• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Türkiye doğru yolda

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2011, 00:00

Birçok kereler yazdım, benim şansım gençlik çağlarımda Aydın Menderes gibi bir hakiki öğretmene tesadüf etmemdir. Sosyal ve siyasi olaylara gündelik tartışmaların dışına çıkarak tarihi ve coğrafi bir şuurla bakmayı, kendi ülkemiz adına bir ufuk taraması yapmayı ve tabii Türkiye adına sonuçlar çıkarmayı ondan öğrendim. Her zaman minnettarım kendisine. Aydın Menderes bir süre önce Yeni Asır ailesine katıldı. Şimdi onun çok iyi okuyucuları var Ege'de. Özellikle pazar yazıları Türk basınında benzeri olmayan bir öğreticiliğe sahip. Aydın Menderes'le geçmişte yaşadıklarım ve dinlediklerim bugüne ışık tutar nitelikte. Bugün biraz bunlardan söz edeceğim.
***
1990'lı yılların başıydı. Sovyet düzeni yıkılmış, "yenidünya düzeni" beklentisi yerini "yenidünya düzensizliği" endişelerine bırakmıştı. O günlerde Aydın Menderes, Türkiye için yeni şeyler söylüyordu. Birçok kişinin tuhafına giden yeni şeyler. Mesela Kürt meselesinde demokrasi ekseninde bir çözüm teklif ediyordu herkese. Tam 20 yıl sonra, onca kan ve can kaybının ardından, Türkiye onun önerdiği çözümlerin bir kısmını tartışmaya başladı. Başladı ama şirazesinden çıkmış bir şekilde.
Mesela Ortadoğu. "Türkiye bir kolunu Balkanlardan Avrupa'ya, diğer kolunu Kafkaslar üzerinden Türk dünyasına, yüzünü de Kabe'ye, yani Ortadoğu'ya dönmelidir" diyordu. Bugün Türkiye, Ortadoğu'da güçlü, belirleyici ve ezilen halkları himaye edici bir ülkedir. Böyle olduğu için de Batı dünyasında saygın ve sözü dinlenen ülkedir. Daha birkaç gün önce Türkiye'nin iradesiyle Libya meselesinde Fransa'nın nasıl devre dışı bırakıldığına tanık olduk. İşte hemen dibimizdeki Suriye. Türkiye değişim sancıları çeken Suriye'yi neredeyse himayesine almış gözüküyor ve oradaki değişim potansiyelini yönetmeye hazırlanıyor. Aydın Bey, o 90'lı yıllarda hep "Dünyanın çok kutuplu bir dünya olacağını" söylüyordu, öyle de oldu. Hiç unutmuyorum, o günlerde Çin'in kurduğu kendine özgü düzene işaret ederek, "Bu ülkenin bir dünya gücü olacağına" dikkat çekiyordu. Bugün Çin büyük bir güçtür. Aydın Menderes'in "vizyon dersleri" politik konularla da sınırlı değildi. Anadolu sermayesinin ortaya çıktığı ve ihracata dayalı bir sanayileşmenin yaşandığı günlerde ısrarla "marka ve markalaşma" üzerinde duruyordu. Özellikle de tekstil sektörünün geleceğinin markalaşma ve lüks üretime bağlı olduğunu ifade ediyordu. Nitekim onun bu öngörülerinin hepsi doğru çıkmıştır.
***
Bu hatırlatmaları şunun için yaptım: 20 yıl önce Aydın Menderes'in gündeme getirdiklerini bugün Başbakan Erdoğan ve Hükümeti aynen yapıyor. Ben şahsen hükümeti bu yüzden destekliyorum. Çünkü hangi ölçüyle bakarsak bakalım, bu Hükümet benim "büyük Türkiye" hayalimi her geçen gün biraz daha gerçekleştiriyor. Aydın Menderes kimseye borcu ve kimseden beklentisi olmayan bir insan. İzliyorum, Başbakan Erdoğan'a pek çok konuda o da destek veriyor. Buradan anlıyorum ki, ben doğru yoldayım ve yanlış bir şey yapmıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA