• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Akhisar'ın zenginlikleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.10.2012, 00:00
Akhisar Belediyesi'nin ambleminde zeytin, üzüm, pamuk ve tütün var. Bereketli topraklar buraları. Akhisar Hasat Şenliği'nin geleneksel hale gelen helikopter turunda bunu daha iyi anlıyorsunuz. Her tarafta bağlar bahçeler var. İrili ufaklı zeytin ağaçları sizi selamlıyor. Bu ağaçlara sembolik de olsa bizler de katkıda ulunduk ve bir zeytin ağacı da biz diktik.
Zeytin, ilçenin en önemli gelir kapısı. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, yaklaşık 500 bin dekar alanda yapılacak olan hasattan söz etti ki, bu da 180 bin tonluk bir zeytin rekoltesi demek.
Hasat şenliklerinin bir amacı da sorunlara dikkat çekmek. Demirci'nin dikkat çektiği husus, Türkiye'nin AB kriziyle birlikte İspanya ve İtalya'nın yerini alabilmesi. Bu yüzden devletin vereceği prim desteği önemli. Ama bunun yanı sıra, çiftçilerin, hasat maliyetini düşürücü önlemler almaları da gerekiyor. Ticaret Borası da bunun arayışında. İspanyol modeli birlik yapısını hayata geçirmek istiyorlar. Böylece küçük yetiştirici ve firmalar desteklenmiş olacak.

ÜZÜM VE KAVUN
Belediye ambleminde yer alan üzüme gelirsek; çekirdeksiz sultaniye üzümün de önemli merkezlerinden biri Akhisar. Her yemekten sonra üzüme doyduk. Yediğiniz meyve ve sebzenin kaynağına gittiğinizde, tadı da bir başka oluyor. "Bunlar üzümse, marketten aldığımız üzüm ne?" diyorsunuz. Ya da her biri aynı lezzetteki kavunları yediğinizde, gerçek kavunun tadına varıyorsunuz. Kırkağaç kavununun da memleketi.
Akhisar'ın bir markası da köfte. İstanbul'dan İzmir ve ilerisine gidenlerin yolu hep Ramiz Köfte'den geçti. Ramiz de artık sadece Akhisar'da değil bütün Türkiye'ye yayılan bir zincir oldu ama gezginler de yeni köfteciler keşfetmeye başladı. Bunlardan biri Can Köfte.
Tatmanızı hararetle tavsiye ederim. Ekmeği ayrı güzel. Bazlama ekmek, bu kadar mı yumuşak ve lezzetli olur! Bu lezzette unun, suyun ve yağın da etkisi olmalı. Akhisar'da kaldığımız sürece yediğimiz tüm ekmekler çok güzeldi.

AKHİSAR MÜZESİ
Akhisarlılara zeytinli ekmek yapmayı da öneririz. Bu öneri, Sofra'da bir süre birlikte çalıştığımız, daha sonra kendi yolunu çizen ve Chef's İstanbul's Mutfak Atölyesi'nde yemek dersleri veren Gülhan Kara'dan geldi. Zeytin tesislerini gezerken, çekirdek çıkarma işlemi sırasında parçalanan zeytinleri değerlendirmek için zeytinli ekmek yapılabileceğini söyledi. Olur mu olur.
Gelelim Akhisar'ın tarihine ve yeni açılan müzesine. Bu konuda Belediye Başkanı Salih Hızlı'nın çabası takdire değer. Bir teşekkür de Müze'nin açılması için büyük çaba serf eden İl Genel Meclisi üyesi Kefayettin Öz'e.
9000 yıllık bir geçmişe sahip Akhisar, tarih boyunca Hititler, Akadlar, Lidyalılar, Romalılar, Bizans ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış bir kent. Kent merkezindeki devam eden kazılarda çıkarılan eserler Müze'de sergileniyor. Akhisar'a gittiğinizde müzeye de uğramadan geçemeyeceksiniz. Geçtiğimiz Ağustos'da açılan müzede kaplumbağa fosili, hem kadın hem erkeği temsil eden kabartma, toprak, cam ve madenden yapılmış eşyalar, mücevher ve parfüm şişeleri sizi bekliyor olacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA