• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Cumhuriyet farkı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.10.2010, 00:00
Gazetede bir haber: Barzani'nin kızıyla evli olan yeğeni Neçirvan Barzani eve "kuma" getirmiş; bu nedenle silahlar patlamış. Mesut Barzani, Kürt bölgesinin başbakanı olan Neçirvan Barzani'nin yerine oğlunu getirmeye çalışıyormuş. Haberi okuyunca bizim uykularımızı kaçıran Kuzey Irak'taki bu oluşum hakkında insan bir fikir ediniyor. Ayrıca insan, gerçek bir cumhuriyette, gerçek bir demokraside yaşıyor olduğunun farkına varıyor.
Biz çoğu kez kendimize haksızlık ediyoruz. Yıllar önce Afganistan'a ilk gittiğimde de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş istikametinin ne kadar doğru olduğunu görmüştüm. 87 yılda mucizeler yaratmışız biz. Şu ahmakça askeri darbeler olmasaydı, şu her baktığımız yerde düşman ve tehlike görme hastalığımız olmasaydı, bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi değil, 5. büyük ekonomisi olacaktık belki de. Ama buna da şükür. O nedenle ülkemizi ve cumhuriyetimizi aşk seviyesinde seviyoruz. O nedenle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, onun silah arkadaşlarına ve bu toprakları bizim için ebedi vatan yapan tüm şehitlerimize minnettarlığımızı ifade ediyoruz.

Küpe

Manisa'da Necatibey İlköğretmen Okulu'nda 10 yıldır görev yapan sınıf öğretmeni Cuma Toygar, küpe taktığı için başka bir köye sürülmüş. Yeni Asır'da haberi okuyunca fena halde canım sıkıldı. Genç kızlarımızın başörtüsü takıyor diye üniversiteye sokulmaması neyse, bu olay da o. İkisi de insan özgürlüğüne saldırıdır.
Konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necati Abalı'nın, "Veliler şikayet ediyor" şeklindeki gerekçelendirme çabasını son derece yetersiz buluyorum. Velilerin rahatsızlığı bir öğretmenin insani tercihlerine mani olabilir mi? Ki o tercihler yasalara ve toplum ahlakına aykırı olmasın. Siz, o öğretmenin mesleğini icra ederken başarılı mı başarısız mı olduğuna bakacaksınız, yani rasyonel kriterler kullanacaksınız; küpe takmasını değil. Ayrıca bir husus çok tuhafıma gidiyor: Hükümet bir taraftan bu toplumda çoğulcu, özgürlükçü anlayışı geliştirmeye ve bunun için mücadele vermeye çalışıyor, diğer yandan hükümetin dar kafalı muhafazakar bürokratları öğretmenlerin küpesiyle uğraşıyor.
Bu oluyor mu şimdi? Bu işgüzarlıkları yapanlar hükümetin sırtına ne kadar kötü bir imaj yükü yüklediklerinin farkında değiller mi? Herkes duysun, Cuma Toygar öğretmenin başına gelen, şu anda Türkiye'nin en önemli meselesidir. Eğer sadece küpe taktığı için bu tayin yapıldıysa, derhal bu iş düzeltilmelidir. Bu meseleyi Ankara'dan bizzat takip edeceğim ve ilgili bakanla konuşacağım. Ama benden önce, haberi okuduysa eğer, Sayın Bülent Arınç müdahale edecektir. Bu tür işgüzarlıklara kızdığını biliyorum. Yine ayrıca Manisa'nın bir valisi var ki, hem Türkiye'nin en başarılı valilerinin başında geliyor hem de demokrat bir insan. Eminim o da yetkililere bu işi bir soracaktır.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA