• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

"Araf "ta hapsolanlar

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.09.2012, 00:00
Filmleriyle daha çok festival izleyicisinin gözdesi olan yönetmen Yeşim Ustaoğlu yeni çalışması "Araf" ile gişe seyircisine de göz kırpıyor. Kasabada sıkışıp kalmış, TV'nin özendirdiği büyük şehri ve farklı hayatları merak eden gençlerin hikayesini anlatan filmin en büyük kozlarından biri kuşkusuz "Özcan Deniz..."
Önce kısa bir özet: 18 yaşındaki Zehra köyünde ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Vardiya arkadaşı Olgun ile birlikte bir benzin istasyonunun restoranında çalışmaktadırlar. Olgun da Zehra'ya aşıktır. İkisi de TV'deki hayatlara özenirler. Bu yaşantıların içine girmek için kasabadan kaçmanın yollarını ararlar. Bir gün benzinliğe gelen kamyon şoförü Mahur ile Zehra arasında bir aşk başlar.

TV VE İNTERNET

Yeşim Ustaoğlu bir kez daha sıradan, küçük insanların dünyasını beyazperdeye taşıyor. Adeta memleketimden insanlık manzaraları resmediyor kamerasıyla... Zehra 18'inde bir yeni yetme. Üretimdeki yerini almış. Eğitimli olmasa da bir restoranda çalışarak para kazanmaya başlamış. Olgun da onunla yaşıt. Aynı yerde çalışıp Zehra'ya büyük bir aşk duyuyor. Genç, çılgın... İkisinin ortak hayali, büyük şehir ve TV'deki hayatlar...
Ne yazık ki hayat TV'deki gibi değil. Bir gün çalıştıkları yere şoför Mahur gelir. Kader ağlarını örer ve Zehra kasabadan kaçıp gitme umudu olarak Mahur'u seçer. Oysa Zehra bilmez ki "sevgi emektir", Mahur bundan bihaberdir. Günün birinde Zehra'yı kaderiyle baş başa bırakıp gider Mahur. Olgun içinse Zehra, "Ben Sana Mecburum" şiiri gibidir.

SAF AŞKIN ACI SONU
Yeşim Ustaoğlu "Araf"ta değişen hayatın yanı sıra saf bir aşkın acı, sonuçlarını da anlatıyor. Geleneksel model erkek ve kadınlar, yeni nesil gençler... Hem gelenekler doğrultusunda yaşayanlar hem de TV ve internetten gördüklerine özenip öyle yaşamaya çalışan birey...
Dün, sinema / gazete /radyo / kitaplar toplum mimarlığını üstlenirken bugün bunu TV ve internet üstleniyor. Gençlerin beklentileri bunun en güzel örneği...
Filmde yan karakterlerin de önemli rolleri var. Bunların başında da Zehra'nın yakın arkadaşı Derya geliyor. Kasabadan yırtmaya çalışan Derya internetten sosyalleşip kendisine sohbet arkadaşı buluyor. Kasabadakiler onu hafif bir kadın olarak görse de o Zehra'nın rol modeli...

ÖDÜLLÜ OYUNCULUK
Yeşim Ustaoğlu'nun oyuncu yönetimi ve cast seçimi -Harika Uygur- takdirlik. Aynı şey görsellik, müzik ve kurgu için de geçerli. Oyuncu performansları da filmin bir başka artısı. Neslihan Atagül, Barış Hacıhan, Nihan Yalçın ve diğer oyuncular çok inandırıcılar. Ama asıl çıtır delikanlılıktan vazgeçip karakter oynayan Özcan Deniz çok etkileyici.
Yepyeni kimliğiyle Özcan Deniz eminim oyuncu olarak çok başarılı kompozisyonlara imza atacak. Ödüllerde onun oyunculuğu mutlaka değerlendirilmeli.

Haftanın Filmi
Çanakkale Çocukları

Çanakkale Savaşı'nda yaşanan trajediye yeni bir açıdan bakan Sinan Çetin bu filmde karşılıklı iki tarafın bakış açısını gözler önüne seriyor. Sinan Çetin imzalı yapımda Haluk Bilginer, Oktay Kaynarca, Wilma Elles, Cemo Çetin, Yavuz Bingöl gibi tanınmış isimler rol alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA