• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Ankara lobisinin önemi

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.05.2012, 00:00
Meslek yaşamımın 15 yılını geçirdiğim Ankara'da, İzmir'den ve Ege'den gelen tüm işadamlarına kurumsal veya kişisel olarak hep aynı konunun altını çizdim; Lobicilik faaliyetlerinin önemi. Her ne kadar İzmir ve Ege Bölgesi hem ekonomik hem siyasi ve sosyal açıdan örnek ve öncü ise de, hiçbir şeyi Ankara'dan ayrı ve bağımsız düşünmemek gerektiği, Ankara'da yaşayan, devleti ve bürokrasiyi bilen herkesin üzerinde uzlaştığı konudur.
İşte bu yüzden kurumsal olarak Ankara'da büro açılması çok önemlidir (ki, EBSO'nun yıllardır Ankara Temsilciği vardır. Son dönemde Ege-Koop da Ankara bürosunu açarak çok doğru bir adım attı.) Lobiciliği yerinde ve doğru şekilde yapmak ve ayrıca, siyasi ve bürokratik doğru isimleri belli periyodlarla en azından ziyaret etmek de lobiciliğin doğru yollarından. Benim, yıllarca İzmir'den gelen heyetlere söylediğim bir başka konu da, günübirlik ziyaretin yerine, akşam kalmalı ziyaretlerin tercih edilmesiydi. Çünkü, gündüz ziyaretle yetindiğiniz ve daha formel kalan görüşmelerin aktörleriyle akşam yemeğinde daha rahat görüşmelerin, taleplerin karşılık bulması ve ilişkilerin daha samimi olması yönünde önemli katkısı olacaktır.
Sözü nereye getireceğim? Türkiye'nin en eski genç işadamları derneklerinden EGİAD'ın Ankara çıkarmasına. Salı ve Çarşamba günü, geniş bir Ankara turu yaptı işadamları. AK Parti'den CHP ve MHP'ye kadar görüşülmesi gereken tüm isimlerle görüştüler. Diğer iki genel başkan yurtdışında olduğundan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu ayrıca ziyaret ettiler. Akşam, tüm İzmir milletvekilleri, bazı bölge milletvekilleri ve Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı kokteyl de yerinde bir tercih oldu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başkan Vekili Güldal Mumcu'yu ziyaret de anlamlıydı. Çünkü, yazılım aşamasına geçilmeye hazırlanan yeni anayasa taslağına katkı yapacak, kendi raporlarını bizzat sundular.

Bu gençler harika...

Temel Aycan Şen ismini bir kenara not etmenizi isterim. EGİAD Başkanı olarak iyi bir sınav veriyor Şen. Kendinden emin, doğru adım atmakla kalmayıp iyi bir lider olduğunu da gösteriyor. Tüm temaslar sırasında EGİAD'ın özellikle kadın yönetim kurulu üyelerinin cevvalliği ve farkındalığına da tanıklık etmek beni ziyadesiyle memnun etti. İzmir adına talep edilenlerin yanında EXPO 2020 adaylığını bir kez daha Ankara gündeminde tutmaları yerinde bir duruş oldu. Ekibin ziyaret ettiği tüm siyasiler de memnun kaldı ve İzmir'i daha fazla Ankara'da görmek istediklerini istisnasız hepsi belirtti. EGİAD'ın bu adımını önemsiyorum ve devamının bütün işadamı örgütleriyle birlikte sağlanmasını diliyorum. Yeni Asır olarak bizim, tüm bu oluşumların içinde memnuniyetle yerimizi alacağımızı da buradan ilan etmek isterim...

Kılıçdaroğlu'ndan mesaj var...
EGİAD'ın Ankara çıkarmasında diğer iki lider yurtdışında olduğundan tek genel başkan ziyareti CHP lideri Kemal kılıçdaroğlu'na oldu demiştim az önce. İzmir'e çok sıcak mesajları oldu Kılıçdaroğlu'nun. Şu anda İzmir siyaset gündemini fokur fokur kaynatan il başkanlığı kulisleri de Kemal Bey'in gündemindeydi ama bir farkla. Kendisini bir gün önce ziyaret eden belediye başkanlarına ve tüm diğer gelenlere verdiği mesajı bir kez daha bize de tekrarladı, "Benim il başkanlığı için bir adayım yok. Sandıktan kim çıkarsa onunla çalışırım. Ama belediye başkanları da bu sürece karışmasın." Genel Başkan'ın gösterdiği bu hassasiyetin İzmirli başkanlar tarafından karşılık bulmamasından dolayı rahatsızlığı da çok açıktı...
3 Haziran seçimlerinde sürpriz bir isim de İzmir'de olacak. MYK üyeliğinden istifa eden Gürsel Tekin. İl başkanlığından gelen Tekin ile sohbetimizde, kendi dönemini hatırlattı. İstanbul'daki CHP'li belediye başkanlarının kendisini toplu olarak o dönemki Genel Başkan Deniz Baykal'a şikayet ettiklerini, Deniz Bey'in de kendisine bir süre tavır aldığını ancak, sonra bu tavrı değiştirdiğini anlattı. İzmir'deki süreci de hayli yakından takip ettiği belli Tekin'in. Belediye başkanlarının tutumunu şiddetle eleştiriyor. Haziran başında Manisa ve İzmir'de olacakmış. Bana ilginç geldi. Siz ne dersiniz?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA