• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Küresel kadın zirvesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.05.2011, 00:00
Geçtiğimiz hafta çok önemli bir zirve yapıldı İstanbul'da. Grand Cevahir Otel'de üç gün süren toplantıda, dünyanın pek çok yerinden hükümet liderleri İstanbul'a geldi. Zirve Başkanı Irene Natividad, farklı kıtalardan gelen 120 işkadınıyla beraber, 4 Mayıs sabahı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda seans açılışını gerçekleştirerek, zirvenin de açılışını yaptı.
Zirve, kadınların ekonomik ilerlemesini hızlandırmaya odaklanan bir iş dünyası forumuydu ama siyaset de önemli bir konu olduğu için, kadın bakanlığının yanı sıra dışişleri ve sağlığa dek uzanan pek çok konudan sorumlu 35 bakanın katıldığı Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı da yapıldı.
İspanya'dan Güney Kore'ye, Güney Afrika'dan Sırbistan'a uzanan geniş bir coğrafyadan gelen bakanlar, zirvede ne kadar farklı bölgelerin temsil edildiğini göstermiş oldu.

RENGARENK KADINLAR
Hakikaten çok renkliydi zirve. Bir kere rengarenkti. Biz Türkler genellikle koyu renkleri tercih ediyoruz özellikle de iş hayatında. Özellikle Afrikalı ve Uzakdoğulu kadınlar ise kırmızının en canlısını, pembenin en göze batanının giymekten çekinmiyorlar. Sarı, yeşil, mavi turuncu her renk hakimdi kongrede. Ve de yerel kıyafetler. Malezya, Kamerun, Pakistan, Güney Afrika'dan gelen kadınlar modayı takip etmek yerine yerel giysilerini giymeyi tercih ediyorlar.
İspanyollar ve Güney Amerikalılar da üçgen şallarını yanlarından ayırmıyorlar. İlk günkü akşam yemeğine katılan kadınların şalları görülmeye değerdi. Birbirinden renkli ve şık kadınların hepsi ülkelerinde çok önemli pozisyondaydılar. Kimi bakan, kimi CEO, kimi kendi işinin patronu. Sağınızda IBM'inVice President'i, solunuzda İntel'in CEO'su. Bizden de en üst düzeyde katılım vardı. Başbakan eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra iki kadın bakan, hatta bir erkek bakan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD başkanı Ümit Boyner, TÜBİAD üyesi Nur Ger ve Cansen başaran Symes, Pepsico Asya Pasifik bölge Başkanı Ümran Beba, İntel Avrupa ve Akdeniz Bölge Başkanı Ayşegül İldeniz ve daha bir üst düzey kadın yönetici oturumlara katıldı.

ÖDÜL KAZANANLAR

Üç gün boyunca en çok kuşturan zirve başkanı İrene Nativiad oldu. Bir sürpriz de, zirvenin klasikleşen Küresel Kadın Liderlik Ödülü'nün, tarihinde ilk kez bir erkeğe, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a verilmesi oldu. Nativiad, "Kadınlara yardım eden erkekleri de selamlamak istiyoruz. Bu açıdan kadınların karşılaştığı sorunları çözmek için 'BM Kadın' örgütünün kurulmuş olması Genel Sekreter'in bize bırakacağı mirastır, biz de buna duyduğumuz saygıyı ifade etmek istedik." dedi. Ödül töreni, 7 Mayıs Cumartesi akşamı Grand Cevahir Otel'in Balo Salonu'nda, Ban Ki-Moon'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye Kadın Liderlik Ödülü ise 6 Mayıs Cuma akşamı, Ev Sahibi Heyet tarafından seçilen, TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Aynur Bektaş'a verildi. Bektaş, kariyeri boyunca Anadolu kadınlarına iş imkanı sağlayacak inisiyatifler geliştirmek ve destek olmak için yaptığı girişimler nedeniyle ödüle layık görüldü.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA