• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Dönek kim?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.04.2011, 00:00
"Muhafazakar lider Joseph Chamberlain, bir gün parlamentoda koruyucu iktisadi politikayı ve yüksek gümrük duvarlarını savunurken, Muhafazakar milletvekili Churchill, Muhafazakar Parti sıralarındaki yerinden kalktı, karşı tarafa yürüdü ve Liberaller arasına oturdu." (Politikada Nükte; Nejat Muallimoğlu; Muallimoğlu Yayınları; S.93; 1976, İst.)
Yani Muhafazakarların ünlü ismi Churchill, partisi kendi inandıklarına ters bir fikri savunduğu için Muhafazakar Parti'den istifa edip Liberal Parti'ye katılıyor. Böyle davrandığı için hiçbir İngiliz siyasetçi Churchill'i ihanet etmekle veya "dönek"likle itham etmiyor.
***
Şimdi de bizden bir isim: Ertuğrul Günay. Bütün hayatı sol politikaları savunmakla geçti. Fikirleri uğruna hapislik de dahil bedel ödedi. CHP içinde liderlik mücadelesi verdi. Demokrasiyi içselleştirmiş, Türkiye'yi demokratikleştirecek bir CHP istiyordu. Halkın kafasındaki o sevimsiz CHP'yi gerçekten halkın partisi yapmak istedi. Kendisi gerçek bir solcuydu. Sonra, CHP'nin bir sol parti olmadığını ve olamayacağını gördü, kendi ayrılmadan ceberut CHP onu tasfiye etti. CHP'den ayrıldıktan sonra da hep inandığı fikirler doğrultusunda mücadelesini sürdürdü. Demokrasi ve özgürlük konusunda etkili bir dil oluşturdu. Başbakan Erdoğan onu partisine davet etti, "Gel, inandığın fikirlere biz de inanıyoruz, o fikirleri burada savun ve temsil et" dedi. Teklifi kabul etti. Daha aday tanıtım toplantısında nelere inandığını ve bundan sonra da neleri savunacağını açıkça belirtti. O minval üzere de gidiyor, yani eski inandıklarından milim sapmadan.
***
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaaddin Yüksel konuşuyor. Ertuğrul Günay'ın AK Parti İzmir Milletvekili adayı olmasından mülhem, onu döneklikle suçluyor. Alaaddin Yüksel kim, ben çok tanımıyorum. Siyasi statüsünü filan biliyorum elbette ama mesela Türkiye'nin herhangi bir meselesi hakkında ne düşünür bilmem. Mesela solcu mudur? Ertuğrul Günay'a "dönek" dediğine göre solcu olamaz. Zira Ertuğrul Günay solcu olduğu için bugün CHP'de değil. Kültür Bakanı'na dönek diyenin herhangi bir konuda bir fikri olup olmadığın bilmediğim için kendisi için bir şey diyemeyeceğim ancak partisi CHP ve orada siyaset yapanların çoğu zaten tescilli dönek. 1940'larda dibine kadar faşist, 1960'ların sonunda ortanın solu, 1970'lerde sosyalist sola yakın solcu, 1990'larda ise ulusalcı. Kimmiş dönek?
Düne kadar Kürt sorununda şahin, bugün Sezgin Tanrıkulu baş tacı. Düne kadar sağın en büyük muhalifi, bugün Süleyman Demirel'in stepnesi. Düne kadar güya sosyal demokrat, bugün Ergenekoncuları hapisten kaçırmak için listelerinden aday yapan bir CHP? İnsan Ertuğrul Günay gibi hakiki bir solcuya "dönek" demeden önce, merkez sağın hurdalarıyla doldurulmuş CHP listelerine bakar ve biraz utanır.
Kim dönek?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA