• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

"Aile Sigortası" gerçeği

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.05.2011, 00:00
"Aile Sigortası" projesini, ister beğenelim ister beğenmeyelim ama kabul edelim ki, CHP bu projeyi halka iyi "sattı." Birçok dar gelirli insan bu projeye ilgi duyuyor. Belki de oyunu sırf bundan dolayı CHP'ye verecek. Bu arada bu projenin Ak Parti kurmaylarını da epeyce bir telaşa sevk ettiğini söylemeliyim. Ortada geniş bir toplum kesimini ilgilendiren ve siyasi pazarlaması iyi yapılan bir proje var. Ancak projeyi devlet bütçesi ciddiyetiyle incelendiğiniz zaman, Aile Sigortası projesinin temel düşüncesinin sakat, sosyal maliyetinin tahrip edici boyutlarda ağır olacak bir proje olduğunu görüyorsunuz. Bu konu üzerine bir yazı yazmaya hazırlanıyordum ve bir süredir uzmanların görüşünü toplamaktaydım.
***
Konuyu tam yazabilecek kıvama geldiğim an da, bir okuyucumun e-mailiyle karşılaştım. "Aile Sigortası"nı yazıyordu. Konuyu o kadar güzel anlamış ve o denli anlaşılır bir biçimde dile getirmiş ki, benim konuyla ilgili daha güzel bir yazı yazmam mümkün değildi. Değerli Mete Eker Bey'in Aile Sigortası'na ilişkin aydınlatıcı yazısını, kendisinden izinsiz de olsa, köşeme koyuyorum.
Şöyle diyor Mete Bey:
"Aile Sigortası ile dar gelirlilere 600 lira ile 1250 lira arasında yardım yapılacağı belirtilmekte, karşı görüşte olanlarda 7 milyar lira fark kaynağın nereden bulunacağını belirtmekteler. Bana göre ortada bir hesap hatası var.
1- Verilecek 600 lira yardım, kayıt dışı çalışmayı özendirecektir. Yüzde 45'lerde kayıt dışı ekonomide, kayıt dışı çalışmayı önlemek uzun zaman alacaktır.
İnsanlar, hem yardım alıp hem de kayıt dışı çalışmayı tercih edecektir.
2- 600 liralı ödemeler, 750 TL civarında olan asgari ücretin ekonomik gerçeklere dayanmadan aşırı artmasına, mevcut işçi ve memur ücretlerinin de anormal düzeyde artmasına sebebiyet verecektir. Bu durum ekonominin dengeleri içinde kamuya ve özel sektöre aşırı mali yük getirecektir.
Neticede üretim maliyetlerinin hızla artması, enflasyon ve faiz sarmalına tekrar girilmesini tetikleyecektir. Hiç çalışmayana verilecek karşılıksız yardımlar, 30 yıl çalışarak emekli olanların maaşlarının da artırılmasını zorunlu kılacaktır. Sonuçta artan maliyetler ihracatı olumsuz etkileyecektir.
3- Aile Sigortası'nın ülkeye maliyeti hesaplanırken, sadece fakir sayısı ile 600 liranın çarpılması sonucu bulunan maliyet haricinde, yukarıda belirttiğim maliyetlerinde hesaplanarak ona göre projelendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim."
***
Aile Sigortası ile şu ana kadar uzmanlardan dinlediklerim Mete Bey'in yazısında belirttiği hususlarla birebir örtüşüyor. Bundan böyle, ilk başta ilgi duyduğum ve desteklediğim "Aile Sigortası" projesini, bu haliyle olumlu ve gerçekçi bir proje olarak kabul etmem mümkün değil.
CHP, "kedi olalı bir fare tuttu" derken, bakın karşımıza ne çıktı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA