• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Duyguları kontrol etmek

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.08.2012, 00:00
Pozitif düşünmeyi anlatan kitaplar biliyorsunuz en çok satan kitaplar arasında ilk sıralarda yer alıyor ve sayıları her geçen gün artıyor. Ben de hafta boyunca bu kitaplardan bahsetmeye çalışacağım.
İlk kitap Barış Muslu'nun yazdığı "Yıka Beynini". Her ne kadar yazarı, "Bu, enteresan ilam verici hikayeleri okuyacağınız bir pozitif düşünce kitabı değil" dese de sağlık, mutluluk, başarı için kendi beynimizi nasıl yıkayabileceğimizi anlatıyor. Hatta daha da ileri giderek, "Duygularınızı nasıl kontrol edeceğinizi görecek, muhtemelen ilk kez karşılaşacağınız, hatta belki de garip karşılayacağınız basit tekniklerle kısa sürelerde büyük değişimler yaşayacaksınız" diyor.
Barış Muslu, 1975 doğumlu. Tarsus Amerikan Koleji'nde okurken lise yıllarında ABD'ye gitmiş. Ve liseyi ve Üniversiteyi orada bitirerek 20 yaşında mühendis olmuş. Ama NLP ilgisini çekince bu konularda da eğitim almış ve danışmanlık yapmaya başlamış. Koç Üniversitesi'nde mastırını tamamladıktan sonra da kendi şirketini kurarak, yaşam koçluğu ve danışmanlık işine odaklanmış.

YIKA BEYNİNİ!

Kitabında anlattığı Neurofomat tekniğini de kendisi geliştirmiş. Adı üstünde nörolojiyi formatlama, yeniden biçimlendirme demek. Yani beyni yıkama. Diyor ki; "Beyin, bizim konuma terapileriyle yapmaya çalıştığımızdan çok daha hızlı şekilleniyor. Mesela, bir sürücü geçirdiği bir kaza anında 1-2 saniyelik bir zaman diliminde araba kullanmaktan hayat boyu korkmayı öğrenebiliyor."
Öyleyse aynı süre içinde beyne arabadan korkmamayı da öğretilebilir. Klasik yöntemler bunu günler veya aylar süren yöntemlerle yapmaya çalışırken Barış Muslu, bu teknikle daha kısa sürede yapılabileceğini söylüyor. Sigaradan, fazla kilolardan fobilerden ve olumsuz düşüncelerden kurtulmak mümkün.
Modern dünyada 12 farklı ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Bunlar; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik, sağlık, bilmek-kontrol etmek, gelecek güvencesi, hayat keyfi, sevgi ve ait olma, saygı ve takdir görme, kişilik-başarı, özgürlük, görevini yerine getirme ve ruhani ihtiyaçlar.

POZİTİF YANSIMA

Diyor ki Barış Muslu; "Hepimiz farkında olmadan, içten içe, para akışını sağlayamamaktan ve işsiz kalırsak, aç ve açıkta kalmaktan korkuyoruz. Bu konuda pozitif inançlarımızı sağlamlaştırarak, en temelden büyük bir rahatlama ve özgürlük sağlarız. Böylece hayatımızda daha kolay karar almamız ve günlük stresleri azaltmamız mümkün olur."
Örneğin; "Hayatta ne olursa olsun, ben ve ailemin tüm ihtiyaçlarının tamamıyla karşılanacağını tüm kalbimle biliyorum."inancına sahip olabiliriz. Ya da "İşimi kaybetsem bile, tüm sevdiklerimin benim ve ailemin yanında olacağından emirim." Veya "Hiç para kazanmasam da, bir şekilde ben ve ailemin her türlü ihtiyacını karşılayabilirim."
Kendi inançlarınızı kendiniz de yaratabilirsiniz. Ama önemli olan, bu inanların bilinçaltında güçlenmesini sağlamak. Bu inançların hayatımıza pozitif olarak yansımasını sağlamak...
Konu ilginizi çektiyse 30'un üzerinde baskı yapan "Yıka Beynini" okuyabilirsiniz. Veya www.neuroformat.com'dan bilgi alabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA