunuz, alın size imam işte."
Bu sözü duyan ve Cindoruk'u hiç hazetmeyen bir Ispartalı delege lafı yapıştırır Demirel'e: "Baba, biz senden namaz-abdest imamı istedik, sen bize cenaze imamı veriyorsun." Görünen o ki, Ispartalı delege haklı çıkmış durumda. Bugün DP'nin cenazesi ortada, salası veriliyor.
***
Nasıl bu hale geldi bu koca DP? Bu siyasi markaya gönül verenler bu soruyu son günlerde kendilerine çok fazla sormaya başladı. Aslında bu sorunun çok basit bir cevabı var. DP gibi bir partinin açık açık demokrasiye sırtını dönmesi seçmen tarafından affedilmedi. Bir değil, iki değil, defalarca aynı hataları tekrarladı DP yönetimi. 2007'de 367'nin arkasına takılıp Meclis'e girmedi. Partiyi yeniden Menderes çizgisine oturtan ve ayağa kaldıran Süleyman Soylu'nun yerine, CHP seçmeni olduğunu söylemekten çekinmeyen Cindoruk'u genel başkan yaptı DP'li delegeler.
Daha işe başlarken Ergenekoncuları savunarak geldi Cindoruk. Partinin ikinci adamı Salih Uzun daha geçen hafta dayanamadı, "Yeter artık, Ergenekonu savunduğunuz" diyerek, patladı. Şimdi bir kısım DP yöneticisi cezaevinde yatan Mehmet Haberal'ı genel başkan yapmanın peşinde. Bir kısım kifayetsiz muhteris ise, Tansu Çiller'e ümit bağlamış durumda. Oysa Tansu Hanım ciddi bir insandır, bu saatten sonra cenaze levazımatçısı olacak değil herhalde.
Bunları yazmaktan hiç hoşlanmıyorum ama gözümüzün önündeki tablo bu.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA