• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kürtajla ilgili 2 film

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.06.2012, 00:00
İkisini de seyrettiğim zaman bu köşede paylaşmıştım. Şimdi yeniden söz etmek lazım. Biri "Swing Vote." Başrollerinde Andy Garcia ve Hary Belafonte oynuyor.
1999 yapımı bu filmde kürtaj konusunun yasaklanması konu ediliyor. ABD'nin bazı eyaletlerinde kürtaj yasak. Kürtaj yaptıran kadına da, kürtajı yapan doktora da ceza veriliyor. Temyiz edip anayasa mahkemesine gidiyor. Daha önce de benzer şeyler olmuş, ancak çoğunluk sağlanamadığı için, mahkeme sorumluluğu yine eyalet mahkemelerine bırakmış.
Peki, kürtaj yapılmış mı? Ne gezer. Kadınlar eyalet eyalet dolaşmaya başlamışlar kürtaj olmak için. Nerede serbestse oraya gitmeye başlamışlar. Alabama eyaleti kürtaj olan kadına hapis cezası verince, konu yine anayasa mahkemesine geliyor.
Ama hakimler bu kez kararlı. Bu işi çözmek ve de kararı çoğunlukla almak arzusundalar. 9 hakim var kararı oylayacak olan. Dörde dört durumundalar. İki grup da çoğunluğu sağlamak için diğerlerini ikna etmek için uğraşıyorlar. Genç bir yargıç var yeni atanan ve sonucu o belirliyor.

İKİ TARAF DA KARŞI
Aslında her iki taraf da kürtaja karşı. Yani kürtajın yasak olmasına karşı olanlar kürtajı savunmuyor. Kadınların kürtaj olmasını desteklemiyorlar. Ama zorunlu olduğunu düşünüyorlar. Karşı olanlar "yaşam" hakkını, diğerleri "seçim" hakkını savunuyor.
"Yaşam hakkı kutsal" diyenler, ceninin ana rahmine düştüğü andan itibaren bir canlı ve insan sayılması gerektiğini düşünerek, kürtajı cinayetle bir tutuyorlar. Ve de kürtaj yaptıran kadına ceza verilmesini onaylıyorlar. Ancak cezanın "makul" olmasını savunarak, bu noktada uzlaşmak eğilimindeler.
Diğer taraf ise, kadınların kendi bedenleri ve gelecekleri ile ilgili kararı kendilerinin vermesi gerektiğini savunuyorlar. Seçim hakkı kadının. Toplum, kadınları bu kararı almaya iten nedenleri tartışmalı. Neden 20 saniyede bir kürtaj olunuyor? Kadınlar kürtaja bayılıyor mu? Hayır, ama çaresizler. Kimi anne olmaya hazır değil, küçük, kimi isteyerek sevişmiş, kimi tecaüze uğramış, bir gecenin faturası yalnızca kadına kesiliyor. Kimi fakir, kimi işsiz, kimi yalnız.

KADININ SEÇİMİ

Korkuyorlar. İstemedikleri bir çocuğu dünyaya getirerek, hem kendi hem de çocuklarının geleceğini riske attıklarının bilincindeler ve bakamayacakları bir çocuğu doğurmanın endişesini taşıyorlar.
Ve sonunda hakim kararını açıklıyor.
Her iki tarafın da haklı olduğunu ama aynı zamanda her iki tarafın da haksız olduğunu vurgulayarak, herkesin fedakarlık yapması gerektiğini söylüyor.
Kürtaja 10 haftaya kadar izin verilmesini savunuyor. Bu sürede cenin henüz gelişmesini tamamlamadığından cinayet sayılmaz, üstelik bu süre kadının karar vermesi için de gereklidir. Ama ondan sonrası için izin yok. Anne ve bebek için hayati bir tehlike olmadığı sürece.
Kadın seçiminde özgür olmalı ama bu keyfe keder bir seçim olmamalı. Bu konuda önlemler alınmalı, kararsız olan kadına destek verilmeli. Gerekirse kürtajın nasıl olacağı gösterilmeli vs.
Ve en önemlisi bu çocukların yaşam hakkına sahip çıkılması. "Kadın çocuğunun yaşamasını seçerse, ama bakacak imkanı yoksa, anayasa mahkemesi bu çocukların geleceğini güvence altına almayı taahhüt eder. Bu konu mahkemenin sorumluluğundadır" diyerek, anneye hapis cezası verilmesini isteyen davayı düşürür yargıç.
Diğer film, "4 ay, 3 hafta, 2 gün." O daha da çarpıcı. Yarına...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA